Laadukkaat linssit tekevät näkemisestä vaivatonta

Näkö on merkittävä elämänlaatuun vaikuttava aistimme. Siksi me Instrumentariumilla kannustamme panostamaan hyvään ja miellyttävään näkemiseen. Linssien valinta ei ole kuitenkaan aina helppoa – tässä artikkelissa avaamme eri linssiominaisuuksien eroja ja hyötyjä ja kerromme, miten valitaan oikeanlaiset linssit juuri sinun tarpeisiisi.

Näkökyky ja ikä vaikuttavat linssityypin valintaan

Linssien keskeinen tarkoitus on tehdä näkemisestä vaivatonta, tarkkaa ja ergonomista kaikissa eri tilanteissa. Ensimmäinen askel linssien valinnassa on linssityyppi, mutta miten ne eroavat toisistaan?

Yksiteholinssit korjaavat joko kauko- tai lähinäköä. Yksitehot ovat yleisiä nuorilla, ja monille silmälaseja tarvitsevalle ensimmäiset yleislasit. Esimerkiksi näyttöpäätetyöskentely ja mobiililaitteet ovat muuttaneet näkötarpeita ja yksi merkittävistä syistä siihen, miksi lähinäköpainotteiset yksitehot ovat kasvattaneet suosiotaan.

Yksitehoilla näkeminen on erilaista kauko- ja likinäköisillä

Nuorena yksiteholaseilla näkee vaivattomasti kaikille etäisyyksille, mutta ikänäön alkaessa yksitehoilla näkee terävästi vain yhdelle etäisyydelle, joko lähelle tai kauas.

Kun silmän oma tarkentaminen eri etäisyyksille ei enää onnistu, kuvaan astuvat monitehot. Moniteholinssit auttavat näkemään terävästi sekä kauas että lähelle ja myös välietäisyyksille. Moniteholaseilla näkeminen on siis tarkkaa ja vaivatonta kaikille etäisyyksille, jolloin lasit toimivat hyvinä yleislaseina. Monitehot auttavat esimerkiksi ikänäön korjaamisessa. Ikänäkö alkaa noin 40-vuotiaana ja on täysin luonnollinen asia, johon ei voi itse vaikuttaa. Monille moniteholinsseihin siirtyminen tuntuu vaikealta, mutta mitä nuorempana aloittaa moniteholinssien käytön sitä helpompi niihin on tottua.

 

Moniteholinssejä voidaan räätälöidä erilaisiin näkötarpeisiin

Moniteholinssien näköalueet vaihtelevat valitun linssityypin ja voimakkuustarpeen mukaan. Instrumentariumin premiumtason Yksilöllinen -linsseillä tarkan näkemisen alue on peruslinssiä huomattavasti laajempi.

Miksi markettien valmislasit eivät yleensä korjaa näköä riittävästi?

Oli kyseessä sitten yksi- tai monitehot, linssejä voidaan aina räätälöidä yksilöllisiin tarpeisiin – laatua unohtamatta. Mutta miksi sitten satsata räätälöityihin linsseihin, kun päivittäistavarakaupasta saa lasit muutamalla eurolla? Silmät ja näkö ovat harvoin identtisiä keskenään, jolloin näön korjaus tarpeet ovat usein erilaiset silmien välillä. Tästä syystä niin sanotut valmislasit eivät ole optimaaliset näön korjaamiseen. Valmislaseilla katsetta joutuu usein tarkentamaan tarpeettoman paljon, sillä silmien yksilöllistä yhteistoimintaa ei ole huomioitu linssien optiikassa. Tällöin näkeminen "valmislaseilla" saattaa olla työlästä ja aiheuttaa jopa turhaa päänsärkyä. 

Miksi laadukkaat linssit maksavat enemmän?

Mistä tekijöistä laadukkaat linssit koostuvat ja miksi korkealuokkaiset, yksilölliset linssit maksavat enemmän? Laadukkaissa linsseissä yhdistyy yksinkertaistetusti kolme tekijää – oikeanlainen optiikka, materiaali ja pinnoitteet. Ominaisuuksiltaan räätälöidyt linssit ovat optisesti parempia, kestävämpiä, kevyempiä ja esteettisempiä.

Linssien valinta lähtee tarpeiden kartoituksesta asiantuntijamme avustuksella - minkä ikäinen olet, mikä on sen hetkinen näkökykysi, missä työskentelet, miten vietät vapaa-aikasi ja mitä toiveita sinulla on näkemisesi suhteen. Autoa työkseen ajavalle henkilölle tarve voi näyttää hyvin erilaiselta verrattuna toimistotyötä tekevään golf-harrastajaan. Käyttäjälleen oikein valittu linssi takaa parhaan mahdollisen näkökokemuksen ja helpottaa myös uusiin silmälaseihin tottumista.

