Mistä tunnistaa ikänäön?

Aikuis- eli ikänäön kehittymistä ei voi estää tai hidastaa, mutta sen kanssa elämistä voi helpottaa. Lue asiantuntijan ohjeet, miten aikuisnäön haasteista selviää parhaiten arjessa.

Aikuisnäkö


Joudut viemään kännykän koko ajan kauemmaksi näkökentästä. Silmäsi väsyvät nopeammin kuin ennen, etkä saa enää tuoteselosteistakaan mitään selvää. Kuulostaako tutulta?

Kyse on todennäköisesti aikuisnäöstä, joka tulee jokaisella eteen iän myötä. Kansankielellä puhutaankin ikänäöstä. Aikuisnäkö on luonnollinen osa ihmisen ikääntymistä, eikä siitä kannata huolestua. Suurimmalle osalle ensimmäiset oireet tulevat 40–45-vuotiaana, mutta tämä on hyvin yksilöllistä.

Aikuisnäköä ei voi välttää

Silmän sisällä on oma linssi eli mykiö, joka auttaa meitä näkemään eri etäisyyksille. Iän myötä mykiön joustokyky vähenee, minkä vuoksi lähelle näkeminen ja siihen tarkentaminen alkaa hankaloitua. Tällöin aikuisnäkö alkaa vaivata.

– Aikuisnäköä ei voi valitettavasti ehkäistä tai edes hidastaa. Se on edessä jossain vaiheessa väistämättä. Silmälasit auttavat pärjäämään sen kanssa arjessa, sanoo Instrumentariumin optikko ja myymäläpäällikkö Henna Agbonogieva.

Yksi tyypillisimmistä aikuisnäön merkeistä on lähinäön heikkeneminen. Kohde, jonka on yleensä nähnyt läheltä, täytyykin siirtää kauemmas. Lähityössä silmät alkavat rasittua helpommin ja esimerkiksi tietokoneen fonttia joutuu suurentamaan.

Usein aikuisnäön alkaessa valaistuksen määrä ja laatu alkavat korostua. Aikuisnäköön liittyvät oireet huomataankin usein juuri syksyllä valon vähentyessä.

Näyttöpäätetyöskentely tai muu lähityö ei sinänsä vaikuta aikuisnäön kehittymiseen, mutta lähinäön heikentymisen saattaa huomata selvemmin ja aikaisemmassa vaiheessa juuri lähityötä tehdessä. Jos näön kanssa ei ole aikaisemmin ollut ongelmia, saattaa näön heikkeneminen herättää huolta.

Miten pitkälle aikuisnäkö sitten voi edetä?

– Näön heikkeneminen on todella yksilöllistä. Toisilla kaukovoimakkuus voi pysyä samana vuosikausia, kun taas toisilla kaukonäkö heikkenee vuodesta toiseen. Lähinäkö ei kuitenkaan heikkene loputtomasti. Kun lähinäön heikkeneminen tulee tiettyyn pisteeseen, näkökykyyn alkavat jo vaikuttaa muut iän tuomat silmäsairaudet ja muutokset, Agbonogieva selventää.

Älä anna aikuisnäön häiritä arkea

Vaikka aikuisnäköä ei pystytä parantamaan, sen ei tarvitse häiritä arkea.

Usein ajatellaan, että moniteholasit ovat hankalat käyttää. Useimmat kuitenkin tottuvat niiden käyttöön ongelmitta, kun kehysvalinta on oikea, voimakkuus ajan tasalla ja linssityyppi mahdollisimman toimiva.

Koska silmälasit ovat merkittävä osa arkea ja sen sujuvuutta, ei moniteholinssien hankinnassa kannata säästellä, jos on mahdollisuus valita. Monitehojen väliset laatuerot ovat isoja, ja teknologian kehityksen ansiosta uudempia linssejä on aina helpompaa ja mukavampaa käyttää.

Koska monitehot ovat kaukopainotteiset yleislasit, niiden rinnalle kannattaa hankkia joko lukulasit tai monipuoliset lähilasit. Nykyään yhteiskunnan ja työelämän näkövaatimukset ovat sellaiset, ettei yksillä laseilla välttämättä enää pärjää.

Jos silmälasit ovat tiellä esimerkiksi harrastuksissa, löytyy ratkaisu monitehopiilolinsseistä.

– Monet yllättyvät, että myös piilolinssejä saa monitehoina. Monitehopiilolinssit ovat nykyään yleisesti saatavilla ja niillä näkee erittäin hyvin. Ne toimivat erinomaisesti esimerkiksi urheiluharrastuksissa, saunoessa tai vaikkapa iltamenoissa. Monitehopiilolinssejä löytyy sekä kertakäyttöisinä että kuukausilinsseinä, mikäli käyttöä on paljon. Monitehopiilolinsseistä on moni löytänyt avun, Agbonogieva summaa.