Lapsikin voi käyttää piilolinssejä turvallisesti

Tutkimukset ovat osoittaneet, että 8 – 16-vuotias lapsi tai nuori oppii käsittelemään piilolinssejä noin 30 minuutin opastuksella ilman aiempaa kokemusta piilolinssien käytöstä. Usein lapset ja nuoret ovat juuri niitä tunnollisimpia piilolinssien hoito-ohjeiden noudattajia – ja nuorena opittu taito säilyy pitkään eikä piilolinssien pitämisen kanssa tule ongelmia iän karttuessakaan.

Harkitse piilolinssejä aktiiviselle lapselle

Silmälasit saattavat olla hankalat lapsen harrastuksissa. Silmälaseja ei kannata laittaa esimerkiksi jääkiekko- tai ratsastuskypärän alle, sillä ne voivat liukua alaspäin ja haitata menoa. Silmälasit usein myös rajaavat näkökenttää ja kylmä ilma tuottaa helposti hankaluuksia huurtumisen takia.

Harrastusten parissa silmälaseilla on myös riski hajota – korjaaminen saattaa olla vaikeaa, ja pahimmassa tapauksessa hajoaminen voi aiheuttaa vaaratilanteita kasvoille ja silmille. Lapsella, joka käyttää piilolinssejä, ei ole näitä riskitekijöitä harrastuksissaan.

Oletko harkinnut lapsellesi piilolinssejä?

Piilolinssit ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoinen vaihtoehto, sillä ne sopivat harrastuksiin, kouluun ja muuhun arkeen.

Piilolinssejä löytyy niin kertakäyttöisinä kuin jatkuvakäyttöisinäkin – myös hajataittoa korjaavina. Tule lapsesi kanssa myymälään ja löydämme lapsellesi sopivimmat piilolinssit.

Onko lapsi valmis käyttämään piilolinssejä?

Vanhemmat ovat lapsensa kehitysvaiheiden parhaita asiantuntijoita. Vanhemmat voivat itse arvioida sen, onko oma lapsi kasvanut riittävän vastuulliseksi käyttämään piilolinssejä.

Harkittavia asioita voi olla muun muassa: osaako lapsi pitää huoneensa siistinä, tarvitseeko häntä muistuttaa hampaiden pesusta ja hiusten harjaamisesta. Lisäksi tulee voida luottaa, että lapsi itse tietää, milloin piilolinssi tulee poistaa silmästä. Piilolinssien käyttöön motivoituneella lapsella piilolinssit kuitenkin toimivat yhtä hyvin kuin aikuisellakin.

Vakavia komplikaatioita piilolinssien käyttäjillä esiintyy todella harvoin. Komplikaatiot eivät ole tutkimusten mukaan sen yleisempiä lapsilla kuin aikuisillakaan. Jokaiselle piilolinssit eivät tietenkään sovi, ja sama koskee myös lapsia. Tämän vuoksi piilolinssioptikko varmistaa linssien soveltuvuuden jokaiselle yksilöllisesti.

Kertakäyttöiset piilolinssit

Kertakäyttöpiilolinssejä pidetään aina vain yhden kerran päiväkäytössä. Tämän jälkeen käytetty pari hävitetään ja seuraavalla käyttökerralla otetaan uusi kertakäyttölinssipari käyttöön. Ne ovat helpot, turvalliset ja huolettomat linssit. 

Jatkuvakäyttöiset piilolinssit

Jatkuvakäyttöisiä piilolinssejä löytyy päiväaikaan käytettävinä kuukausilinsseinä kuin ns. "yötä-päivää" -linsseinä, joilla voi myös nukkua. Päiväkäyttöiset piilolinssit laitetaan silmiin käytön ajaksi, otetaan yöksi pois silmistä ja laitetaan säilytykseen puhdistusnesteeseen säilytyskoteloon. Ns. "yötä-päivää" -linssejä voi pitää yhtäjaksoisesti silmissä valmistajan määrittelemän ajan verran.

Piilolinssit ovat edullisia ja turvallisia käyttää

Kun huomioidaan piilolinssien mukanaan tuomat turvallisuus- ja mukavuushyödyt, jäävät niiden käyttökustannukset hyvin maltillisiksi. Myös silmälasien rikkoontumisriski huomioiden ovat piilolinssit monesti se kustannuksiltaan järkevin vaihtoehto harrastusten parissa. Piilolinssien lisäksi näönkorjausta tarvitsevalla lapsella tulee silti olla myös ajan tasalla olevat silmäsit.

Piilolinssit voivat vahvistaa lapsen itsetuntoa

Silmälasit voivat olla ulkonäön puolesta kynnyskysymys käyttäjälleen, varsinkin lapsille ja nuorille. Lapsi saattaa tuntea silmälaseissa itsensä erilaiseksi ja siten epävarmaksi. Mikäli näin on, piilolinssit ovat hyvä vaihtoehto silmälaseille – ne eivät muuta ulkonäköä niin paljon ja silti niiden avulla näkeminen on mukavaa ja helppoa.