Kysymyksiä ja vastauksia piilolinsseistä

Miksi en voi vapaasti valita haluamaani piilolinssityyppiä?

Voit ostaa kaikkia niitä piilolinssejä, joihin sinulla on resepti. Optikko varmistaa kyseisen linssin soveltuvuuden ja istuvuuden juuri sinulle. Tällä menettelyllä pyrimme turvaamaan sen, että käytössäsi on sellaisia linssejä, jotka soveltuvat silmillesi. Piilolinsseillä, joita ei ole sovitettu juuri sinun silmillesi, voi olla terveydellisiä seuraamuksia.

Erityisesti jatkuvakäyttöisten linssien osalta on tärkeää, että optikko tutkii, että kyseinen linssimateriaali ja käyttötapa soveltuvat silmillesi. Optikolta saat myös ohjeet ja suositusajat kunkin linssityypin käyttöön.

Kuusi yleisintä kysymystä piilolinsseistä!

Instrun #someoptikko Hanna purkaa myyttejä ja vastaa usein esitettyihin kysymyksiin piilolinsseihin liittyen. Voivatko piilolinssit kadota silmän taakse? Entä voiko piilolinssit päässä nukkua? Vastaukset muun muassa näihin kysymyksiin selviävät tällä videolla!

Mistä tiedän ovatko piilolinssini minulle edelleen parhaat mahdolliset?

Hyvä kysymys! Koska viimeksi näit optikkosi ja keskustelit piilolinssiarjestasi? Jos olet pitkään käyttänyt samoja linssejä pohdi näitä:

  • Tuntuvatko piilolinssit mukavilta vielä pitkänkin päivän päätteeksi?
  • Näetkö piilolinsseillä yhtä hyvin aamulla ja illalla?
  • Tarvitseeko sinun räpytellä, jotta katseltava kuva tarkentuu?

Jos vastasit näihin kyllä, katso Someoptikkomme Sinin vinkit siitä, milloin kannattaa varata aika optikolle!

Mistä tiedät ovatko piilolinssisi sinulle edelleen parhaat mahdolliset?

Kuivuvatko tai ärtyvätkö silmäsi piilolinssien käytön aikana? Someoptikko​mme Sini kertoo milloin olisi syytä kääntyä optikkosi puoleen.

Miksi minun pitää käydä vuosittaisessa piilolinssikontrollissa?

Optikon suorittaman vuosittaisen silmien kuntotarkastuksen tarkoituksena on ylläpitää silmiesi hyvinvointia ja huolehtia silmistäsi sekä varmistaa linssin istuvuus. Lisäksi piilolinssioptikkosi luona saat ajankohtaista tietoa markkinoiden uusimmista ja turvallisimmista piilolinsseistä – ja pääset kokeilemaan niitä.

Piilolinssien käytöstä johtuvat ongelmat eivät läheskään aina ole sellaisia, joita käyttäjä itse huomaisi. Silmien kuntotarkastuksilla voidaan ennaltaehkäistä ongelmien syntymistä ja vaikuttaa niiden kehittymiseen. Säännöllisissä mikroskooppitutkimuksissa mahdolliset muutokset huomataan ja tilanteen kehittymiseen voidaan puuttua ajoissa, ennen kuin niistä koituu ongelmia. Jos kaikki on hyvin, käyttöä voi jatkaa huoletta. Optikko suosittelee juuri sinulle sopivinta käyttöaikaa ja sinulle parasta linssityyppiä tarpeesi huomioiden.

Miksi piilolinssikontrollissa olisi hyvä käydä kerran vuodessa?

Tilaisiko uuden paketin piilareita vai varaisiko ajan ensin piilolinssikontrolliin? #Someoptikko’mme Arto kertoo, kuinka usein piilolinssikontrollissa tulisi käydä ja miksi.

Mistä materiaalista piilolinssit ovat tehty?

