Silmälasien valinta

Laatu Anatominen istuvuus Kasvojen muoto linssit

Silmälasikehyksen laadulla on merkitystä

Silmälaseihin valittavan kehysmateriaalin tyyppi riippuu yksilöllisistä tarpeista ja tilanteista. Instrumentariumissa haluamme, että sekä itse tuote on laadukas että kehys on myös esteettisesti juuri sinulle sopiva. Haluamme tarjota asiakkaillemme ammattitaitoista palvelua ja laadukkaita tuotteita, joista on iloa ja hyötyä pitkäksi aikaa.

Silmälasikehyksen laadukas valmistus

Laadukkaiden silmälasikehysten valmistus vaatii hintaluokasta riippumatta paljon käsityötä. Monia silmä- ja käsipareja osallistuu jokaisen kehyksen valmistukseen ennen niiden lähtöä tehtaalta.

Silmälasikehyksen laatu ja hinta määräytyvät pitkälti valmistuksessa käytettyjen materiaalien ja yksityiskohtien määrän mukaan. Kalliin merkkikehyksen valmistukseen kuuluu jopa 150 eri työvaihetta yksityiskohdista ja käytetyistä materiaaleista riippuen. Laadukkaat silmälasikehykset valmistetaan pitkälti käsityönä ja jokaisesta valmistusvaiheesta vastaa alansa asiantuntija.

Meillä Instrumentariumilla laadusta ei tingitä edullisemmissakaan kehysmerkeissä. Ratkaisevin laatutekijä valmistusvaiheessa on kehyksen pinnalla oleva galvanoitu kerros sekä päällimmäiset lakkakerrokset. Tämä perusteellinen pintakäsittely, joka sisältää yli 30 erilaista vaihetta varmistaa, että kehyksen pinta on laadukas eli siinä ei ole naarmuja, ilmakuplia tai pölyjäämiä. Perusteellinen pintakäsittely on hyvin tärkeää, koska se suojaa tuotetta korroosiolta, kulumiselta ja värien haalistumiselta.

Mistä asioista silmälasikehyksen laatu koostuu?

Silmälasikehysten laatu muodostuu usean eri tekijän yhdistelmästä. Mikään näistä yksinään ei takaa huippulaatuista tuotetta, vaan seuraavat tekijät ovat kaikki tärkeitä laadukkaan kehyksen tunnuspiirteitä:

 • käytetyt materiaalit
 • tuotteen kestävyys
 • kehyksen istuvuus
 • kehyksen taivuteltavuus ja muotoiltavuus
 • tuotteen ammattitaitoinen muotoilu
 • varaosien saatavuus

Silmälasien kehysmateriaalit ja kestävyys

Instrumentarium panostaa vahvoihin ja laadukkaisiin kehysmateriaaleihin, kestäviin yksityiskohtien kiinnitysmekanismeihin ja saranoihin. Nämä ovat tärkeimpiä silmälasikehysten laatuun vaikuttavia tekijöitä.

Kehysmateriaalit voidaan jakaa kahteen pääryhmään:

 • Metallikehykset, jolloin valmistusmateriaali voi olla
  • monel, joka on niin sanottu tavallinen metallikehysseos tai nikkeli, hopeanikkeli, ruostumaton teräs, titaani, hopea, kulta tai muut erilaiset metalliseokset
 • Muovikehykset, jolloin valmistusmateriaali voi olla
  • selluloosa-asetaatti, joka on yleisin kehysmateriaali tai
  • selluloosa propionaatti, nylon, optyl, TR90 tai erilaiset muoviseokset

Yleisimmät kehysmateriaalit silmälaseissa ovat monel, asetaatti ja ruostumaton teräs. Suosittuja niistä tekevät materiaalien keveys, helppo muotoiltavuus ja kestävyys. Näistä materiaaleista valmistetut kehykset muodostavat suurimman osan Instrumentariumin kehysvalikoimasta.

Silmälasien kehysvalmistajat panostavat kiinnitys- ja jousimekanismien innovointiin ja tuotekehitykseen, koska juuri ne ovat herkkiä vaurioille. Valmistajat pyrkivät näin lisäämään silmälasien käyttömukavuutta ja käyttöikää. Mekanismit ja niissä käytetyt materiaalit ovat yleensä merkkikohtaisia ja patentoituja. Laadukkaissa silmälasikehyksissä on hyvin joustavat ja kestävät saranat ja ruuvit ovat ruostumatonta terästä, mikä kestää kovaa kulutusta.

Mikäli kehysmallissa on nenätyynyt, on tärkeää, että ne on valmistettu pehmeästä materiaalista, jolloin silmälaseja on miellyttävä käyttää. Nenätyynyjä on voitava säätää niin, että ne istuvat käyttäjälle täydellisesti ja säilyttävät muotonsa pitkään.

