TUTKITUTA NÄKÖSI
ENNEN KUIN LÄHDET
LIIKENTEESEEN

Kärsitkö tietämättäsi puutteellisesta näkökentästä? Liikenteessä tärkein turvallisuuden takaava ominaisuus on sinun näkösi. Instrumentariumin laajennettu näöntutkimus mittaa ensimmäisenä Suomessa myös näkökentän laajuuden.

 

 

Uutta tietoa näkemisestä
LAAJENNETTU NÄÖNTUTKIMUS

 

Instrumentariumin optikon laajennetussa näöntutkimuksessa pystymme selvittämään entistä tarkemmin myös toiminnallista näkemistä sekä silmänpohjan terveydentilaa. “Hyvällä näöllä” on tavallisesti tarkoitettu, että näemme terävästi niin sanotulla tarkan näön alueella. Ihminen pystyy kuitenkin havaitsemaan tarkasti vain noin viiden asteen levyisen alueen näkökentästään kerralla. Tähän asti näöntutkimukset ovat keskittyneet selvittämään pääosin näön tarkkuutta, mutta nyt on mahdollista tutkia myös, kuinka hyvin näköä pystyy käyttämään. Tätä kutsutaan toiminnalliseksi näöntutkimukseksi.

 

Toiminnallisessa näöntutkimuksessa tutkitaan näön tarkkuutta, näkökentän laajuutta sekä kontrastinäköä eli valoisuuserojen erotuskykyä. Nämä kaikki voivat vaikuttaa olennaisesti reagointikykyyn liikenteessä. Häikäistyminen vastaantulevien valoista sekä heijastukset tuulilasissa ja silmälasien linsseissä pidentävät reaktioaikoja, ja hyvää kontrastinäköä tarvitaan puolestaan ympäristön havainnointiin vaikeissa valaistusolosuhteissa, esimerkiksi sateella, hämärässä tai sumussa. Toiminnallisen näön testeissä käytettiin suomalaisen silmälääkäri Markku Leinosen kehittämää Ocusweep -nimistä mittauslaitetta.

 

Muutokset näkemisessä tapahtuvat usein hiljattain, eikä ihminen usein pysty itse edes huomaamaan niitä, ennen kuin ne vaikuttavat merkittävästi näkemiseen. Myös olosuhteilla on merkitystä, sillä esimerkiksi hämärässä joidenkin näkö saattaa muuttua likitaitteisempaan suuntaan. Tällöin voidaan määrätä erilliset ajolasit hämärällä ajamiseen. Kontrastien erottelukykyyn voidaan puolestaan tarvittaessa vaikuttaa linsseillä. Tärkeintä on kuitenkin tutkia näkö säännöllisesti ja huolehtia, että yleiskäytössä olevat silmälasit ja piilolinssit ovat ajan tasalla.

 

Instrumentariumin optikko ohjaa tutkittavan aina silmälääkärille, mikäli tutkimuksissa havaitaan mitään epäilyjä.

 

Uudenlaisilla tutkimuslaitteilla pystymme tutkimaan:

  • kontrastinäön eli kuinka hyvin pystyt erottamaan eri sävyjä toisistaan
  • näkökentän eli kuinka laajasti ja tarkasti pystyt havainnoimaan ympäröivää maailmaa
  • silmänpohjat; yhdellä kuvalla pystymme näkemään lähes koko silmänpohjan kerralla
  • silmänpaineen
  • näöntarkkuuden ja mahdollisen korjaustarpeen

 

Laajennettu näöntutkimus 60 € sisältäen:

  • Optikon näöntarkastus
  • Silmänpohjakuvaus
  • Toiminnallisen näkemisen tutkimukset
  • Varaa aikaa noin 30-40 minuuttia

 

Tutkimuksia saatavilla myös erillisinä.

 

 

Varaa aika näöntarkastukseen

Verkkoajanvaraus

Puhelinnumero ma–pe 8–21, la 9–18, su suljettu.
Puhelun hinta on paikallisverkkomaksu tai matkapuhelinmaksu

 

Toiminnallinen näöntutkimus

 

Ammattiautoilija hyötyy laajennetun näön tutkimuksesta. Kuljettajien kyky reagoida nopeasti ympäristöstä tekemiinsä havaintoihin on liikenneturvallisuuden perusta.

 

Lue artikkeli

 

Ocusweep

 

Design from Finland

 

Design from Finland -merkki voidaan myöntää tuotteelle tai palvelulle, joka on muotoiltu Suomessa, ja voidaan osoittaa että yritys on investoinut suomalaiseen ammattimaiseen muotoiluun.

 

Laajenennettu näöntutkimus
saatavilla seuraavista myymälöistä

Tervetuloa myymälään keskustelemaan aiheesta lisää.

 

Tilaa Instrumentariumin uutiskirje

Saat ajankohtaista tietoa kehystrendeistä,
näkemiseen liittyvistä asioista ja eduistamme