Tiesitkö, että piilolinssit eli piilolasit ovat alun perin valmistettu lasista? Nykyään piilolinssit ovat onneksi 1000 kertaa mukavammat ja turvallisemmat käyttää. Katso Someoptikkomme Arton videolta, mitä eroja piilolinssimateriaaleilla nykyään on ja mihin materiaalierot vaikuttavat.

Mitä materiaalia piilolinssit ovat?

Mitä eroa on hydrogeelilinssillä ja silikonihydrogeelilinssillä?

Avasin uuden piilolinssin pakkauksesta ja se oli valmiiksi rikki. Miten minun tulisi toimia?

Korvaamme mahdolliset valmistusvialliset linssit uusilla. Tällaisessa tapauksessa ota yhteyttä sähköpostitse asiakaspalvelu@instru.fi tai käänny myymäläsi puoleen.

Mikäli linssi rikkoutuu käytön jälkeen, on yleensä kyse käsittelyvirheestä. Tällöin kannattaa kysyä lisäneuvoa linssin käsittelystä piilolinssioptikoltasi.

Milloin piilolinssien käyttöä tulisi välttää?

Piilolinssien käytössä saattaa esiintyä ongelmia kuivissa tai pölyisissä olosuhteissa. On olemassa myös joitakin rajatapauksia, jolloin piilolinssien käyttöä tulisi välttää. Kannattaa kuitenkin aina ensin keskustella optikon kanssa mahdollisista vaihtoehdoista.

Piilolinssien käyttöä ei suositella:

  • henkilöille, jotka käyttävät silmälääkitystä
  • kuivasilmäisille, mikäli kostutustuotteet eivät auta.
  • sairauden aikana (esim. flunssa, silmätulehdus jne.)

Olenko keskeyttänyt piilolinssien käytön turhaan?

Useimmiten piilolinssien käyttö on lopetettu, kun niillä ei ole pystytty korjaamaan näön tarkkuutta riittävästi. Aiemmin erityisesti ikänäköisille ja hajataitteisille silmille saattoi olla vaikea löytää sopivia piilolinssejä. Kehityksen myötä vaihtoehtoja on kuitenkin tullut lisää ja linssejä valmistetaan myös monitehoisina ja sylinterivoimakkuuksilla eli hajataittoa korjaavina. Käytön lopettamiseen on voinut johtaa myös se, että piilolinssit ovat syystä tai toisesta ärsyttäneet silmiä. Nykyaikaisista piilolinsseistä löytyy todennäköisesti kuitenkin jokaiselle sopiva linssi – kysy rohkeasti apua optikoltasi!

Käytön keskeytys on voinut johtua myös piilolinssien hoidon hankaluudesta. Nykyiset lyhyen vaihtovälin piilolinssit eivät tarvitse kuin yhden nesteen, joka toimii sekä säilytys- että desinfiointiaineena. Kiireiselle helpoin vaihtoehto on kertakäyttöpiilolinssit, joiden kanssa nesteitä ei tarvita lainkaan.

Voiko piilolinssit vahingoittua pakkasessa?

Pakkanen ei vahingoita piilolinssejä postituksen aikana, vaikka linssit joutuisivatkin seisomaan jonkin aikaa ulkolaatikossa. Linssejä ympäröivä neste on suolapitoista, eikä siten jäädy kovinkaan herkästi. Kovilla pakkasilla neste voi jähmettyä, mutta tästäkin selviää, kun antaa linssien lämmetä tasaisessa huoneenlämmössä ennen käyttöönottoa. Jos piilolinssineste pääsee jäätymään se pitää heittää pois, sillä jäätynyt neste menettää desinfiointitehonsa. 

Piilolinssien käytölle ei ole myöskään olemassa pakkasrajaa. Niitä voi käyttää huoletta kylmälläkin säällä. Hankalissa olosuhteissa (esim. kova tuuli tai pakkanen) silmät saattavat kuitenkin kuivua herkästi, jolloin on hyvä käyttää silmien ja piilolinssien kostuttamiseen kostutustippoja.