Eksyksissä aurinkolasiostoksilla? Näin valitset sopivat aurinkolasit

Jotta aurinkolasit eivät jää yhden kesän ihmeeksi, kannattaa niiden valinnassa ottaa huomioon ulkonäön lisäksi monta muuta käyttöön liittyvää tekijää.

Pimeän talven jälkeen kevätaurinko houkuttelee nauttimaan kirkkaasta ulkoilmasta kaikin aistein. Valon määrän lisääntyessä on tärkeää suojata silmät haitalliselta UV-säteilyltä, joka voi aiheuttaa muun muassa sarveiskalvon ärtymistä ja pidemmällä aikavälillä nopeuttaa jopa harmaakaihin syntymistä.

– Aurinkolaseja valitessa tärkein kriteeri on 100 % UV-suoja, sillä auringonvalo sisältää UV-säteilyä todella runsaasti. Riittävän suojauksen tunnistaa linssin UV 100 % - tai UV 400 -merkinnästä. Ilman riittävää UV-suojaa aurinkolasit ovat vain asusteena, kertoo Instrumentariumin alueoptikko Sini Haavisto.

Lapsen silmä on UV-säteilylle vielä herkempi kuin aikuisen, minkä vuoksi lasten silmien suojaaminen on vähintään yhtä tärkeää kuin omien. Mitä nuorempana aurinkolasien käyttö aloitetaan, sitä paremmin lapsi yleensä tottuu niiden pitämiseen.

Suojaavuuteen vaikuttaa myös kehyksen istuvuus. Aurinkolasien kehyksen on oltava oikean kokoinen ja sen tulee istua lähellä kasvoja, jotta kirkas valo ei pääse häikäisemään yläkautta, alakautta tai sivuilta. Sopiva kehys tuo lisäksi runsaasti käyttömukavuutta niin aikuiselle kuin lapselle.

– Esimerkiksi urheiluun tarkoitetuissa aurinkolaseissa kehyksen tulisi istua sopivan tiiviisti, jotta ne pysyvät tukevasti päässä. Autoillessa kehys ei puolestaan saisi rajata näkökenttää, selventää Haavisto.

Aurinkolasit käyttötarpeen mukaan

Koska aurinkolaseja on tarjolla laidasta laitaan, voi tavallisen kuluttajan olla vaikeaa tietää, mihin kaikkeen tulisi kiinnittää huomiota. Aurinkolasien ominaisuudet kuten linssin sävy, tummuus ja pinnoitteet kannattaa aina valita käyttötarkoituksen mukaan.

– Valintaa tehdessä on tärkeää miettiä, millaiseen käyttöön lasit tulevat. Urheilussa aurinkolaseille on eri tarpeet kuin autoilleissa tai kaupungilla. Tästä huolimatta usein haetaan vain sitä yhtä ratkaisua, vaikka todellisuudessa useimmat meistä tarvitsisivat ainakin kahdet aurinkolasit erilaisilla ominaisuuksilla, Haavisto toteaa.

Ruskean ja punertavan sävyiset linssit sopivat hyvin esimerkiksi autoiluun ja keväthangille, sillä ne parantavat kontrastia ja auttavat erottamaan muodot taustasta. Harmaan ja vihreän sävyiset linssit muuttavat vähiten värien todellista sävyä. Kellertävämmät sävyt puolestaan toimivat erityisesti sumuisella ja vähävaloisella säällä.

Haaviston mukaan linssin tummuuden valitsemiseen hyvä nyrkkisääntö on, että mitä kirkkaammassa aurinkolaseja käyttää, sitä tummempi linssin tulee olla.

– Jos liikkuu paljon vaikka vesillä tai hangilla, tulee tummuusasteen olla voimakas, jopa 85 % tai enemmän. Tavallisessa arkikäytössä voi sen sijaan olla jopa parempi, että linssi on hieman vaaleampi, jolloin näkee hyvin myös pilvisemmällä säällä ja sisätiloissa käydessä.

Pinnoitteilla lisää käyttöikää ja näkemisen mukavuutta

Erikoispinnoitteiden avulla aurinkolaseihin on mahdollista saada entistäkin laadukkaampi linssi, joka kestää aikaa. Polarisoiva pinnoite sopii esimerkiksi autoiluun ja veden äärelle, sillä se poistaa häikäiseviä heijastumia vaakapinnoilta.

– Esimerkiksi kalastajat käyttävät polarisoivia linssejä mielellään, sillä ne auttavat näkemään myös vedenpinnan alle, Haavisto kertoo.

Kovapinnoite tuo linssille puolestaan lisää käyttöikää, sillä se ehkäisee naarmujen syntymistä, ja siitä on hyötyä esimerkiksi rannalla, missä hiekka naarmuttaa helposti linssin pintaa. Heijastuksenestopinnoite sen sijaan vähentää silmien rasitusta, sillä nimensä mukaisesti se vähentää valon heijastumista silmiin.

Voimakkuudet myös aurinkolaseihin

Useimpiin aurinkolasimalleihin saa nykyään linssit omilla vahvuuksilla. Kun aurinkolaseissa on samat voimakkuudet kuin silmälaseissa, ei lasien vaihtaminen rasita silmiä. Yksi vaihtoehto on myös tummuva linssi, jolloin samoihin laseihin saa sekä aurinkolasit että silmälasit.

– Tummuvan linssin teknologia toimii UV-säteilyn mukaan eli kun menet ulos, linssi alkaa automaattisesti tummua ja kun tulet sisälle, se vaalenee pikku hiljaa. Ääripäät ovat lähes kirkkaasta linssistä aurinkolasitummuuteen, jolloin ne toimivat sekä perinteisinä silmälaseina että aurinkolaseina, Haavisto vinkkaa.

Oma aurinkolasien tarve ja yleisimmät käyttötilanteet kannattaa aina käydä läpi optikon kanssa. Optikko auttaa löytämään juuri sinulle sopivimman kokonaisuuden, joka miellyttää ja suojaa vielä vuosienkin päästä.

Tutustu valikoimaan