Ohjeita piilolinssien käyttöön ja ongelmatilanteisiin

En saa piilolinssiä silmään, mikä avuksi?

Räpsähtääkö silmä kiinni juuri kriittisellä hetkellä, eikä piilolinssin asettamisesta meinaa tulla mitään. Ei htää - Harjoitus tekee tässäkin onneksi mestarin. Katso someoptikkomme Sinin vinkit miten totuttaa silmää piilolinssien asettamiseen. 

Vinkit piilolinssin asettamiseen!

Optikolla piilolinssien asettaminen sujui hyvin, mutta kotona piilolinssien asettamisesta ei meinaa tulla mitään. Ei hätää! Someoptikkommemme Sini kertoo, miten piilolinssien asettamisen harjoittelu kannattaa aloittaa.

Piilolinssi juuttui silmään, mikä avuksi?

Ei hätää, joskus silmät voivat kuivua jolloin saattaa tuntua siltä, että piilolinssi tarrautuu silmään kiinni. Jos näin käy, ota lasi vettä ja käytä kostutustuotteita apuna. Odottele noin 30 minuuttia ja kun linssi liikkuu taas sen voi turvallisesti poistaa. Katso Someoptikkomme Sinin täsmävinkit videolta!

Vinkit piilolinssin poistamiseen!

Mitä ihmettä pitää tehdä, jos piilolinssi tuntuu juuttuneen silmään? Ei hätää, Someoptikkomme Sini antaa täsmävinkit piilolinssin poistamiseen.

Nukahdin piilolinssit silmissä. Mitä minun pitäisi tehdä?

Vältä linssien poistamista heti herättyäsi, sillä linssit ovat voineet kuivua silmiisi ja niiden poistaminen on todennäköisesti vaikeaa. Riskinä on, että linssi voi jopa rikkoontua silmääsi tai saatat vahingoittaa silmän sarveiskalvoa yrittäessäsi poistaa kuivahtanutta linssiä.

 • Ota rauhallisesti, räpyttele silmiä normaalia enemmän ja anna linssien olla ainakin 30 minuuttia heräämisen jälkeen.
 • Voit juoda vettä, lisätä silmiin kostutustippoja tai piilolinssien hoitonestettä. Näin autat kehoa saamaan kosteutta silmiin.
 • Poista linssit mahdollisimman varovasti - yleensä linssit saa pois kotikonstein, kunhan niitä ei yritä heti poistaa kuivista silmistä.
 • Tarvittaessa ota yhteyttä optikkoosi ja pyydä apua linssien poistamiseksi.

Tiesitkö, että on olemassa ympärivuorokautiseen käyttöön soveltuvia piilolinssejä, joiden kanssa voi myös nukkua? Kysy lisää piilolinssioptikolta!

Apua nukahdin piilarit silmissä!

Piilolinssiiarjen keskellä sattuu ja tapahtuu, eikä pienet torkut piilareissaa ole maailmanloppu. #Someoptikko​’mme Sinin kertoo, miksi piilareissa ei saisi nukkua yön yli ilman optikon suositusta ja mitä kannattaa huomioida, jos piilareissa vahingossa nukahtaa!

Piilolinssi katosi silmääni. Mikä avuksi?

Linssi ei voi kokonaan kadota silmään, koska silmä on anatomisesti rakennettu siten, että se on tavallaan kuin pussi - silmän taakse ei pääse liikkumaan mitään vierasesineitä vaan sidekalvo kiertää silmän sisällä estäen ylimääräisten esineiden joutumisen niille kuulumattomiin paikkoihin. Joskus piilolinssi voi kääntyä mutkalle tai mennä nimensä mukaisesti piiloon esimerkiksi silmäluomen alle.

 • Ota rauhallisesti. On hyvä aloittaa hieromalla sormella luomen päältä kevyesti nenään päin. Todennäköisesti tämä aiheuttaa sen, että linssi siirtyy silmäkulmaan, josta se on helppo poistaa.
 • Voit myös huuhdella silmää kostutustipoilla tai runsaalla vedellä silmien ollessa auki. Tällöin linssi huuhtoutuu helposti pois.
 • Muistathan puhdistaa linssin ennen seuraavaa käyttökertaa, mikäli linssi ei ole kertakäyttöinen.
 • Jos et onnistu poistamaan linssiä, ota yhteys optikkoomme.

Silmissäni tuntuu ärsytystä ja/tai silmäni punoittavat. Miten toimin?

Piilolinssien käyttö on syytä keskeyttää, jos näössä esiintyy epätarkkuutta tai silmissä on punoitusta tai ärsytystä. Poista linssit silmistä ja ota yhteyttä optikkoosi.

Jos oireet ilmestyvät yllättäen, eikä vastaavia oireita ole aiemmin esiintynyt, voi kyseessä olla:

 • likainen linssi
 • rikkonainen linssi
 • linssi väärinpäin silmässä
 • tulehtunut silmä