Glaukooma

Luomireunan tulehdus

Mikä on glaukooma?

Glaukooma on näköhermoa vaurioittava etenevä sairaus, joka hoitamattomana voi johtaa vakavaan näön heikentymiseen. Glaukooma aiheuttaa pysyviä vaurioita näköhermon päähän, hermosäiekerrokseen, josta seuraa näkökenttäpuutoksia, jotka voivat taudin etenemisen myötä supistua ns. putkinäöksi. Useissa tapauksissa näköhermon vaurioituminen liittyy kohonneeseen silmänpaineeseen, mutta joissain tapauksissa sen uskotaan liittyvän verenkiertohäiriöihin.

Glaukooma on alkuvaiheessa oireeton, joten säännöllinen silmien tutkimus on edellytys varhaiseen taudin havaitsemiseen sekä hoidon aloittamiseen.

Oireet

Glaukooman oireet:

 • Glaukooma on alkuvaiheessa oireeton, joten säännöllinen silmien tutkimus on edellytys varhaiseen taudin havaitsemiseen sekä hoidon aloittamiseen.
 • Punaiset, polttelevat ja turvonneet silmäluomet
 • Kutisevat ja vetistävät silmät
 • Roskan tunne silmässä
 • Vaahtoavaa tai öljyistä kerrostumaa kyynelnesteessä
 • Tarttuvat silmäluomet ja rähmiminen - etenkin herätessä

Glaukoomatyypit ja oireet

Kaksi yleisintä glaukoomatyyppiä ovat avokulmaglaukooma ja ahdaskulmaglaukooma. Avokulmaglaukoomassa silmän kammiokulma on rakenteellisesti normaali, mutta silmänpaine kohoaa kammiokulmaan iän myötä kerääntyvän soluvälitila–aineen tukkiessa sen siivilärakennetta.

Alkuvaiheessa avokulmaglaukooma on oireeton, mutta taudin edetessä potilaalle syntyy näkökenttäpuutoksia sekä näöntarkkuuden heikentymistä. Hoitamattomana glaukooma voi siis johtaa vakaviin näkökenttäpuutoksiin, jolloin potilaalle jää vain pieni osa keskeistä näkökenttää jäljelle; jopa sokeutuminen on mahdollista.

Ahdaskulmaglaukoomassa kammiokulma on rakenteeltaan ahdas, koska värikalvo painautuu sitä vasten.

Jos kammiokulma tukkeutuu voi seurauksena olla äkillinen glaukoomakohtaus, jolloin silmänpaine kohoaa nopeasti suuriin lukemiin. Oireina on tällöin voimakas silmäsärky, pahoinvointi, silmien punoitus sekä näön heikentyminen.

Äkillinen painekohtaus edellyttää välitöntä silmälääkärin hoitoa. Painetta alennetaan lääkityksellä tai muilla toimenpiteillä, jotta saadaan estetyksi hermosolukerrokseen kohdistuvat vauriot.

Syyt

Merkittävin glaukooman riskitekijä on kohonnut silmänpaine. Muita altistavia tekijöitä ovat:

 • sukurasite
 • voimakas likitaitteisuus
 • ikä
 • kortisonin pitkäaikainen käyttö
 • mykiön hilsetystauti

Taudin toteaminen

Silmien tutkimuksen yhteydessä voidaan havaita merkkejä glaukoomasta mm:

 • mittaamalla silmänpaineet
 • tutkimalla kammiokulman syvyyttä mikroskoopilla
 • arvioimalla näköhermonpään muotoa silmänpohjatutkimuksessa
 • suorittamalla näkökenttätutkimus

Jos tutkimuksissa havaitaan merkkejä glaukoomasta optikko ohjaa potilaan silmälääkärin jatkotutkimuksiin. Silmälääkärin mahdollisen glaukooma diagnoosin jälkeen sairauden hoitomenetelmänä käytetään yleisimmin painetta alentavia silmätippoja.

Vaikka glaukooman aiheuttamia vaurioita ei voida parantaa, ajoissa tehty diagnoosi, jatkuva seuranta ja hoito voivat auttaa hidastamaan taudin etenemistä. Jos olet silmälääkärin hoidossa, lääkäri kertoo ja antaa suosituksensa jatkohoidon tarpeesta.

Suosittelemme näöntarkastusta vähintään kahden vuoden välein riippumatta siitä onko sinulla oireita tai todettuja silmäsairauksia. Jos olet yli 40 vuotias ja sinulla on suvussa ollut glaukoomaa, suosittelemme silmälääkärillä käyntiä.

Silmälääkärin palvelut käytössäsi

Laajennettu näöntarkastus
Silmälääkärin palvelut

Jos sinulla on ollut silmäsairauksia, epäilet sairastavasi sellaista tai sinulle on tehty silmäleikkaus, varaa näöntarkastusaika varmuuden vuoksi silmälääkärille. Myös alle 8-vuotiaiden lasten näöntarkastuksen tekee aina silmälääkäri. Ammattitaitoiset optikkomme auttavat sinua myös silmälääkäriasioissa. Aina tarvittaessa he pyytävät konsulttiapua tai ohjaavat sinut jatkotutkimuksiin silmälääkärillemme.

Silmänpohjakuvaus
VALO-silmäsairaala palveluksessasi

Silmiesi hyvinvoinnista huolehtiminen on meille kunnia-asia. Sinua palvelee yli 200 asiantuntevaa optikkoa ympäri Suomen, minkä lisäksi pidämme huolta silmistäsi tarjoamalla silmälääkäreiden palveluja kaikissa myymälöissämme. Nyt voimme tarjota sinulle pääkaupunkiseudulla ja Kouvolassa myös ensiluokkaisia silmäsairaalapalveluita, jotka tuotamme yhteistyössä Silmäsairaala Valon kanssa.

Varaa aika

Tai soita numeroon

09 4241 7000

ma–pe 9–20, la 9–17, su suljettu.
Puhelun hinta on paikallisverkkomaksu tai matkapuhelinmaksu