Silmien asentovirheet eli karsastus

Optisen järjestelmän lisäksi näkemiseen vaikuttaa olennaisesti silmien asentotoiminta. Kumpaakin silmää liikuttaa kuusi lihasta, jotka kiinnittyvät silmämunan ulkoseinämään. Silmäparin asentotoimintaan vaikuttaa siis yhteensä 12 silmälihasta. Silmälihasten tehtävänä on aivojen käskyttämänä huolehtia silmien asennosta siten, että silmät kohdistuvat katsottavaan kohteeseen niin, että kummatkin silmät kohdistuvat samaan kohteeseen eikä synny kaksoiskuvia.

Miten ilmenee?

Kun silmät eivät kohdistu yhtä aikaa tarkasteltavaan kohteeseen, kyseessä on silmäparin karsastus. Karsastus voi olla ns. piilokarsastusta, jolloin yhtenä näkeminen vaatii koko ajan silmää kääntävien lihasten toimintaa. Henkilö näkee kuvan yhtenä, mutta lihastyö on kuormittavaa. Väsyneenä henkilöllä saattaa olla vaikeuksia nähdä tarkka yksi kuva. Karsastus voi olla myös ns. ilmeistä karsastusta. Tällöin henkilö ei katso samanaikaisesti molemmilla silmillä kohteeseen. Oikean ja vasemman silmän silmälihasten toiminta ei ole tasapainossa. Myös muut ihmiset saattavat huomata, että silmäpari karsastaa.

Miten voidaan korjata?

Piilokarsastusta voidaan hoitaa silmälihaksien toimintaa vahvistavalla silmäjumpalla. Jos silmäjumpasta ei ole apua, silmälaseihin voidaan hioa ns. prismakorjaus. Prismakorjauksen avulla silmäpari näkee yhden kuvan. Ilmeistä karsastusta voidaan hoitaa silmälihasleikkauksella tai prismakorjauksella, joka hiotaan silmälasilinsseihin. Karsastusta ei voida hoitaa piilolaseilla.

Varaa aika näöntarkastukseen

Tiedä ensimmäisenä kehystrendeistä, näkemiseen liittyvistä asioista ja eduista.

Instrumentarium ilmainen uutiskirje julkaistaan 4 kertaa vuodessa
ja voit peruuttaa sen milloin vain.