Miten onnistuu ajanvarauksen peruutus?

Voit peruuttaa ajan 12 tuntia ennen ajanvarauksen alkua. Mene ajanvaraukseen ja valitse oikeasta yläreunasta ”Omat varaukset” Sisään pääset kirjautumaan kirjoittamalla etunimen, sukunimen ja henkilötunnuksen.

Mitä näöntarkastuksessa tapahtuu?

Instrumentariumissa näöntarkastuksen suorittaa aina ammattilainen. Näöntutkimuksessa käytetään erilaisia testejä, jotka vaihtelevat sen mukaan, miten näet ja millaiset silmälasit tai piilolinssit ehkä tarvitset näkösi tueksi ja parantamiseksi. Näöntarkastuksessa tutkitaan, miten hyvin näet omilla silmilläsi ja mahdollisilla nykyisillä laseillasi.

Näön tutkiminen kestää noin 15–30 minuuttia, ja tutkimuksen kulku on pääpiirteissään seuraava:

  1. Silmän taittovoimakkuuden määrittäminen automaattisesti
  2. Kartoitus näköongelmista
  3. Kaukonäön tutkiminen
  4. Silmien yhteistoiminnan tutkiminen
  5. Lähinäön tutkiminen (tarpeen mukaan)
  6. Silmänpaineen mittaus (tarpeen mukaan)
  7. Silmälasimääräys

Lue lisää mitä näöntarkastuksessa tapahtuu ja mitä eri ikäryhmien kohdalla tulee ottaa huomioon. Näöntarkastuksen kulku

Lapsen kanssa näöntarkastukseen

8-vuotiaasta ylöspäin voi optikko tehdä näöntutkimuksen ja alle 8-vuotiaille näöntutkimuksen tekee silmälääkäri ellei kirjallista lupaa erikseen ole lääkäriltä optikolle.

Lue lisää näöntutkimuksen kulusta eri ikäryhmittäin.

Someoptikko kertoo - 5 tärkeintä faktaa näöntarkastuksesta

Näöntarkastuksen hinta

OPTIKON TUTKIMUKSETHINTA
Optikon näöntutkimus 35 €
Optikon näöntutkimus silmälasien oston yhteydessä 25 €
Optikon näontutkimus ja silmänpohjakuvaus NYT 35 € (norm. 45 €)
Silmänpohjakuvaus 35 €
Ensikäyttäjän piilolinssisovitus 30 €
Piilolinssikontrolli 30 €
Optikon lausunto ajonäkökyvystä  30 €
Silmäpaineen mittaus 5 €

Silmälääkärin tutkimus on aina maksullinen ja sen hinta riippuu vastaanottavan lääkärin tekemistä tutkimuksista ja toimenpiteistä. Tarkemmat hintatiedot saa Instrumentarium-myymälästäsi. Silmälääkärikäynnin yhteydessä veloitettava toimistomaksu on 16 €.

Näöntarkastuksen tarve kasvaa iän myötä

Ajokorttiuudistuksen myötä 45-vuotiaille autoilijoille ei ole enää pakollista optikon näöntutkimusta. Näöntarkastuksen ja silmälasien tarpeellisuus ei ole kuitenkaan kadonnut mihinkään. Kun silmän mykiön mukautumiskyky heikkenee iän myötä, myös näöntarkkuus, hämäränäkö, syvyysnäkö ja värien erottelukyky heikkenevät. Syynä voi olla olla esimerkiksi diabetes tai silmäsairaus. Hämäränäön heikkeneminen voi olla merkki alkuvaiheessa olevasta harmaakaihista.

Näöntarkkuus alkaa heiketä usein juuri 40 – 45 vuoden jälkeen. Häikäisystä palautuminen voi kestää ja erityisesti pimeässä näkeminen vaikeutuu. Hämäränäkemistä on mahdollista helpottaa keltaisilla tai keltaoransseilla suodatinlaseilla, sen sijaan silmäleikkauksella hämäränäköä ei voi korjata. Kirkkaasta hämärään sopeutuminen voi kestää jopa 20 – 30 minuuttia. Hämärästä kirkkaaseen silmä sopeutuu noin minuutissa.

Saatat huomata näön heikkenemisen ensimmäisenä tekstien epätarkkuutena lukiessasi. Lukulasit omalla vahvuudellasi tarkentavat taas tekstit selkeiksi!

Kuinka usein näkö pitää tutkia?

Näkö tulisikin tarkistuttaa vähintään kahden vuoden välein. Instrumentariumissa näöntarkastus on helppo ja nopea toimenpide. Optikkomme huolehtii näkökykysi lisäksi myös silmiesi hyvinvoinnista. Tarvittaessa varaamme sinulle ajan silmälääkärin vastaanotolle. Silmälääkärille kannattaa tulla viimeistään 40-vuotiaana ja sen jälkeen noin kolmen vuoden välein.

Mitä näöntarkastuksen tulokset kertovat?

Ammattilaisena silmälääkärimme ja optikkomme kertovat sinulle näkemiseen liittyvät asiat ja ratkaisut aina selkeästi ja ymmärrettävästi. Täältä voit kuitenkin tutustua optisen alan sanastoon pintaa syvemmältä.

