LASTEN SILMÄLASIEN OSTAJAN OPAS

Hyvä näkö auttaa keskittymään

Hyvä näkö auttaa keskittymään tehtäviin. Jos koululainen ei näe taululle tarkasti, hän voi lakata seuraamasta opetusta. Lähinäön ongelmien oireita voivat taas olla silmien hierominen, päänsärky, kirjainten sekoittuminen, lukukohdan seuraaminen sormella sekä haluttomuus lukemiseen.

Jos lapsellasi on silmälasit, kesän jälkeen on hyvä tarkistaa, ettei kehys ole jäänyt pieneksi ja että linssien pinta on ehjä ja naarmuton. Käytössä olevat lasit ovat myös voineet jäädä voimakkuudeltaan heikoiksi.

6 vinkkiä, mistä tietää onko lapsen näkö heikentynyt

Lapset viettävät paljon aikaa ruudun edessä ja siksi yhä nuoremmille kehittyy ongelmia näkemisen kanssa. Someoptikkomme Sini kertoo 6 vinkkiä, mistä huomaat, jos lapsesi näkö on heikentymässä.

Näin valitset lapselle sopivat silmälasit

 1. Testaa silmälasien istuvuus lapsesi kasvoihin. Lasien täytyy pysyä tukevasti kasvoilla päässä, jotta ne pysyvät kovassakin menossa mukana.
 2. Huomioi lapsesi mielipide. Lapsi oppii nopeammin käyttämään laseja kun kehykset ovat mielekkäät. Myymälästämme löytyy runsaasti eri malleja, myös värikkäitä.
 3. Suosi muovikehyksiä varsinkin pienemmille. Ne joustavat päästä pois otettaessa paremmin kuin metallikehys. Ja jos lapsi kaatuu, ne eivät aiheuta niin paljon ruhjeita.
 4. Totutelkaa lasien käyttöön yhdessä. Silmälasien käytöstä tulee pian luonnollista.
 5. Suojaathan lapsesi silmät laadukkailla ja riittävän tummilla aurinkolaseilla auringossa. Silloin ne tarjoavat silmille riittävän UV-suojan. Usempien lasien kantamisen voi välttää myös valitsemalla tummuvat linssit.

Pitääkö lasten näköä tutkia?

Lasten näkö ja näön oikea kehittyminen on tarkastettava jo pienenä (tehdään yleensä neuvolassa). Silmien tarkastus silmälääkärissä on tarpeellinen, jos huomaat silmien asennossa poikkeavuutta (karsastusta) tai lapsi ei ehkä erota pieniä esineitä tai yksityiskohtia.

Korjaamaton taittovirhe voi johtaa pysyvästi lapsen silmien heikkoon näöntarkkuuteen eli näkökyky ei pääse kehittymään normaaliksi, eikä sitä enää myöhemmällä iällä voida parantaa edes silmälaseilla!

Silmälääkärin tulisi tutkia lapsen näkö viimeistään kolmevuotiaana. Tällöin voidaan vielä havaita ja hoitaa mahdollisia poikkeamia näköaistin kehittymisessä. Ennen koulun aloittamista ja myöhemmin kouluiässä lapsen näkö on syytä tutkia vuosittain.

Alle 8-vuotiaille näöntutkimuksen tekee silmälääkäri

Huom. 8-vuotiaasta ylöspäin voi optikko tehdä näöntutkimuksen ja alle 8-vuotiaille näöntutkimuksen tekee silmälääkäri ellei kirjallista lupaa erikseen ole lääkäriltä optikolle. Silmälääkärin vastaanoton löydät jokaisesta myymälästämme.

Näkeekö lapseni hyvin?

Voit tarkastella lapsen näkemistä. Jos lapsi ei kiinnostu lähellä olevista esineistä, se voi tarkoittaa sitä, ettei hän näe niitä. Näköaisti kehittyy osana silmä-käsi-keho-koordinaatiota. Kömpelyys voi kieliä heikosta silmien yhteistoiminnasta. Tällöin syvyyksien hahmottaminen on hankalampaa.

Vanhempien on hyvä tarkkailla seuraavia asioita

 • Lukiessa teksti karkaa ja lapsi hakee lukukohtaa uudelleen
 • Lapsi ei halua tehdä lähityöskentelyä, piirtämistä, lukemista tai askartelua
 • Silmien hierominen (lapsella voi olla päänsärkyä, joka voi puolestaan olla merkki näkemisen ongelmista)
 • Vain toisella silmällä lukeminen (tällöin lapsi kääntää tai taivuttaa päätään)
 • Lapsi tekee peilikuvavirheitä tai sekoittaa kirjaimia kuten ilo - oli
 • Pikkusanat menevät väärin tai jäävät kokonaan lukematta

Näkö ja ensimmäiset vuodet

Vastasyntyneillä on heikkö lähinäkö, mutta ensimmäisenä vuotena näkö kehittyy normaaliksi. Näkemisen lisäksi kiinnostavampaa on, miten lapsi ymmärtää näkemänsä. Aluksi lapsi näkee hahmoja, ja vasta myöhemmin hän alkaa tunnistaa niitä. Seuraavaksi lapsi alkaa tunnistaa myös värejä. Lapsi opettelee kaiken aivan alusta, myös liikkeidensä suhteuttamisen näkemäänsä.

Suosittelemme

JunnujääkiekkoilijatJunnujääkiekkoilijat
Tiesitkö: Myös lapset voivat käyttää turvallisesti piilolinssejä

Piilolinssit ovat mukava, käytännöllinen ja turvallisnen vaihtoehto esimerkiksi urheillessa, ulkoillessa tai silloin, kun silmälasit tuntuvat häiritsevän. Piilolinsseillä saat vapautta elämääsi ja vaihtelua ulkonäköösi. Nykyaikaisia piilolinssejä saa myös hajataittoa korjaavina ja monitehoisina!

AurinkolasitAurinkolasit
Suojaa lapsesi herkät silmät auringolta

Lasten ja teini-ikäisten pupillit ovat suuremmat ja mykiöt kirkkaammat kuin aikuisella, joten ne läpäisevät UV-säteilyä enemmän kuin aikuisten silmät. Suojaa siis lapsesi silmät häikäisyltä aurinkolaseilla mahdollisimman varhain, jo vauvaikäisenä.

Aiheeseen liittyy

Lasten näkeminen

Miksi juuri minä

Ensimmäisten silmälasien vierastaminen yhdistetään helposti lapsiin ja nuoriin, joiden omaa ajatusmaailmaa ja minäkuvaa ryhmäpaineet vielä ohjaavat vahvasti. Muutos voi kuitenkin oudoksuttaa ikään katsomatta.

Lasten näkeminen

Lasten likinäköisyys lisääntyy

Lasten likinäköisyys on yhä yleisempää. Oletko epävarma siitä näkeekö lapsesi kauas? Lähes kolmasosa koko maailman väestöstä ei näe kauas ilman näönkorjausta. On ennustettu, että vuonna 2050 puolet maailman väestöstä on likinäköisiä. Likinäköisyyden kehittymiseen löytyy onneksi ainutlaatuinen apukeino MiSight -piilolinsseistä. 

Varaa aika

Voit tehdä varauksen myös soittamalla

09 4241 7000

ma–pe 9–20, la 9–17, su suljettu.
Puhelun hinta on paikallisverkkomaksu tai matkapuhelinmaksu