Mitä kuiville silmille voi tehdä?

Nykyään jo joka toinen ihminen kärsii kuivista silmistä. Onneksi vaivan taltuttamiseksi on myös keinoja. Erilaisista silmätipoista ja -geeleistä voi saada väliaikaisen avun. Etenkin kroonikko hyötyy kuitenkin usein eniten kehon normaalien toimintojen tukemisesta.

Yleinen vaiva

Arviolta puolet ihmisistä kärsii ainakin jossain vaiheessa elämäänsä kuivista silmistä. Kroonistuessaan vaiva aiheuttaa lievimmillään ajoittaista epämukavuuden tunnetta ja pahimmillaan jatkuvaa polttelua ja kipua.

Näyttöpäätteiden käytön yleistyttyä myös kuivasilmäisyys ja etenkin pitkäkestoinen silmien kuivuminen ovat lisääntyneet selvästi. Lähes jokaisella koko työpäivän päätelaitetta katsovalla on ainakin jossain määrin toivottua kuivemmat silmät. Tämä johtuu siitä, että näyttöä katsoessa silmän räpyttelytahti hidastuu. Jotta silmien kosteutus toimii normaalisti, tarvitsemme noin 15 - 20 räpäytystä minuutissa. Päätelaitteen kanssa tahti hidastuu keskimäärin 3 - 5 räpäytykseen, eli noin viidennekseen siitä.

Syy kannattaa selvittää

- Kuivat silmät voivat vaivata satunnaisesti jonkin ulkoisen olosuhteen muutoksen takia, jolloin voi hyvin hoitaa vain oireita. Tila voi kuitenkin muuttua pysyväksi, jos itse syihin ei vaikuteta, kertoo Instrumentariumin tuoteryhmän myyntipäällikkö ja optikko Arto Karhunen.

- Kuivasilmäisyys on monessa tapauksessa hiukan harhaanjohtava termi. Silmien kuivuminen johtuu tavallisesti kyynelnesteen koostumuksen muutoksesta, ei nestemäärän vähenemisestä. Moni yllättyykin kuullessaan, että heidän kokemansa voimakas silmien vuotaminen esimerkiksi tuulisella säällä, onkin itse asiassa kuivien silmien oire, Karhunen jatkaa.

Kun silmät ovat “kuivat”, silmiin erittyy edelleen nestettä, mutta sen rasvapitoinen osa on vähentynyt. Koska silmää suojaavaa ja hoitavaa rasvaa on vähemmän, keho pyrkii korjaamaan tilannetta lisäämällä kyynelnesteen määrää. Näin kuivasilmäisen silmät voivat vuotaa nestettä voimakkaastikin.

Akuutti kuivasilmäisyys voi johtua yksinkertaisesti tuulisesta säästä, auton liian kovaa puhaltavasta ilmastoinnista tai liiallisesta saunomisesta. Usein lyhytkestoisenkin kuivasilmäisyyden taustalla voi kuitenkin todellisuudessa olla sama syy kuin jo pysyvämmäksi muuttuneessa tilanteessa: kehon toiminnan häiriö. Tällöin silmätipoista ja -geeleistä saa vain lyhytaikaisen helpotuksen.

Joskus kuivasilmäisyys voi johtua lääkityksestä tai sairaudesta. Tällöin asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa ennen omahoidon aloittamista.

 

 

Helppo todeta, usein myös helppo korjata

Optikolla käydessään on hyvä muistaa mainita kuivuuden tunteesta silmissä. Vaivan toteamiseksi löytyy helppoja testejä, ja jo räpäytysajastakin voidaan päätellä paljon.

- Testi on täysin kivuton, tarvitsee vain katsoa kuvaa. Kuivasilmäisyyttä voi periaatteessa testata alustavasti kotonakin ihan perinteisellä tuijotuskisalla.

- Optikot näkevät tämän tästä, kuinka suomalainen sisu voi saada pitkäänkin sietämään tilannetta, vaikka apua olisi saatavilla hyvinkin aikaisessa vaiheessa, Karhunen harmittelee.

