Väsyvätkö silmäsi töissä? Korjaa nämä seikat

Kumarrutko näppäimistön ylle, jotta näkisit paremmin? Onko niskanseutu jumissa? Asiantuntija kertoo, miten vältät yleisimmät työperäiset näköongelmat.

Läppäri, pöytäkone, puhelin, tabletti ja neuvotteluhuoneiden näytöt. Toimistotyöläinen siirtyy tänä päivänä sujuvasti laitteelta toiselle työtehtävästä riippuen. Jatkuva katseen tarkentaminen eri etäisyyksille oleviin kohteisiin vaatii kuitenkin paljon työtä silmälihaksilta.

Mitä on näköergonomia?

Myös näköergonomia on tärkeä osa työhyvinvointia. Toimistotyössä näkemiseen vaikuttavat optimaalisten näköolosuhteiden lisäksi esimerkiksi työpisteen valaistus ja valolähteiden sijoittelu, heijastukset pinnoissa ja työvälineiden ominaisuudet.

Esimerkiksi fonttikokoon ei kaikissa järjestelmissä välttämättä pysty vaikuttamaan, ja moni saattaakin vetää näytön lähemmäs itseään tai kumartua näppäimistön päälle nähdäkseen työpisteellä paremmin. Yhä useampi kokeekin työperäistä silmien väsymistä sekä niska- ja hartiakipuja. Katso Someoptikkomme Arton vinkint näytön oikeaoppisen korkeuden ja sijainnin säätämiseen.

Tiesitkö, että näkemisen helpottamiseen näyttöpäätetyössä ei aina välttämättä tarvitse silmälaseja? Jos tuntuu, että joudut tarkentamaan katsettasi useasti nähdäksesi kunnolla näytölle, katso Arton vinkit, ennen kuin varaat ajan optikolle.

Mikä avuksi?

Näköergonomian parantamiseen ei aina tarvita silmälaseja, vaan esimerkiksi heijasteiden poistamisella, valaistuksen muuttamisella, näytön vaihtamisella tai työtuolin ja -pöydän asennoilla voidaan jo vaikuttaa parantavasti näkökokemukseen työpisteellä.

Jos taas vaivojen taustalla on ongelma näössä, jota ei voi korjata muilla keinoin, optikko tai silmälääkäri valitsee näöntutkimuksen ja käyttötarpeen pohjalta soveltuvimman näönkorjausratkaisun. Linssityyppi valitaan määritetyn voimakkuuden ja mahdollisten oireiden lisäksi työtehtävien ja -ympäristön perusteella. Moni päätyy kuitenkin käyttämään samoja silmälaseja työssä ja vapaa-ajalla. Usein yleiskäyttöön hankitut yksi- tai monitehosilmälasit eivät välttämättä kuitenkaan ole toimivin ratkaisu nykypäivän toimistotyössä.

− Kun moniteholinssejä käyttävä henkilö taas siirtää katsettaan kaukaa lähelle, voimakkuus keskiosassa muuttuu nopeasti, ja näyttöpäätetyöskentelyssä pää lähtee tästä syystä helposti liikkumaan katseen terävöittämiseksi. Tämä voi aiheuttaa niska- ja hartiaongelmia, optikko Henna AgbonogievaInstrumentariumista kertoo.

Yleisimmin toimivat ratkaisut toimistotyössä ovat monipuoliset lähilasit tai niin kutsutut toimistomoniteholasit, joiden katseluetäisyydet räätälöidään työskentelyolosuhteiden mukaisiksi. Linssien vahvuudet voivat siis olla yleislaseista poikkeavat. Paljon ruudun ääressä työskenteleville suositellaan myös Blue Blocker -pinnoitetta, joka vähentää haitallisen sinisen valon pääsyä silmään ja täten ehkäisee silmien rasittumista.

Muista myös lepo

Ajan tasalla olevat, omiin tarpeisiin valitut näönkorjausratkaisut auttavat helpottamaan silmiin kohdistuvaa rasitusta työssä. Näyttöpäätteellä työskennellessä räpyttely jää kuitenkin usein vaillinaiseksi intensiivisen näytön katselun takia, minkä johdosta silmät saattavat kuivua. Silmien kostuttaminen silmätipoilla tai silmäsuihkeella on siis paikallaan työpäivän aikana. Myös ilmastointi saattaa kuivattaa silmiä. Kostuttamisen lisäksi silmät tarvitsevat lepoa.

− Myös työpäivän aikana on tärkeä pitää säännöllisesti taukoja ja katkaista lähietäisyydelle katsominen. Kauas katsominen lepuuttaa silmän lihaksia ja saa ne rentoutumaan. Esimerkiksi kerran tunnissa kannattaa siis katsoa ruudun sijasta vaikka ikkunasta ulos, Agbonogieva muistuttaa.