Näöntarkastus

Instrumentariumilla on yli 200 kokenutta optikkoa. Meillä näöntarkastus on nopea ja helppo toimenpide. Kerrot vain optikolle miten näet testin eri vaiheessa - mikään vastauksesi ei ole väärin ja "en osaa sanoa" on myös hyvä vastaus. Näin optikkomme saa kattavan kuvan silmiesi voinnista ja voi antaa reseptin, joka vastaa tarkalleen näönkorjaustarvettasi.

Varaa aika näöntarkastukseen

Verkkoajanvaraus

Puhelinnumero ma–pe 8–20.00, la 9–15.00, su suljettu.
Puhelun hinta on paikallisverkkomaksu tai matkapuhelinmaksu

Kaukonäön lisäksi tarkastuksessa katsotaan mm. lähikatselun sujuvuutta ja silmien yhteistoimintaa. Myös silmänpaineiden kontrollointi on tärkeä osa näöntutkimusta. Silmänpainetta ei huomaa itse, mutta se voi aiheuttaa pimeitä alueita näkökenttään. Pidä hyvää huolta näöstäsi: silmät pitää tarkistaa vähintään joka toinen vuosi.

Hämäränäkö heikkenee iän myötä

Ajokorttiuudistuksen myötä 45-vuotiaille autoilijoille ei ole enää pakollista optikon näöntutkimusta. Näöntarkastuksen ja silmälasien tarpeellisuus ei ole kuitenkaan kadonnut mihinkään. Kun silmän mykiön mukautumiskyky heikkenee iän myötä, myös näöntarkkuus, hämäränäkö, syvyysnäkö ja värien erottelukyky heikkenevät. Syynä voi olla olla esimerkiksi diabetes tai silmäsairaus. Hämäränäön heikkeneminen voi olla merkki alkuvaiheessa olevasta harmaakaihista.

Näöntarkkuus alkaa heiketä usein juuri 40 – 45 vuoden jälkeen. Häikäisystä palautuminen voi kestää ja erityisesti pimeässä näkeminen vaikeutuu. Hämäränäkemistä on mahdollista helpottaa keltaisilla tai keltaoransseilla suodatinlaseilla, sen sijaan silmäleikkauksella hämäränäköä ei voi korjata. Kirkkaasta hämärään sopeutuminen voi kestää jopa 20 – 30 minuuttia. Hämärästä kirkkaaseen silmä sopeutuu noin minuutissa.

Näöntarkastuksen hinta

Optikon tutkimuksetNormaalihintaKanta-asiakas / Plussa-kortilla
Optikon näöntarkastus ja kirjallinen resepti 35 € 35 €
Näöntarkastus silmälasioston yhteydessä 25 € 20 €
Piilolinssisovitus 45 € 30€
Piilolinssisovitus silmälasien oston yhteydessä 0 € 0 €
Piilolinssikontrolli (vuosittainen tarkastus) 45 € 30 €
Optikon lausunto ajonäkökyvystä  35 € 35 €
Silmäpaineen mittaus 15 € 10 €
Kirjallinen silmälasiresepti 35 € 35 €
Silmälääkärikäynnin yhteydessä veloitettava toimistomaksu 14 € 14 €

Silmälääkärin ja optikon tutkimuksista ei kerry Plussa-pisteitä.

Mitä näkö on?

Näkö tapahtuu valon eli katsomasi kohteen kuvautumisena silmän pohjaan verkkokalvolle. Kuva muodostuu silmän valoa taittavien osien (sarveiskalvo, mykiö) läpi ja silmänpohjasta tieto siirtyy näköpigmenttisoluista näköhermoon ja edelleen näköaivokuorelle. Näköaivokuorella kuva tunnistetaan ja aivosi saavat tiedon näkemästäsi.

Ikääntyminen ja näkö

Iän myötä silmän linssin, mykiön, joustavuus vähenee – huomaat sen tekstien epätarkkuutena lukiessa. Lukulasit omalla vahvuudellasi tarkentavat taas tekstit selkeiksi.

Miten näöntarkastustuloksia tulkitaan?

Näöntarkastustuloksena ilmoitetaan silmäsi taittokyky (refraktio), joka määrää silmälasivahvuutesi kaukoetäisyydelle. Tuloksesta selviää myös hajataitteisuus, jos sitä on ja silmien asennon poikkeama sekä sen mahdollinen korjaustarve. Tämä kaukovoimakkuus on pohjana (mahdollisesti tarvitsemillesi) lähilaseille, joihin määritetty lähilisä (add) ilmoitetaan erikseen.

