Niemi Palvelut – Mitä ammattiautoilija hyötyy laajemmasta toiminnallisen näön tutkimuksesta?

Niemi Palvelut

Suomalaisten tuntema muutto- ja logistiikka-alan palveluyritys Niemi Palvelut Oy työllistää noin 100 ammattikuljettajaa. Miten Niemi Palvelut Oy huolehtii kuskien liikenneturvallisuudesta ja miten ammattikuskin ajonäköä ylläpidetään ja seurataan tehokkaasti?

Ammattikuljettajan ajonäkö on liikenneturvallisuuden perusta

Kuljettajien kyky reagoida nopeasti ympäristöstä tekemiinsä havaintoihin on liikenneturvallisuuden perusta. Niemi Palvelut Oy:llä alettiin miettiä, miten ammattikuskien ajonäön ylläpitoa ja seurantaa voisi parhaiten tukea. Idea ajonäön teemapäivästä syntyi yhdessä Instrumentariumin kanssa.

Testaamme kuskien ajonäkökykyä säännöllisesti

”Suhtaudumme liikenneturvallisuuteen vakavasti ja haluamme turvata kuljettajillemme parhaat mahdolliset työskentelyolosuhteet. Lisäksi ammattiajokortti asettaa tiukat näkövaatimukset. Siksi kuljettajien näkökyvyn säännöllinen testaaminen on äärimmäisen tärkeää”, rekrytointipäällikkö Tomi Salonoja Niemi Palvelut Oy:ltä kertoo.

”Järjestimme ajonäkemisen teemapäivän, jossa jokaisella halukkaalla oli mahdollisuus saada tärkeää tietoa omasta näkemisestään helposti työpaikan tiloissa”, jatkaa Salonoja.


Niemi

Niemi Oy

  • Muutto- ja logistiikka-alan palveluyritys
  • Työllistää noin 1100 erikoisosaajaa
  • Hoitaa vuosittain noin 24 000 muuttoa
  • Lisäksi noin 45 000 muuta palveluprojektia

www.niemi.fi


Ajonäkemisen teemapäivä mittaa näkökykyä laajemmin

Teemapäivän mittaan kuljettajat pääsivät testaamaan oman näkönsä tarkkuutta, näkökentän laajuutta sekä kontrastinäköä eli valoisuuserojen erotuskykyä. Nämä kaikki vaikuttavat olennaisesti reagointikykyyn liikenteessä.

Häikäistyminen vastaantulevien valoista sekä heijastukset tuulilasissa ja silmälasien linsseissä pidentävät reaktioaikoja, ja hyvää kontrastinäköä tarvitaan puolestaan ympäristön havainnointiin vaikeissa valaistusolosuhteissa, esimerkiksi sateella, hämärässä tai sumussa.

Tähän laajempaa näkökykyä mittaavaan, niin sanottuun toiminnallisen näön testiin käytettiin suomalaisen silmälääkäri Markku Leinosen kehittämää ainutlaatuista ja modernia Ocusweep-mittauslaitetta.

Helppokäyttöisestä Ocusweep-menetelmästä hyvää palautetta kuskeilta

”Sain hyvän ja kattavan palautteen omasta näkökyvystä ja erityisesti näkökentästä. On järkevää testata ajonäkemistä – varsinkin, kun ajaa työkseen”, tiimiesimies ja kuorma-autonkuljettaja Ville Luukkonen kertoo.

Myös muut kuin kuljettajat saivat mahdollisuuden osallistua.

”Testien tekeminen oli helppoa, tuntui kuin pelaisi videopeliä. Sain uutta tietoa näkemisestäni ja ajattelin hankkia ensimmäiset silmälasit”, tiimiesimies Ilkka Vesamo jatkaa.

Ammattiautoilijan näkövaatimukset perustuvat EU:n ajokorttidirektiiviin

Ammattiautoilijoille asetetut näkövaatimukset perustuvat koko Euroopan alueella ns. ajokorttidirektiiviin, jossa mainitaan tarkat raja-arvot näöntarkkuuden vähimmäisarvolle sekä näkökentän eheydelle ja laajuudelle.

Ajokortin näkövaatimusten täyttyminen tarkistetaan lääkärinlausunnolla säännöllisesti, mutta kontrastinäön tai näkökenttien osalta mittauksia ei kuitenkaan usein tehdä automaattisilla testilaitteilla, ellei henkilöllä ole tiedossa olevaa silmäsairautta tai vahvaa epäilyä siitä.

Varmista, että näet hämärässä

Muutokset näkemisessä tapahtuvat usein hiljattain, eikä ihminen usein pysty itse edes huomaamaan niitä, ennen kuin ne vaikuttavat merkittävästi näkemiseen. Myös olosuhteilla on merkitystä, sillä esimerkiksi hämärässä joidenkin näkö saattaa muuttua likitaitteisempaan suuntaan.

Tällöin voidaan määrätä erilliset ajolasit hämärällä ajamiseen. Kontrastien erottelukykyyn voidaan puolestaan tarvittaessa vaikuttaa linsseillä. Tärkeintä on kuitenkin tutkia näkö säännöllisesti ja huolehtia, että yleiskäytössä olevat silmälasit ja piilolinssit ovat ajan tasalla. – Oletpa sitten ammattikuski tai normaali tiellä liikkuja.

Kiinnostaako yritystäsi yhteistyö työnäköasioissa Instrun kanssa?

Oletko kiinnostunut kuulemaan lisää, miten Instumentarium voisi auttaa yritystänne työnäköasioissa? Ota yhteyttä yhteyshenkilöömme tai lähetä yhteyspyyntölomake. Se voi olla alku entistä paremmalle työhyvinvoinnille ja turvallisemmalle matkalle.

Yhteydenottopyyntö

Lue lisää työnäkemisen hyvistä referensseistä

SSAB - Yhteistyö Instrun optikkojen kanssa on vaikuttanut työviihtyvyyteen ja vähentänyt tapaturmia
Stora Enso – Tehdastyössä pitää nähdä lähelle ja kauas
Pohjola Vakuutus – Yhteistyössä pystymme tuottamaan parempaa asiakastyytyväisyyttä
OP:n keskusyhteisö – Tavoitteena helpottaa työnäkemistä ja silmien kuormitusta