Lasten myopia eli likinäköisyys lisääntyy - tunnista merkit ajoissa

Lasten likinäköisyys on yhä yleisempää. Lähes kolmasosa koko maailman väestöstä ei näe kauas ilman näönkorjausta. On ennustettu, että vuonna 2050 puolet maailman väestöstä on likinäköisiä. Myopisoituminen eli silmän likitaitteisuus, kansan kielellä kaukonäön heikemtyminen on siis maailmanlaajuisesti kasvava ilmiö, kertoo Instrumentariumin johtava optikko Matti Tyynilä. Verrattuna esimerkiksi Aasian maihin, Suomessa tilanne on vielä hyvä, mutta myös meillä likitaitteisten lasten ja nuorten määrä on kasvussa, Tyynilä jatkaa. Syiden selvittäminen on haastavaa mutta vahva hypoteesi on, että syynä on lasten lisääntynyt lähinäön käyttö yhdistettynä ulkoilun vähentymiseen. 

Mistä likitaitteisuus eli kaukonäön heikentyminen johtuu?

 • Lisääntynyt lähinäön käyttö 
  Pitkäkestoinen digiruutujen parissa vietetty aika
 • Ulkoilun vähäisyys
  Luonnonvalo on merkittävä tekijä terävän näkökyvyn ylläpitämisessä  ja sille pitäisi altistua tarpeeksi usein
 • Geeniperimä
  Jos molemmilla vanhemmilla on kaukonäön kanssa haasteita, periytyy samat haasteet mitä todennäköisimmin myös lapselle

Mistä tunnistaa lapsen näön huononemisen merkit?

Näössä on todennäköisesti korjaamisen tarvetta, jos lapsi haluaa aina eturiviin istumaan. Samoin lukemiseen ja jopa keskittymiseen liittyvät hankaluudet tai päänsärky voivat kieliä näön korjaamisen tarpeesta. Silmien siristely sekä hierominen ovat jo varsin selkeitä merkkejä ja käynti optikolle tai silmälääkäriin kannattaa varata pikaisesti. Pienen mahdollisen likinäköisyyden pikatestin vanhempi voi itsekin tehdä peittämällä vuorotellen lapsen toisen silmän ja pyytämällä kuvailemaan tai lukemaan kauempana olevan kohteen sisällön.

6 vinkkiä, mistä tietää onko lapsen näkö heikentynytKuusi 

Lapset viettävät paljon aikaa ruudun edessä ja siksi yhä nuoremmille kehittyy ongelmia näkemisen kanssa. #Someoptikko'mme Sini kertoo 6 vinkkiä, mistä huomaat, jos lapsesi näkö on heikentymässä.

Onko kaukonäön heikentymiselle jotain tehtävissä?

Silmälaseilla tai tavallisilla piilolinsseillä likinäköisyyden etenemistä voidaan hidastaa noin kymmenen prosenttia, mutta markkinoilta löytyy myös piilolinssit, jotka ovat tehty erityisesti lasten likinäön kehittymisen hidastamiseen. Piilolinssien käyttö voidaan aloittaa 8-15-vuotiaana, mutta mitä aikaisemmin hoidon aloittaa sen paremmat tulokset ovat. 

Jos huomaat tai epäilet lapsellasi olevan ongelmia likinäössä eli kauas katsomisessa varaa hänelle aika lähimpään myymälääsi. Mitä nopeammin sen parempi.

Alle 8-vuotiaat silmälääkärille Yli 8-vuotiaat optikolle

Miten MiSight -piilolinssit toimivat?

Piilolinssivalmistaja CooperVisionin MiSight on ensimmäinen tutkittu ja hyväksytty myopiaa eli likinäköisyyttä hoitava piilolinssi. Sen teknologia perustuu linssin reuna-alueilla oleviin epätarkkuusalueisiin, jotka vähentävät myopisoitumisesta johtuvaa silmämunan epänormaalia pituuskasvua ja näin estävät likinäköisyyttä kehittymästä niin suureksi kuin se kasvaisi ilman korjausta.

Kyseessä on pehmeä, kertakäyttöinen hydrogeelilinssi, jota käytetään suurin osa hereilläoloajasta kuutena päivänä viikossa. Tulokset ovat sitä parempia, mitä nuorempana käytön aloittaa.

MiSight-piilolinssiä on kehitetty kymmenen vuoden ajan ja tutkittu kliinisesti kolme vuotta. Tutkimukseen osallistui 200 lasta, joista 98 prosentilla näön heikkeneminen hidastui merkittävästi. Miinusta oli keskimäärin 59 % vähemmän verrattuna tavallisen yksitehopiilolinssin käyttäjiin.[1]

Instrumentariumeissa on kartutettu kokemusta MiSight-piilolinssistä.

– Likinäköisyys yleistyy selkeästi. On hienoa, että likinäköisyyttä voidaan ennaltaehkäistä, eikä vain korjata sitten, kun muutoksia on jo tapahtunut, kertoo Instrumentariumin optometristi Lotta Werlander, joka on erikoistunut piilolinsseihin.

Werlanderin mukaan linssin käyttö olisi parasta aloittaa 8–12-vuotiaana. Haittavaikutuksia ei ole havaittu, ja piilolinssin hinta on vertailukelpoinen tavallisiin kertakäyttöisiin piilolinsseihin.

– MiSight-linssin käyttökokemukset ovat olleet pääosin todella hyviä, ja alustavien kokemusten perusteella näyttää siltä, että piilolinssi hidastaa merkittävästi likinäköisyyden etenemistä. Valtaosa lapsista oppii käyttämään piilolinssejä, kunhan heidät opastaa alkuun, Werlander jatkaa.

Alle 8-vuotiaat silmälääkärille Yli 8-vuotiaat optikolle

Mitä kannattaa ottaa huomioon lapsen näön normaalissa kehittymisessä?

 • Huolehdi, että lapsen ruutuaika on rajoitettu. Suositus n 1-2h päivässä.
 • Tarpeeksi ulkoilua, luonnonvaloa ja eri etäisyyksillä olevia näköärsykkeitä
 • Suosi pienille lapsille leikkimistä perinteisillä leluilla tabletin sijaan
 • Suosi askartelua ja tavallisen kirjan lukemista tabletin sijaan