Digitaalinen elämä altistaa meitä liikaa siniselle valolle

 

Mitä sininen valo oikeastaan on ja miten silmiä voi siltä suojata?

Digitaalinen elämäntapa mahdollistaa monta hyvää asiaa ja digitaalisten laitteiden käyttö on erottamaton osa esimerkiksi opiskelua, työn tekemistä, harrastuksia, viihdettä, yhteydenpitoa ja rentoutumista. Mutta esimerkiksi silmät ovat digitaalisten laitteiden käytön seurauksena kovalla koetuksella, sillä silmän lihakset joutuvat jopa aggressiivisella vauhdilla mukautumaan eri digitaalisten laitteiden katseluetäisyyksiin, kertoo Instrun optikko Arto Karhunen. Lisäksi laitteiden siniselle valolle altistuminen aiheuttaa harmeja. Mitä sininen valo oikeastaan on ja miten silmiä voi siltä suojata?

 

Mitä on sininen valo?

Sininen valo on luonnollinen valo ja sitä esiintyy osana normaalia valon spektriä. Sininen valo on lyhytaaltoisinta ja taittuvinta näkyvää valoa. Tämän takia sininen valo ns. siroaa voimakkaasti ja siten häikäisee sekä aiheuttaa kuvan epätarkkuutta. Silmät ovat kovalla rasituksella, kun ne joutuvat siristelemään ja tarkentamaan sinisen valon vuoksi epätäsmälliseksi muodostuvaa kuvaa, Karhunen sanoo.

Sininen valo voi myös häiritä hormonitoimintaa, sillä se saattaa katkaista melatoniinin erittymisen. Melatoniini on käpyrauhasesta erittyvä ”unihormoni”, jolla on keskeinen merkitys vuorokausirytmin sekä hyvän unen säätelyssä. Liiallinen siniselle valolle altistuminen päivän aikana tai varsinkin ennen nukkumaanmenoa sotkee melatoniinin erittymisen, uni häiriintyy ja seuraavana päivänä olo on väsynyt ja tokkurainen. Laitteet onkin fiksua sulkea viimeistään tuntia ennen nukkumaanmenoa.

 

Miten voi suojautua siniseltä valolta?

Siniselle valolle altistumisen hillitseminen voi kuulostaa hassulta, mutta se todella kannattaa, Karhunen vakuuttaa. Suojautuminen torjuu silmien väsymistä ja siitä aiheutuvaa päänsärkyä. Se edesauttaa näön kirkkautta ja kontrastien näkemistä sekä helpottaa hämäränäköä. Yöunen laatu paranee.

Silmälaseja käyttävä ja paljon laitteiden kanssa työskentelevä voi hankkia silmälaseihin Blue Blocker-pinnoitteen. Se vähentää huomattavasti haitallista sinisen valon pääsyä silmään, ja käyttäjä jaksaa työskennellä virkeänä pidempään eivätkä silmät kuivu.

Sinistä valoa voi torjua, vaikka ei silmälaseja vahvuuksilla tarvitsisikaan. Saatavilla on iBlock-silmälaseja, joissa on sinisen valon haittoja estävä pinnoite mutta ei vahvuuksia. Näitä kannattaa harkita esimerkiksi opiskelijoiden tai muuten paljon älylaitteita paljon käyttävien. iBlock-lasit ovat paitsi hyödylliset myös tosi kiva näköiset, sillä ne tuovat huoliteltua särmää ulkoasuun.

Myös piilolinssien käyttäjille löytyy oiva konsti vähentämään digitaalisten laitteiden aiheuttamaa silmien väsymistä. iWear Oxygen Relax-piilolinssi on suunniteltu lisääntyvä digitaalinen elämäntapa huomioiden, se on optiselta rakenteeltaan optimaalinen ja lisäksi kostuvuudeltaan ja käyttömukavuudeltaan huippuluokkaa.

Siniselle valolle altistuvat kaikki, jotka käyttävät paljon älylaitteita, Karhunen summaa. Eritoten opiskelijoiden ja työssäkäyvien kannattaa perehtyä sinisen valon ehkäisemiseen mutta myös esimerkiksi kaihia sairastaville liiallinen altistuminen on haitallista.

 

 

Lue lisää Blue Blocker -pinnoitteesta Varaa aika näöntarkastukseen

 

Tervetuloa ostoksille

09-4241 7000 Verkkoajanvaraus

Puhelinnumero ma–pe 8–21, la 9–18, su suljettu.
Puhelun hinta on paikallisverkkomaksu tai matkapuhelinmaksu

 

Tänä päivänä Instrumentarium-myymälöitä on Suomessa 151 ja Virossa 20. Asiakkaitamme palvelee yli 200 asiantuntevaa optikkoa ja jokaisessa myymälässämme on myös silmälääkärin vastaanotto sekä koulutettujen kehysasiantuntijoiden palvelu. Panostamme vahvasti myös optikkojen ja optisten myyjien kehysasiantuntijuuteen muun optisen tietämyksen lisäksi.

 

Tilaa Instrumentariumin uutiskirje

Saat ajankohtaista tietoa kehystrendeistä,
näkemiseen liittyvistä asioista ja eduistamme