Silmälasikehyksen istuvuus ja muotoiltavuus

Instrumentariumilla olemme tarkkoja siitä, että asiakas saa juuri oikein istuvat silmälasit. Kehystä on pystyttävä säätämään useitakin kertoja hyvän istuvuuden saavuttamiseksi. Laadukas kehysmateriaali kestää muotoilua ja säilyttää hyvin lopullisen muotonsa.

Kehyksen istuvuuteen vaikuttaa nenäsilta, jonka tulee olla oikeassa kohdassa, symmetrisesti ja laadukkaasti juotettuna. Väärän muotoinen nenäsilta saa kehykset istumaan kasvoilla huonosti.

Kehyksen etuosan symmetrisyys vaikuttaa paitsi ulkonäköön myös istuvuuteen. Jotta saavutetaan silmälasien täydellinen istuvuus, tulee linssiaukkojen olla tarkalleen samankokoiset ja muotoiset sekä samassa kaarevuuskulmassa.

Silmälasien anatominen istuvuus

Instrumentariumilla panostamme paljon siihen, että jokainen optinen myyjä ja optikko koulutetaan tuntemaan kasvojen muotoa ja opastamaan ammattitaitoisesti oikeiden kehysten valinnassa. Kehykset tulee valita niin, että ne ovat sopusoinnussa kasvojen luuston rakenteen, värityksen ja persoonallisuuden kanssa.

Silmälasien toimivuuden kannalta anatominen istuvuus on kaiken A&O. Istuvuuteen vaikuttavat kasvojen muoto sekä luuston rakenne. Huomioon on otettava muun muassa:

 • nenän muoto ja koko
 • poskipäiden korkeus
 • kulmakarvojen sijainti
 • korvien korkeus

Silmälaseja sovitettaessa on tarkistettava, että kehys istuu nenällä hyvin. Kehys ei saa esimerkiksi painaa poskipäitä eivätkä ripset saa osua linssiin. Sankojen pituuden tulee olla sopiva muotoilua varten. Kehysten leveyden ja muodon pitää olla suhteessa kasvojen kokoon ja muotoon.

Olemme koonneet tähän muutamia perussääntöjä, jotka huomioimme silmälasikehysten valinnassa:

  • Pienille kasvoille sopivat sirot ja kevyet kehykset, kun taas voimakkaille kasvoille sopivat näyttävämmät kehykset
  • Kulmikkaat kasvot kaipaavat pyöreitä muotoja ja pyöreät kasvot hyötyvät särmikkyydestä
  • Ison nenän saa näyttää pienemmältä keskikokoisilla tai suurilla sangoilla
  • Pitkän nenän taas saa vaikuttamaan lyhyemmältä, jos katkaisee sen tummalla tai matalalla nenäsillalla
  • Kovin pieni nenä vaatii kevyet ja pienehköt sangat

 • Korkea tai läpinäkyvä nenäsilta antaa nenälle lisää pituutta
 • Suuremmat sangat kätkevät ryppyjä, tummia silmänalusia ja silmäpusseja
 • On hyvä valita kehysväriksi omaa väripalettia (hiukset, kasvot, silmät) tukeva sävy

 

Kasvojen muoto ja silmälasit

Kehysten mallilla on helppo korostaa tai tasapainottaa kasvojen perusmuotoa. Nämä ohjeet ovat viitteellisiä ja joskus ohjeista voi poiketa vaikkapa oman tyylin korostamiseksi erimerkiksi hankkimalla ylisuuret silmälasit. Instrumentariumin optikot ja kehysasiantuntijat ovat asiantuntijoita kasvojen piirteissä ja kullekin sopivan kehysmallin valinnassa.

 

Lue kuinka valitset kasvojesi muodoille sopivat silmälasit

 

Linssi vaikuttaa kehysvalintaan

Kehyksen ja linssin yhteensovittaminen on tärkeä seikka. Instrumentariumin optikoiden asiantuntemukseen kuuluukin linssin voimakkuuden vaikutuksen huomiointi kehysvalinnan yhteydessä. Linssi voi myös muuttaa silmälasien ulkonäköä hyvinkin paljon. Esimerkiksi etupinnaltaan suora linssi pakottaa aisan kääntymään ulospäin mikäli se asennetaan hiukan kaarevaan kehykseen.

Silmälasikehysten valinnassa on siis samanaikaisesti otettava esteettisten näkökohtien lisäksi myös optiset ja silmälasien valmistukseen liittyvät vaatimukset.

Tutustu silmälasivalikoimaamme