Näin voit parantaa ajoturvallisuuttasi

Heikentynyt näkö aiheuttaa turvallisuusriskin sekä itselle että kanssa-autoilijoille. Säännöllinen näön tutkituttaminen auttaa parhaassa tapauksessa säilyttämään ajokyvyn vuosiksi.Kun ajokunto tai ajoterveys on heikentynyt, autoilu muuttuu haastavammaksi ja riskialttiimmaksi. Mitä eroa näillä kahdella on?

– Ajokunnossa kyse on hetkellisestä olotilasta: millainen olo minulla on tässä ja nyt, ja miten oloni muuttuu autoa ajaessa. Ajokuntoon vaikuttavat esimerkiksi väsymys ja päihteet. Ajoterveydessä kyse on puolestaan pidempiaikaisesta tilasta kuten sairauksista, joiden pohjalta lääkäri tekee arvion ajokyvystä, sanoo Liikenneturvan suunnittelija Mia Koski.

Näkemisen ongelmat voivat vaikuttaa liikenneturvallisuuteen ja ajomukavuuteen. Tällaisia ovat muun muassa pidentynyt reaktioaika ja heikentynyt suorituskyky.

– Jos vauhtia on 80 kilometriä tunnissa, huippunäön omaava näkee 20 senttimetrin kokoiset kirjaimet tarkasti 157 metrin etäisyydeltä, ja reagoinnille jää aikaa 7 sekuntia. B-ajokortin miniminäöntarkkuudella kyltti näkyy vasta noin 60 metrin etäisyydeltä, jolloin toimenpiteiden tekemiseen jää enää alle 3 sekuntia eli yli puolet vähemmän kuin ihanteellisessa tilanteessa, kertoo Instrumentariumin optikko Arto Karhunen.

Karhunen toteaa, että kontrastinäön alentumilla ja puutoksilla on erityisen iso vaikutus sekä ajoturvallisuuteen että -mukavuuteen.

– Kun pimeys imee kaiken valon mustasta asfaltista, voi tummanvihreiden tienreunojen ja siellä liikkuvien hahmojen erottaminen olla hyvin hankalaa. Pimeän lisäksi haasteita aiheuttavat myös keskitalven erittäin valkoiset olosuhteet. Jos kaikkialla on valkeaa ja lumi pöllyää, saattaa tien ja lumipenkan rajan hahmottaminen osoittautua hyvin vaikeaksi, mikäli kontrastinäkö ei ole kunnossa, Karhunen sanoo.

Pimeällä näkeminen hankaloituu monella 60 ikävuoden jälkeen, jolloin näkö ei enää palaudu samalla tavalla häikäisevästä valosta. Häikäisyyn auttaa esimerkiksi laadukkaat linssit heijastuksenpoistopinnoitteilla. Linsseistä huolimatta kohtaamistilanteessa ei kannata katsoa suoraan valoon, vaan hiukan oikealle sivuun.

Tunnista näön heikentyminen

Merkkejä näön heikkenemisestä on useita.

– Jos nopeusrajoitukset ja tienhaarat tulevat eteen yllättäen eikä kylttejä ehdi lukea, voi näöntarkkuudessa olla parantamisen varaa. Myös toistuvat läheltä piti -tilanteet ja halu ajaa nopeusrajoituksia hitaammin voivat kieliä näön heikkenemisestä, luettelee Karhunen.

Jotta liikenteessä voisi ajella hyvillä mielin näkökyvyn kannalta, tulisi näkö tarkastuttaa kahden tai kolmen vuoden välein, ammattiautoilijoiden jopa vuosittain. Jos näössä ilmenee muutoksia tai ongelmia, on tutkimuksiin syytä mennä saman tien.

Näön muutokset tapahtuvat usein hitaasti, ja ihmiset kompensoivat muutoksia hyvin. Viime kädessä pimeällä ajamista vältetään, jos muut konstit eivät auta. Silmäsairauden etenemistä kompensointi ei kuitenkaan estä, eli siinä mielessä säännöllinen näön tutkiminen on tärkeää.

 

Näin parannat liikenneturvallisuuttasi

  • Tarkkaile terveyttäsi. Jos epäilet, ettei kaikki ole kunnossa, hakeudu lääkäriin. Jos sairaus löydetään jo varhaisessa vaiheessa, parhaimmillaan ajokykykin säilyy parempana pidempään.
  • Tiedosta näkösi haasteet. Tarkistuttamalla näkösi säännöllisesti pystyt toimimaan liikenteessä turvallisemmin ja minimoimaan näön heikkenemisestä johtuvat vaaratilanteet.
  • Puhdista sekä silmälasisi että auton ikkunat. Jos lasit ovat likaiset, valo taittuu eri tavalla sen pinnasta, mikä hankaloittaa näkemistä.