Lähilisän määrään vaikuttavat sekä työskentelyetäisyytesi että silmäsi mukautumiskyky lähelle katsomiseen. Iän myötä tarvittava lähilisä muuttuu. Tarkastuksen tuloksissa ilmoitetaan myös näöntarkkuutesi lasikorjauksella ja ilman laseja.

Kuinka usein näkö pitää tutkia?

Näkö tulisikin tarkistuttaa vähintään kahden vuoden välein. Meillä näöntarkastus on helppo ja nopea toimenpide. Optikkomme huolehtii näkökykysi lisäksi myös silmiesi hyvinvoinnista. Tarvittaessa varaamme sinulle ajan silmälääkärin vastaanotolle. Silmälääkärille kannattaa tulla viimeistään 40-vuotiaana ja sen jälkeen noin kolmen vuoden välein.

Millaiset silmälasit sopivat liikenteeseen?

Näköaistimme välittää noin 80 % kaikesta aistiemme keräämästä informaatiosta. Säännöllisin väliajoin tehdyn näöntarkastuksen avulla asiantunteva henkilökuntamme opastaa teitä sopivien silmälasien valinnassa.

Lue lisää näkemisestä liikenteessä 

Onko minulla hajataitteisuutta?

Hajataitteisuuden voit huomata itse tekstin tai muun kohteen vääristymisenä tai erilaisena epätarkkuutena eri suunnissa. Näöntutkimuksessa hajataitteisuus tarkistetaan aina, ja sen korjaus hiotaan silmälaseihisi tarvittaessa. Hajataitteisen silmän pinta (ja linssivahvuuden tarve) on erilainen eri suunnissa: silloin linssiin hiotaan sylinterivahvuus (lyhenne syl tai cyl tai c.), joka tarkoittaa, että linssissä on kaksi eri vahvuutta (esimerkiksi pysty- ja vaakasuunnassa) ja voimakkuus ilmoitetaan esimerkiksi näin: sf +1,0 cyl -0,25 ax 90⁰.

Miten karsastus ilmenee ja miten tämä voidaan korjata?

Optisen järjestelmän lisäksi näkemiseen vaikuttaa olennaisesti silmien asentotoiminta eli karsastus. Lue lisää karsastuksesta.

 

Silmänpohjakuvaus tullut Instrun myymälöihin

Silmänpohjakuvaus on silmiesi terveydentilan seurantaa tukeva toimenpide.

Silmänpohjakuvaus on silmiesi terveydentilan seurantaa tukeva toimenpide. Kuvauksella voidaan kartoittaa mahdollisia silmänpohjassa tapahtuneita muutoksia ja saada sitä kautta lisätietoa silmien terveydentilasta. Lue lisää silmänpohjakuvauksesta.

Mitä näöntarkastuksessa tehdään – kuinka kauan se kestää?

Näöntutkimuksessa käytetään erilaisia testejä, jotka vaihtelevat sen mukaan, miten näet ja millaiset silmälasit tai piilolinssit ehkä tarvitset näkösi tueksi ja parantamiseksi.

Näöntarkastuksessa tutkitaan, miten hyvin näet tullessasi omilla silmilläsi ja mahdollisilla nykyisillä laseillasi. Aluksi tutkitaan silmiesi taittokyky, ja tämä tulos on (useimmiten) kaukolasiesi vahvuus. Seuraavaksi tarkistetaan näkökykysi lähelle.

Näön tutkiminen kestää noin 15–30 minuuttia.

Lue lisää näöntutkimuksen kulusta eri ikäryhmittäin.

Optinen sanasto

Ammattilaisena silmälääkärimme ja optikkomme kertovat aina asiakkaillemme näkemiseen liittyvät asiat ja ratkaisut selkeästi ja ymmärrettävästi. Täältä voit kuitenkin tutustua optisen alan sanastoon pintaa syvemmältä.  

Mistä tietää, onko näkö heikentynyt?

Näkösi on heikentynyt, jos esimerkiksi television tai kirjantekstin lukeminen on hankalaa tai liikenteessä et näe kunnolla liikennemerkkejä tai bussin numeroa. Myös päänsärky voi olla merkkinä heikentyneestä näöstä, varsinkin sen ilmaantuessa loppupäivästä ja runsaan lähityöskentelyn jälkeen.