Yksilöllisten linssien idea on, että linssit toimivat mahdollisimman optimaalisesti eri katsealueissa ja tilanteissa. Korkealaatuinen optiikka ei kuormita näköä, kun silmiä tai päätä ei tarvitse liikutella jatkuvasti oikean näköalueen etsimiseksi. Laadukkaimmissa ja hintaluokaltaan korkeimmissa moniteholinsseissä linssit on hiottu mittatilaustyönä nykyaikaisella tekniikalla, jolloin tarkan näön alueet ovat laajemmat. Instrumentariumin Yksilöllinen- ja Yksilöllinen PLUS -linssipaketeissa linssit mitoitetaan aina yksilön tarpeiden mukaan, joiden avulla optiikka on paras mahdollinen. Kauniit kehykset voivat myös ohjata silmälasien ostoa, jolloin yksilöllisten linssien valmistuksessa huomioidaan myös kehysten koko, muoto ja istuvuus.

Entä miten linssimateriaalit vaikuttaa näkökokemukseen?

Tänä päivänä linssit valmistetaan pääsääntöisesti optisesta muovista. Muovimateriaali on kevyttä, kestävää ja helposti ohennettavissa, myös suuremmissa voimakkuuksissa. Ohennetut linssit ovat kauniin esteettiset ja nykyaikana myös ohennettujen linssien optiset ominaisuudet ovat korkealuokkaiset. Instrumentariumilla ohennukset kuuluvat aina premium-tasoisten linssien hintaan – meillä et maksa ylimääräistä voimakkuutesi takia, vaan asiantuntijamme valitsee juuri sinulle sopivan ohennuksen.

Pinnoitteilla on suuri merkitys linssin käytettävyyteen ja käyttöikään

Miten eri pinnoitteet parantavat lasien käyttömukavuutta, kestävyyttä ja näkemiskokemusta? Mitä laadukkaammasta linssikategoriasta on kyse, sitä enemmän hyötyjä pinnoitteista on käyttäjälleen. Instrumentariumin Yksilöllinen -linssipaketteihin sisältyvät laadukkaimmat, markkinoiden parhaimpiin kuuluvat pinnoitteet.

Naarmuuntumista ehkäisevä kovapinnoite suojaa linssien pintaa naarmuilta ja vaurioilta pitäen näköalueen kirkkaana pitkään. Tämä pidentää huomattavasti linssien käyttöikää verrattuna pinnoittamattomaan peruslinssiin. Heijastamaton pinnoite vähentää linssin pinnalta tulevia heijastuksia. Heijastamaton pinta on esteettisesti kauniimman näköinen ja parantaa linssin optista laatua. Likaa ja pölyä hylkivät pinnoitteet puolestaan helpottavat linssien puhdistamista ja pitävät ne kirkkaina pidempään.

Mitä laadukkaampi linssi sitä useampi pinnoitekerros suojaa linssiä

Valitusta linssistä riippuen sinivalosuoja on rakennettu joko linssimassaan tai sitten se tehdään linssiin pinnoitteena.

Näkemisen laatua eri valaistusolosuhteissa voidaan myös parantaa pinnoitteiden avulla. Sinisen valon haitalliset säteet kuormittavat silmää ja häiritsevät kontrastien erottelukykyä, minkä vuoksi sinivalosuoja eli pinnoite jossa on sinivioletin valon suodatus on erinomainen esimerkiksi näyttöpäätetyöskentelyyn. Sinivioletin valon suodatuksen ansiosta ruudun katseleminen on pehmeämpää, eivätkä silmäsi rasitu myöskään luonnonvalossa. Aurinkolaseista tutut, auringossa tummuvat linssit ovat myös erinomainen valinta esimerkiksi valoherkille silmille. Nykyaikaiset ja laadukkaat linssit reagoivat nopeasti UV-säteilyyn ja suojaavat silmiä tehokkaasti.

Asiantuntevat optikkomme aina apunasi

Tuntuuko linssien valinta edelleen epävarmalta? Tervetuloa myymälään tutustumaan laadukkaisiin vaihtoehtoihimme ja kysymään lisää asiantuntevalta henkilökunnaltamme. Me Instrumentariumilla olemme aina apunasi - optikkomme auttavat valitsemaan juuri sinun tarpeisiisi sopivat linssit.

Varaa aika

Voit tehdä varauksen myös soittamalla

09 4241 7000

ma–pe 9–20, la 9–17, su suljettu.
Puhelun hinta on paikallisverkkomaksu tai matkapuhelinmaksu