Nekin, joilla erilaiset tipat ja geelit eivät auta tai apu on hetkellistä, voivat hyötyä kehon oman toiminnan tukemisesta sisäisesti. Myös piilolinssejä käyttävää voi helpottaa tipaton ja geelitön vaihtoehto.

Öljyä koneistoon ja näkö kirkastuu

Useissa tutkimuksissa on todettu kuivan silmän hoitamiseen tarkoitettujen öljykapseleiden nauttimisen vaikuttavan positiivisesti kyynelnesteen koostumukseen.

- Aihetta on tutkittu todella paljon. Kuivien silmien kanssa on oikeastaan kaksi hoitoreittiä: silmään laitettavat tipat tai geelit, jotka helpottavat oireita, mutta eivät auta itse ongelmaan, ja sisäisesti otettavat omega-öljykapselit, jotka auttavat kehoa palautumaan ja tuottamaan riittävän rasvaista kyynelnestettä, Karhunen kertoo.

Oikean rasvahappojen koostumuksen ja suhteen voi yrittää koota itse ravinnosta, mutta usein tehokkaampi tapa on ottaa öljy valmiiksi oikeanlaisessa muodossa.

- Valmiiden kapseleiden etu on siinä, että eri ainesosat ovat oikeassa suhteessa ja niiden annostelu on helppo - eli ne tulee oikeastikin otettua. Vaikuttavia aineita ovat luomutyrniöljyn ja sen sisältämien A, B ja E -vitamiinien lisäksi tarvittavat flavonoidit, foolihappo sekä mustikkauute. Mukana on siis kehon normaaleja aineita, joita ei välttämättä enää muodostu, kun silmät ovat kuivat, Karhunen summaa.

Lisätietoa kuivien silmien hoidosta omega-öljyllä:

Tutkittua Kuivan Silmän Omega -tuotetta myydään optikkoliikkeissä ympäri maan. Tuotetta on myynnissä myös Instrumentariumin myymälöissä.

Aiheeseen liittyy

Näkemisen asiantuntijan vinkki nro 64

Juhani 56 v "Miks mun silmät vuotaa lähes koko ajan? Voiko tälle tehdä jotain?"

Kuivasilmäisyys

Kuivasilmäisyys on kohtuullisen yleinen silmäsairaus

Kuivasilmäisyyttä esiintyy, kun silmät eivät tuota tarpeeksi kyynelnestettä (joko määrällisesti tai laadullisesti), tuotetun kyynelnesteen laatu on heikko tai kyynelneste haihtuu liian nopeasti.

Kuivasilmäklinikat

Kuivasilmäklinikalta apua kun kotikonstit eivät riitä

Kuiviin silmiin erikoistuneet optikkomme selvittävät vastaanotolla syyt silmien kuivuuteen ja sen jälkeen laativat yksilöllisen hoitosuunnitelman, jonka tehoa mitataan seurantakäynneillä. 

Suosittelemme

Optikolle vai silmälääkärille?Optikolle vai silmälääkärille?
Optikolle vai silmälääkärille?

Kun näössä ilmenee ongelmia, on syytä hakea vaivaan pikimmiten apua. Tiedätkö, missä asioissa kannattaa hakeutua optikolle ja milloin taas silmälääkärille?

Väsyvätkö silmäsi töissä?Väsyvätkö silmäsi töissä?
Väsyvätkö silmäsi töissä?

Kumarrutko näppäimistön ylle, jotta näkisit paremmin? Onko niskanseutu jumissa? Asiantuntija kertoo, miten vältät yleisimmät työperäiset näköongelmat.

Laajennettu näöntutkimusLaajennettu näöntutkimus
Laajennettu näöntutkimus

Kärsitkö tietämättäsi puutteellisesta näkökentästä? Liikenteessä tärkein turvallisuuden takaava ominaisuus on sinun näkösi. Instrumentariumin laajennettu näöntutkimus mittaa ensimmäisenä Suomessa myös näkökentän laajuuden.

Varaa aika

Voit tehdä varauksen myös soittamalla

09 4241 7000

ma–pe 9–20, la 9–17, su suljettu.
Puhelun hinta on paikallisverkkomaksu tai matkapuhelinmaksu