Näkeminen ja liikenne

Näköaistimme välittää noin 80 % kaikesta aistiemme keräämästä informaatiosta. Näkö on siis tärkein aistimme. Näöntarkastus ei siten ole turha toimenpide vaan näöntarkastuksessa kannattaa käydä säännöllisin väliajoin.

Näkökenttä

Kahdella silmällä katsottuna näkökenttä vaakasuunnassa on normaalisti 180°, josta 120° on silmien yhteistä näkökenttää. Näkökentät silmissä menevät osittain päällekkäin, joten yhden silmän näkökenttä on 150°. Eri osissa näkökenttää näöntarkkuus on erilainen.

Tarkan näkemisen alue kattaa koko näkökentän alueesta vain murto-osan. Tarkan näkemisen alueella katsomme tarkkoja yksityiskohtia ja esimerkiksi luemme. Muu alue havaitsee liikettä ja hahmoja sekä toimii hämärässä. Liikenteessä tärkeä tiedon kerääjä onkin näkökentän reuna-alue. Näkökenttä voi olla puutteellinen erilaisten silmäsairauksien vuoksi (esim. silmänpainetauti tai verkkokalvon rappeuma). Optikon näöntarkastuksessa voidaan havaita muutoksia silmän terveydentilassa ja tarvittaessa ohjata eteenpäin silmälääkärille.

Sopivat silmälasit

Parhaissa liikenteeseen sopivissa silmälaseissa täyttyvät seuraavat kriteerit:

  • keveys
  • tukevuus
  • istuu hyvin kasvoilla
  • ohuet kehykset ja kapea aisa
  • suuri linssiaukko
  • heijastuksen esto

Hyvä näkeminen antaa aikaa

Opaskilpien lukeminen on nopeampaa, kun näöntarkkuus on hyvä. Hyvä näöntarkkuus antaa aikaa reagoida eteen tuleviin tilanteisiin ja toimia muuta liikennettä vaarantamatta. Huolehtimalla omasta näöstä ja käymällä säännöllisesti optikon tai silmälääkärin näöntarkastuksessa voit parantaa yhteistä liikenneturvallisuuttamme. Näkemisessä tapahtuvat muutokset eivät yleensä tule yhtä äkkiä vaan muutokset ovat huomaamattomia. Epätarkasta maisemasta tulee pikku hiljaa normaalia, emmekä huomaa yksityiskohtien katoamista.