Näin luet silmälasireseptiäsi

Silmälasireseptillä määritellään silmälasivoimakkuutesi molemmille silmille erikseen. Huomioithan, että silmälasiresepti on voimassa 6 kk kerrallaan, jos reseptisi on vanhentunut, suosittelemme käymään näöntarkastuksessa ennen silmälasien tilaamista. Näin varmistat, että voimakkuudet ovat sinulle varmasti parhaat mahdolliset. 

Silmälasireseptiltä ei aina löydy silmäterävälimittaa eli PD -lukua. Tämä on useimmiten määritelty silmälasikortille, joka on tullut ostamiesi silmälasien mukana. Jos kortti ei ole tallessa, voit mitata PD -luvun itse kotona tai käydä optikollamme mittaamassa sen maksutta.

Huomioithan, että silmälasikortissa määritellyt voimakkuudet voivat poiketa hieman silmälasireseptille määritellyistä voimakkuuksista, sillä ne ovat mukautettu sillä hetkellä ostettujen silmälasien linsseihin. Suosittelemme silmälasiostosta ainoastaan silmälasireseptin pohjalta. Silmäterävälimitta eli PD vastaa silmälasikortilla kuitenkin aina todellista aikuisella. 

Mikäli silmälasikortista löytyy maininta KV (keskiöväli), tarkoittaa se edellisiin silmälaseihisi hiottua suhteutettua silmäterävälimittaa. Voit käyttää myös tätä mittaa kohdassa PD tilatessasi silmälaseja.

Jos olet epävarma millä voimakkuuksilla sinun tulisi tilata silmälasisi voit aina kysyä apua chatista tai puhelinpalvelusta tai piipahtaa myymälässä

Ohjeita silmälasireseptin tulkintaan:

OD = Oikea silmä                     

OS = Vasen silmä

SF = Sfäärinen voimakkuus

SF- voimakkuus kertoo silmäsi aksiaalisen taittovirheen määrän joko + tai – merkkisenä

CYL = Sylinteri voimakkuus

CYL- voimaakkus kertoo silmäasi hajataiton määrän joko + tai – merkkisenä

AX = Akselin suunta

AX - asteluku ilmoittaa CYL voimakkuuden suunnan, jotta hajataiteisuutesi korjataan oikein

PRD (tai PRDPT)= Prisma voimakkuus

PRD- Prismavoimakkuus kertoo silmiesi asentovirheen määrän prismadioptrioina, eli millaisella kulmalla valoa täytyy ohjata, jotta näkisit terävästi. Jos voimakkuustiedoissasi on prismaa, löydämme sinulle sopivat linssit myymälästämme.

BAS = Prisman kannan suunta

BAS -asteluku tai suunta sanallisesti kertoo, mihin suuntaa silmälaseissasi prisman kanta osoittaa, jotta näkisit terävästi.

ADD = Lähilisän määrä

ADD arvo on laskennallinen lähilisä, joka lasketaan yhteen SF- voimakkuden kanssa, jotta sinulle saadaan optimaallinen lähinäkö.

V tai VV= Näöntarkkuus

V on Visus, eli näöntarkkuus, jonka saavutat lasikorjauksella.
 VV on puolestaan vapaa visus, eli näöntarkkuus ilman lasikorjausta. Tätä arvoa ei aina löydy silmälasikortista, sillä se ei ole pakollinen.

PD = Pupil distance, eli silmäterävälimitta

PD- arvo kertoo kuinka kaukana silmiesi mustuaiset ovat toisistaan. Tällä arvolla linssisi hiotaan oikein niin, että linssien optiset keskipisteet kohtaavat pupilliesi kohdat silmälaseissa.
Lue lisää silmäterävälin mittaamisesta täältä.

KV= keskiöväli silmälaseissa

KV tarkoittaa lähilaseihin hiottavien optisten keskipisteiden paikan, joka usein on 2-3 mm pienempi kuin silmien fysiologinen silmäterävälimitta.

Tilauslomakkeelta puuttuu osa arvoistani

Tällä hetkellä myymme verkon kautta vain yksitehosilmälaseja rajatuilla voimakkuuksilla. Jos et löydä omia voimakkuustietojasi vastaavia lukuja alasvetovalikosta, niin parhaiten sinulle sopivat linssit löytyvät myymälästämme. 

Monitehoreseptillä voit tilata myös pelkät kauko- tai lähilasit

Yksiteho kaukolasien tilaaminen:
  • Linssivalinta vaiheessa valitse Yksiteholinssit kauas katsomiseen               
  • Tarkista reseptistäsi kohdasta kauas määritetyt voimakkuustietosi ja syötä arvot kenttiin SF, CYL ja AX    
  • ADD kohtaa ei tarvitse huomioida kaukolaseihin
Yksiteho lähilasien tilaaminen:
  • Linssivalinta vaiheessa valitse Yksiteholinssit lähelle katsomiseen             
  • Tarkista reseptistäsi kohdasta kauas määritetyt voimakkuustietosi ja syötä arvot kenttiin SF, CYL ja AX    
  • Tarkasta reseptistäsi kohta ADD ja syötä se silmälasitilauksen kohdalle ADD kenttään         
  • Valmistamme sinulle tässä tapauksessa ilmoittamasi lähilisä huomioituna optikkosi/silmälääkärisi sinulle määrittämät lähilasit, joiden voimakkuus lasketaan lisäämällä kauas SF lukuun ADD luku

HUOM!           

Jos katsot voimakkuustietojasi edellisten silmälasiesi näönhuoltokortista, tarkista onko siihen valmiiksi laskettu lähilasivoimakkuus. Epävarmassa tilanteessa, ota yhteys meihin, jotta voimme varmistaa oikeat voimakkuutesi tilaukselle.