Lapset näkevät yhä huonommin – huomioi näön heikkenemisen merkit ajoissa

Katukuvassa näkyy yhä enemmän silmälasipäisiä lapsia ja koulujen alettua näkemisen ongelmat nousevat jälleen monessa perheessä esiin. Likinäköisyyden kehittymistä voi kuitenkin hidastaa erityisellä piilolinssillä. 

lapset näkevät yhä huonommin

Takapenkistä keskipenkkiin, keskipenkistä etupenkkiin ja etupenkistä terveydenhoitajan vastaanoton kautta optikolle. Lasten likinäköisyys yleistyy. On ennustettu, että vuonna 2050 jopa yli puolet maailman väestöstä on likinäköisiä.

Yksi merkittävimmistä syistä likinäköisyyden kehittymiseen löytyy perintötekijöistä, mutta myös ympäristöllä on vaikutusta. Lasten ulkoilu on vähentynyt ja sillä vaikuttaisi olevan suuri merkitys ilmiön kehittymiselle.Luonnonvalon puute yhdistettynä lisääntyneeseen ruutuaikaan saattaa johtaa silmämunan liialliseen kasvuun. Vanhempien olisikin tärkeää kannustaa lapsiaan ulkoiluun, sillä se hillitsee tutkitusti likinäköisyyttä.

Meneekö lapsi yhä lähemmäs katsottavaa kohdetta, kuten televisiota? Tai onko hänellä keskittymiseen liittyviä hankaluuksia tai päänsärkyä? Nämä merkit voivat kieliä näön korjaamisen tarpeesta. Jos lapsi siristelee tai hieroo silmiään jatkuvasti, kannattaa varata aika optikolle tai silmälääkärille. Kun likinäköisyys huomataan ajoissa, sen kehittymiseen pystytään vaikuttamaan esimerkiksi erityisellä piilolinssillä.

Piilolinssi korjaa likinäköisyyttä

MiSight on ensimmäinen tutkittu ja hyväksytty likinäköisyyttä hoitava piilolinssi. Se vähentää silmämunan epänormaalia pituuskasvua ja näin estää likinäköisyyttä kehittymästä niin suureksi kuin se kasvaisi ilman korjausta. Parhaan tuloksen saamiseksi linssin käyttö olisi hyvä aloittaa mahdollisimman nuorena eli silloin, kun silmän pituuskasvu vielä kehittyy. 

– Piilolinssiä voi käyttää niin nuorena, kun vain sen turvallinen ja puhdas käsittely onnistuu. Optikko voi itsenäisesti sovittaa piilolinssit 8 vuotta täyttäneelle lapselle, tätä nuoremmat tarvitsevat silmälääkärin reseptin ja suosituksen, kertoo Instrumentariumin alueoptikko Lauri Knuutti.

lapset näkevät yhä huonommin

Linssistä käytännön kokemusta

14-vuotias Emma Niskanen on yksi ensimmäisiä MiSight-piilolinssiä käyttäneistä. Käytön oppiminen oli helppoa, ja päivittäinen käyttö sujuu Niskaselta vaivattomasti. Linssi laitetaan silmään aamulla ja otetaan pois illalla ennen nukkumaanmenoa. Korjailua tai vaihtamista se ei päivän mittaan vaadi. Myös tulokset ovat olleet vaikuttavia.

– Tämänhetkisten tulosten perusteella näyttää, että linssinvalmistajan lupaamat tulokset pitävät hyvin paikkansa.  Emman likinäköisyys ei ole juurikaan pahentunut tämän vuoden aikana, Knuutti sanoo.

MiSight-linssiä käsitellään aivan kuin tavallista kertakäyttölinssiä. Se on jopa keskimääräistä helpompi ottaa pois silmästä. Helppokäyttöisyys on tärkeää, jotta lapsi saa poistettua linssin tarvittaessa myös ilman vanhemman apua. 

– MiSight-linssi tuntuu käytössä normaalia piilolinssiä mukavammalta, sillä se on ohut ja pehmeä. Se toimii arjessa todella hyvin, eikä sitä edes huomaa käytössä. Tuntuu siltä kuin olisi ihan normaali näkö, Niskanen naurahtaa.

MiSight-linssi on vain hieman kertakäyttöisiä piilolinssejä kalliimpi eikä se vaadi aiempaa kokemusta piilolinsseistä. Niskasilta MiSight saa lämpimän suosituksen.

– Linssi on kokeilemisen arvoinen, jos vanhemmilla on reilusti miinusta laseissa. Olisi ihanaa pystyä vaikuttamaan siihen, ettei lapselle tulisi näön kanssa samanlaisia ongelmia kuin vanhemmilla, Emman äiti tiivistää.

 

Tiedä ensimmäisenä kehystrendeistä, näkemiseen liittyvistä asioista ja eduista.

Instrumentarium ilmainen uutiskirje julkaistaan 4 kertaa vuodessa
ja voit peruuttaa sen milloin vain.