Tarkka näkökyky entistä tärkeämpi

Tarkka näkökyky entistä tärkeämpi

Hämärtyvä vuodenaika sadekeleineen voi pistää hermot koetukselle. Sen lisäksi syyshämärä paljastaa näönheikkouden ongelmat, jotka kirkkaassa kesävalossa saattavat jäädä huomaamatta. Instrumentariumin optikko Henna Agbonogieva muistuttaa, että tarkasti näkeminen on reaktiokyvyn kannalta oleellisen tärkeä.

Liikutko syyshämärässä kuulokkeet korvilla?

Yhä useampi kuuntelee kadulla ja lenkkipolulla musiikkia, podcasteja tai äänikirjoja. Tapa voi olla rentouttava, mutta kun kuuloaisti ei ole käytössä, reaktiokyky muuttuviin tilanteisiin voi laskea. Kuuloaisti ei silloin auta meitä huomaamaan esimerkiksi liikenteessä tapahtuvia muutoksia. Tarkan näkökyvyn merkitys kasvaa.

Pimeässä miinuskorjauksen tarve lisääntyy

Hämärässä tai jopa pimeässä liikkuessamme pupilli laajenee, jotta silmään pääsisi suurin mahdollinen määrä valoa. Terävä näkökokemus jää kuitenkin saavuttamatta, jos silmän mahdollinen miinuskorjauksen tarve on vajaa tai tarvittavaa lasikorjausta ei ole lainkaan käytössä.

Agbonogieva kuvailee, että syksyllä voi kokea näkökykynsä jopa ”romahtaneen”. Ei se oikeasti ole kesän aikana romahtanut, mutta hämärä tekee näön huononemisen kirjaimellisesti näkyväksi, hän jatkaa. Näkemisen vaatimukset siis kasvavat, kun valo vähenee. Aiemmilla voimakkuuksilla ei enää pärjää tai aiemmin maailman kokonaan ilman silmälaseja terävästi nähnyt tarvitsee lasit.

Piilolinssit ovat mainiot syyshämärässä ulkoilijalle

Syyssää vihmoo vettä ja tuulta. Kauden keleillä silmälasit kastuvat vesipisaroista ja huurtuvat sisään tultaessa. Ulkoilua ja liikkumista ei kuitenkaan tarvitse eikä saakaan jättää väliin. Piilolinssit ovat yksinkertaisen hyvä ratkaisu hämärässä ja märällä kelillä liikkumiseen, Agbonogieva sanoo. Piilolinssit eivät kastu kuten silmälasien linssit ja niiden kanssa näkökenttä on laajempi kuin silmälaseilla. Lisäksi näöntarkkuus voi tuntua piilolinsseillä tarkemmalta kuin silmälaseilla, näin etenkin silloin, jos miinuskorjauksen tarvetta on paljon. Agbonogieva selittää ilmiötä. Silmälasin linssi on pienen välimatkan päässä silmästä ja se aiheuttaa kuvakoon muutoksen. Maailma näyttää pienemmältä. Piilolinsseillä kuvakoon muutosta ei tule, maailma näyttää isommalta kuin silmälaseilla katsottuna ja näkökokemus tuntuu siten tarkemmalta.

Varmista reaktionopeutesi

Agbonogieva kannustaa näöntarkastukseen, jotta näkökokemus tarpeineen päivitetään mahdollisimman kohdilleen. Silloin näkee terävästi kyltit, liikennemerkit ja muut tiellä liikkujat. Oikeanlaisten silmälasien ja piilolinssien avulla saa myös minimoitua sopeutumisajan lähelle ja kauas katsomisen välillä. Tätä tarvitaan, sillä kiistatta vilkuilemme mobiilinäyttöä paljon myös ulkona. Ympäröivät tilanteet ja valo-olosuhteet muuttuvat vauhdilla ja reaktiokyvyn kannalta on tärkeää nähdä kunnolla, oli sitten autoilija, pyöräilijä tai jalankulkija, hän vielä kerran muistuttaa.

Tervetuloa ostoksille

09-4241 7000 Verkkoajanvaraus

Puhelinnumero ma–pe 9-20, la 9–18, su suljettu.
Puhelun hinta on paikallisverkkomaksu tai matkapuhelinmaksu

 

Tänä päivänä Instrumentarium-myymälöitä on Suomessa noin 150 ja Virossa 20. Asiakkaitamme palvelee yli 200 asiantuntevaa optikkoa ja jokaisessa myymälässämme on myös silmälääkärin vastaanotto sekä koulutettujen kehysasiantuntijoiden palvelu. Panostamme vahvasti myös optikkojen ja optisten myyjien kehysasiantuntijuuteen muun optisen tietämyksen lisäksi.