Näöntarkastustuloksena saat tietää silmiesi taittokyvyn (refraktio), joka määrää silmälasivahvuutesi kaukoetäisyydelle. Tuloksesta selviää myös mahdollinen hajataitteisuus ja silmien asennon poikkeama sekä sen mahdollinen korjaustarve. Tämä kaukovoimakkuus on pohjana (mahdollisesti tarvitsemillesi) lähilaseille, joihin määritetty lähilisä (add) ilmoitetaan erikseen. Lähilisän määrään vaikuttavat sekä työskentelyetäisyytesi että silmäsi mukautumiskyky lähelle katsomiseen. Iän myötä tarvittava lähilisä muuttuu.

Tarkastuksen tulokset kertovat näöntarkkuutesi lasikorjauksella ja ilman laseja.

Mitä karsastus on ja miten se voidaan korjata?

Optisen järjestelmän lisäksi näkemiseen vaikuttaa olennaisesti silmien asentotoiminta. Jos silmät eivät kohdistu yhtä aikaa tarkasteltavaan kohteeseen, kyseessä on silmien asentovirhe eli karsastus. Näöntarkastuksessa tutkitaan myös mahdollinen karsastus.

Karsastuksen korjausmuotoja ovat tapauksesta riippuen silmäjumppa, silmälaseihin hiottava prismakorjaus tai silmälihasleikkaus.

Lue lisää karsastuksesta.

 

Mitä näöntarkastuksessa tehdään – kuinka kauan se kestää?

Näöntutkimuksessa käytetään erilaisia testejä, jotka vaihtelevat sen mukaan, miten näet ja millaiset silmälasit tai piilolinssit ehkä tarvitset näkösi tueksi ja parantamiseksi.

Näöntarkastuksessa tutkitaan, miten hyvin näet tullessasi omilla silmilläsi ja mahdollisilla nykyisillä laseillasi. Aluksi tutkitaan silmiesi taittokyky, ja tämä tulos on (useimmiten) kaukolasiesi vahvuus. Seuraavaksi tarkistetaan näkökykysi lähelle.

Näön tutkiminen kestää noin 15–30 minuuttia.

Lue lisää näöntutkimuksen kulusta eri ikäryhmittäin.

Katso 5 tärkeintä faktaa näöntarkastuksesta

 

Mistä tiedän, onko näköni heikentynyt?

Näkösi on heikentynyt, jos esimerkiksi television tai kirjan tekstin lukeminen on hankalaa tai liikenteessä et näe kunnolla liikennemerkkejä tai bussin numeroa. Myös päänsärky voi olla merkkinä heikentyneestä näöstä, varsinkin sen ilmaantuessa loppupäivästä ja runsaan lähityöskentelyn jälkeen.

Onko minulla hajataitteisuutta?

Hajataitteisuuden voit huomata itse tekstin tai muun kohteen vääristymisenä tai erilaisena epätarkkuutena eri suunnissa. Näöntutkimuksessa hajataitteisuus tarkistetaan aina, ja sen korjaus hiotaan silmälaseihisi tarvittaessa. Hajataitteisen silmän pinta (ja linssivahvuuden tarve) on erilainen eri suunnissa: silloin linssiin hiotaan sylinterivahvuus (lyhenne syl tai cyl tai c.), joka tarkoittaa, että linssissä on kaksi eri vahvuutta (esimerkiksi pysty- ja vaakasuunnassa) ja voimakkuus ilmoitetaan esimerkiksi näin: sf +1,0 cyl -0,25 ax 90⁰.

Mitä näkö on?

Näkö tarkoittaa valon eli katsomasi kohteen kuvautumista verkkokalvolle silmäsi pohjaan. Kuva muodostuu silmän valoa taittavien osien eli sarveiskalvon ja  mykiön läpi, ja silmänpohjasta tieto siirtyy näköpigmenttisoluista näköhermoon ja edelleen näköaivokuorelle. Näköaivokuori tunnistaa kuvan, ja aivosi saavat tiedon näkemästäsi.

Ikääntyminen ja näkö

Iän myötä silmän linssin, mykiön, joustavuus vähenee – huomaat sen tekstien epätarkkuutena lukiessa. Lukulasit omalla vahvuudellasi tarkentavat taas tekstit selkeiksi.

Optinen sanasto

Ammattilaisena silmälääkärimme ja optikkomme kertovat aina asiakkaillemme näkemiseen liittyvät asiat ja ratkaisut selkeästi ja ymmärrettävästi. Täältä voit kuitenkin tutustua optisen alan sanastoon pintaa syvemmältä.  

Säännölliset näöntarkastukset ja liikenne

Näköaistimme välittää noin 80 % kaikesta aistiemme keräämästä informaatiosta. Liikenteessä näköaistin merkitys luonnollisesti vielä korostuu. Säännöllisin väliajoin tehdyn näöntarkastuksen ansiosta saat varmuuden siitä, ettet ole liikenteessä vaaraksi itsellesi ja muille. Asiantunteva henkilökuntamme opastaa sinua liikenteeseen sopivien silmälasien valinnassa.

Lue lisää näkemisestä liikenteessä 

Tilaa Instrumentariumin uutiskirje

Saat ajankohtaista tietoa kehystrendeistä,
näkemiseen liittyvistä asioista ja eduistamme