Milloin optikolle, milloin silmälääkärille?

Kun näössä ilmenee ongelmia, on syytä hakea vaivaan pikimmiten apua. Tiedätkö, missä asioissa kannattaa hakeutua optikolle ja milloin taas silmälääkärille?

Näköaisti on monelle aisteista tärkein. Optikko on näönhuollon ammattilainen, joka tekee näöntutkimuksia ja auttaa löytämään sopivan vaihtoehdon mahdollisen taittovirheen korjaamiseksi. Silmälääkäri on silmänterveyden erikoislääkäri, joka tutkii, diagnosoi ja hoitaa silmäsairauksia.

Heikentynyt kauko- tai lähinäkö

Eikö bussin numero enää näy kaukaa kuin aiemmin? Onko sanomalehden teksti on muuttunut sumeaksi? Mikäli näkemisessään alkaa huomata haasteita lähityöskentelyssä tai kauas katsomisessa, kannattaa ensimmäiseksi hakeutua optikolle, joka tutkii näönkorjaustarpeen ja määrää silmälasit tai piilolinssit määritetyn voimakkuuden mukaan. Optikko ohjaa asiakkaan jatkotutkimuksiin silmälääkärille, mikäli näöntarkkuus ei nouse piilolinssi- tai silmälasikorjauksesta huolimatta normaalitasolle.

Leikatut silmät

Mikäli silmien taittovirheen korjaamiseksi harkitsee silmäleikkausta, silmälääkäri on oikea taho. Jos on tehty mikä tahansa kirurginen toimenpide, kuten esimerkiksi kaihileikkaus, silmälääkäri hoitaa lähtökohtaisesti jatkossa myös näöntutkimukset ja silmälasimääräykset sen jälkeen. Tehdystä toimenpiteestä riippuen optikko voi kuitenkin silmälääkärin luvalla tutkia myös leikatut silmät ja määrätä tarvittaessa silmälasit.

Lapset

Optikko voi määrätä silmälasit ja piilolinssit yli 8-vuotiaalle lapselle. Tätä nuorempien lasten silmät tutkii silmälääkäri. Lääkärin reseptillä ja luvalla optikko voi myös sovittaa esimerkiksi piilolinssejä alle 8-vuotiaalle lapselle.

Poikkeavat oireet silmässä

Kaikissa silmään liittyvissä tapaturmissa ja yllättävissä oireissa kannattaa hakeutua oitis silmälääkärin vastaanotolle. Tällaisia ovat esimerkiksi näkökyvyn yhtäkkinen ja nopea heikkeneminen, valonarkuus, valonvälähdykset, mustat pisteet, yllättäen ilmaantuvan muutokset näkemisessä, kaksoiskuvat tai selkeät puutokset näkökentässä. Kaikki epäilyt silmäsairauksista diagnosoi silmälääkäri.

Yleislaseilla ei näe töissä

Yleislasit toimivat loistavasti vapaa-ajalla, mutta työssä ilmenee haasteita? Silmät kuivuvat, väsyvät ja näyttöpäätteen ylle täytyy kumartua nähdäkseen paremmin. Tällöin kyse saattaa olla siitä, että yleislasit eivät sovellu työn vaatimuksiin. Myös fyysiset oireet kropassa, esimerkiksi päänsärky tai niska- ja hartiakipu voivat kieliä vääränlaisista silmälaseista. Tällöin kannattaa hakeutua optikolle ja varmistaa, että työssä käytettävät silmälasit tai piilolinssit todella soveltuvat siihen.

Lähtötilanteen kartoitus

Terveetkin silmät kannattaa tarkistuttaa säännöllisesti. Näin voidaan määrittää näöntutkimuksissa lähtötaso, johon voidaan jatkossa verrata. Instrumentariumin optikon laajennettu näöntutkimus antaa tärkeää tietoa myös esimerkiksi näkökentästä, silmänpohjista ja kontrastinäöstä. Optikolla olisi hyvä käydä 2–3 vuoden välein Säännöllinen seuranta auttaa puuttumaan mahdollisiin muutoksiin ripeästi. Mikäli optikon tekemisessä tutkimuksissa ilmenee epäily löydöksestä, jota silmälääkärin olisi hyvä tutkia tarkemmin, optikko ohjaa asiakkaan silmälääkärin vastaanotolle jatkotutkimuksiin.

Silmälääkärillä käyntiä suositellaan viimeistään 40–45-vuotiaana, minkä jälkeen silmälääkärillä olisi hyvä käydä muutaman vuoden välein. Ikääntyminen näkyy myös silmissä, ja varsinkin vanhemmalla iällä säännöllinen seuranta kannattaa.

Aiheeseen liittyy

Someoptikko

5 faktaa optikon ja silmälääkärin yhteistyöstä. Kuinka usein optikolle? Koska silmälääkärille?

Näkemisen asiantuntijan vinkki nro 53

Miisa 22 v "Mitä näöntarkastuksessa oikein tapahtuu ja sattuuko se?"

Näkemisen asiantuntijan vinkki nro 7

Katriina 47 v "En näe lukea sanomalehteä enää kunnolla, ovatko fontit pienentyneet vai näkö huonontunut?”

Suosittelemme

Mitä kuiville silmille voi tehdä?Mitä kuiville silmille voi tehdä?
Mitä kuiville silmille voi tehdä?

Nykyään jo joka toinen ihminen kärsii kuivista silmistä. Onneksi vaivan taltuttamiseksi on myös keinoja. Erilaisista silmätipoista ja -geeleistä voi saada väliaikaisen avun. Etenkin kroonikko hyötyy kuitenkin usein eniten kehon normaalien toimintojen tukemisesta.

Väsyvätkö silmäsi töissä?Väsyvätkö silmäsi töissä?
Väsyvätkö silmäsi töissä?

Kumarrutko näppäimistön ylle, jotta näkisit paremmin? Onko niskanseutu jumissa? Asiantuntija kertoo, miten vältät yleisimmät työperäiset näköongelmat.

Laajennettu näöntutkimusLaajennettu näöntutkimus
Laajennettu näöntutkimus

Kärsitkö tietämättäsi puutteellisesta näkökentästä? Liikenteessä tärkein turvallisuuden takaava ominaisuus on sinun näkösi. Instrumentariumin laajennettu näöntutkimus mittaa ensimmäisenä Suomessa myös näkökentän laajuuden.

Varaa aika

Voit tehdä varauksen myös soittamalla

09 4241 7000

ma–pe 9–20, la 9–17, su suljettu.
Puhelun hinta on paikallisverkkomaksu tai matkapuhelinmaksu