Väsyvätkö silmäsi töissä?

Kumarrutko näppäimistön ylle, jotta näkisit paremmin? Onko niskanseutu jumissa? Asiantuntija kertoo, miten vältät yleisimmät työperäiset näköongelmat.

Läppäri, pöytäkone, puhelin, tabletti ja neuvotteluhuoneiden näytöt. Toimistotyöläinen siirtyy tänä päivänä sujuvasti laitteelta toiselle työtehtävästä riippuen. Jatkuva katseen tarkentaminen eri etäisyyksille oleviin kohteisiin vaatii kuitenkin paljon työtä silmälihaksilta.

Mitä on näköergonomia?

Myös näköergonomia on tärkeä osa työhyvinvointia. Toimistotyössä näkemiseen vaikuttavat optimaalisten näköolosuhteiden lisäksi esimerkiksi työpisteen valaistus ja valolähteiden sijoittelu, heijastukset pinnoissa ja työvälineiden ominaisuudet.

Esimerkiksi fonttikokoon ei kaikissa järjestelmissä välttämättä pysty vaikuttamaan, ja moni saattaakin vetää näytön lähemmäs itseään tai kumartua näppäimistön päälle nähdäkseen työpisteellä paremmin. Yhä useampi kokeekin työperäistä silmien väsymistä sekä niska- ja hartiakipuja.

Mikä avuksi?

Näköergonomian parantamiseen ei aina tarvita silmälaseja, vaan esimerkiksi heijasteiden poistamisella, valaistuksen muuttamisella, näytön vaihtamisella tai työtuolin ja -pöydän asennoilla voidaan jo vaikuttaa parantavasti näkökokemukseen työpisteellä.

Jos taas vaivojen taustalla on ongelma näössä, jota ei voi korjata muilla keinoin, optikko tai silmälääkäri valitsee näöntutkimuksen ja käyttötarpeen pohjalta soveltuvimman näönkorjausratkaisun. Linssityyppi valitaan määritetyn voimakkuuden ja mahdollisten oireiden lisäksi työtehtävien ja -ympäristön perusteella. Moni päätyy kuitenkin käyttämään samoja silmälaseja työssä ja vapaa-ajalla. Usein yleiskäyttöön hankitut yksi- tai monitehosilmälasit eivät välttämättä kuitenkaan ole toimivin ratkaisu nykypäivän toimistotyössä.

− Kun moniteholinssejä käyttävä henkilö taas siirtää katsettaan kaukaa lähelle, voimakkuus keskiosassa muuttuu nopeasti, ja näyttöpäätetyöskentelyssä pää lähtee tästä syystä helposti liikkumaan katseen terävöittämiseksi. Tämä voi aiheuttaa niska- ja hartiaongelmia, optikko Henna Agbonogieva Instrumentariumista kertoo.

Yleisimmin toimivat ratkaisut toimistotyössä ovat monipuoliset lähilasit tai niin kutsutut toimistomoniteholasit, joiden katseluetäisyydet räätälöidään työskentelyolosuhteiden mukaisiksi. Linssien vahvuudet voivat siis olla yleislaseista poikkeavat. 

Muista myös lepo

Ajan tasalla olevat, omiin tarpeisiin valitut näönkorjausratkaisut auttavat helpottamaan silmiin kohdistuvaa rasitusta työssä. Näyttöpäätteellä työskennellessä räpyttely jää kuitenkin usein vaillinaiseksi intensiivisen näytön katselun takia, minkä johdosta silmät saattavat kuivua. Silmien kostuttaminen silmätipoilla tai silmäsuihkeella on siis paikallaan työpäivän aikana. Myös ilmastointi saattaa kuivattaa silmiä. Kostuttamisen lisäksi silmät tarvitsevat lepoa.

− Myös työpäivän aikana on tärkeä pitää säännöllisesti taukoja ja katkaista lähietäisyydelle katsominen. Kauas katsominen lepuuttaa silmän lihaksia ja saa ne rentoutumaan. Esimerkiksi kerran tunnissa kannattaa siis katsoa ruudun sijasta vaikka ikkunasta ulos, Agbonogieva muistuttaa.

Aiheeseen liittyy

Näkemisen asiantuntijan vinkki nro 23

Emma 34 v "Mulla on aina ollut vaan yhdet lasit, miksi muka tarvitsisin useammat kuin yhdet?"

Näkemisen aamu 3. jakso

Työnäkeminen. Myös näköergonomia on tärkeä osa työhyvinvointia.

Päätetyö

Päätetyö laittaa silmät koville

Päätetyötä tekevällä voi olla haasteita näkemisen kanssa. Mistä on kyse ja miten ongelmia voi ratkoa.

Suosittelemme

Mitä kuiville silmille voi tehdä?Mitä kuiville silmille voi tehdä?
Mitä kuiville silmille voi tehdä?

Nykyään jo joka toinen ihminen kärsii kuivista silmistä. Onneksi vaivan taltuttamiseksi on myös keinoja. Erilaisista silmätipoista ja -geeleistä voi saada väliaikaisen avun. Etenkin kroonikko hyötyy kuitenkin usein eniten kehon normaalien toimintojen tukemisesta.

Optikolle vai silmälääkärille?Optikolle vai silmälääkärille?
Optikolle vai silmälääkärille?

Kun näössä ilmenee ongelmia, on syytä hakea vaivaan pikimmiten apua. Tiedätkö, missä asioissa kannattaa hakeutua optikolle ja milloin taas silmälääkärille?

Laajennettu näöntutkimusLaajennettu näöntutkimus
Laajennettu näöntutkimus

Kärsitkö tietämättäsi puutteellisesta näkökentästä? Liikenteessä tärkein turvallisuuden takaava ominaisuus on sinun näkösi. Instrumentariumin laajennettu näöntutkimus mittaa ensimmäisenä Suomessa myös näkökentän laajuuden.

Varaa aika

Voit tehdä varauksen myös soittamalla

09 4241 7000

ma–pe 9–20, la 9–17, su suljettu.
Puhelun hinta on paikallisverkkomaksu tai matkapuhelinmaksu