Ajonopeus vaikuttaa näköön

Ajonopeus vaikuttaa näköön

 

Ihmisen tarkan näön alue on hyvin kapea, vain viitisen astetta. Ajaessa kasvava nopeus vaikuttaa niin, että tarkka alue kapenee entisestään.

 

Voit olla tietämättäsi huononäköinen

Silmät ovat jatkuvasti liikkeessä, eli katse niin sanotusti elää. Liikkeiden avulla on mahdollista havaita ympäristöä paljon laajemmin kuin keskeisen tarkan näkemisen alue muuten antaisi myöden.

Hyvän ajonäön kannalta ei siis ole tärkeää ainoastaan, että keskeinen näöntarkkuus on hyvä, vaan myös se, miten hyvin reuna-alue, eli perifeerinen näkö toimii.

Liike havaitaan usein ensin näkökentän laidalla. Kun autoilija näkee polkupyörän tai hirven lähestyvän tien laidasta, hän ei itseasiassa niinkään näe tapahtumaa, vaan havainnoi sen. Heikentynyt perifeerinen näkö voi merkitsevästi alentaa havainnointikykyä ja kasvattaa reaktioaikaa.

 

Joskus oire vakavammasta

Puutteet näkökentässä voivat johtua esimerkiksi glaukoomasta, eli silmänpainetaudista. Glaukooma on näköhermoa vaurioittava sairaus.

On arvioitu, että länsimaissa vain noin puolet glaukoomapotilaista tietää sairastavansa sitä. Suomessa glaukoomapotilaita on noin 80 000. Mitä aiemmin sairaus havaitaan, sen varmemmin näkövaurioiden eteneminen voidaan pysäyttää tai ainakin hidastaa sitä.

Useimmiten muutokset etenevät vähitellen tai toispuoleisesti. Koska ihmisen silmät täydentävät toistensa kuvia, pyrkii terve silmä paikkaamaan puutoksia näkökentässä. Sairastunut ei välttämättä edes tiedä, ettei kykene havaitsemaan oikealta tulevaa hirveä tai polkupyörää. Heikentyneeseen näköön tottuminen hidastaa tutkimuksiin hakeutumista ja taudin toteamista.

Glaukooman lisäksi ongelmia näkökentässä aiheuttaa mm. iän myötä yleistyvä harmaakaihi. Kaihimuutokset todetaan usein näöntarkastuksessa, kun silmälasien vahvuuksia muuttamalla ei enää päästä aiempaan näöntarkkuuteen.

- Liikenteessä tarkka näköalue kapenee entisestään kasvavan nopeuden vaikutuksesta, Instrumentariumin johtava optikko Matti Tyynilä kertoo.

- Jos aikaisemmin hyvin sujunut lukeminen tai hämärässä ajaminen hankaloituu, on syytä tarkistuttaa tilanne joko optikolla tai silmälääkärillä. Säännölliset näöntutkimukset ovat autoilevalle äärimmäisen tärkeitä, Tyynilä kehottaa.

 

Heikentyneen näön ei tarvitse johtaa ajokieltoon

- Yleisimmät syyt näön sumenemiseen ovat haja-, liki- ja kaukotaitteisuus, eikä siihen liity muita vaivoja tai sairauksia. Tällöin ongelma ratkeaa näöntutkimuksessa ja oikeanlaisella näönkorjauksella, eikä ajokieltoa tarvitse pelätä, Tyynilä toteaa.

Silmälasien erikoispinnoitteilla voidaan tehokkaasti ehkäistä liikenteessä häiritseviä heijastuksia ja häikäisyä. Pinnoitetut linssit läpäisevät valoa käsittelemättömiä paremmin, mikä parantaa myös hämäränäköä.

- Asiantunteva optikko osaa kertoa eri linssivaihtoehdoista ja auttaa löytämään autoilijan omaan tilanteeseen sopivimman ratkaisun. Kuskin hyvä näkö parantaa kaikkien liikenneturvallisuutta, Tyynilä summaa.

 

Instrumentariumin myymälöissä voi käydä tarkistuttamassa näkönsä optikon näöntutkimuksessa ilmaiseksi kolmen viikon ajan 25.10.2016 alkaen.

 

Tervetuloa ostoksille

09-4241 7000 Verkkoajanvaraus

Puhelinnumero ma–pe 9-20, la 9–18, su suljettu.
Puhelun hinta on paikallisverkkomaksu tai matkapuhelinmaksu

 

Tänä päivänä Instrumentarium-myymälöitä on Suomessa noin 150 ja Virossa 20. Asiakkaitamme palvelee yli 200 asiantuntevaa optikkoa ja jokaisessa myymälässämme on myös silmälääkärin vastaanotto sekä koulutettujen kehysasiantuntijoiden palvelu. Panostamme vahvasti myös optikkojen ja optisten myyjien kehysasiantuntijuuteen muun optisen tietämyksen lisäksi.