5 tärkeintä faktaa aikuisnäöstä

Mitä aikuisnäöstä eli ikänäöstä tulee tietää? Mitä se tarkoittaa ja milloin on kyse aikuisnäöstä? Pelottaako iän myötä tarvittavat moniteholinssit?Instrumentariumin #someoptikko Oskari videolla kertoo viisi tärkeintä faktaa liittyen aikuisnäköön.

Aikuisnäkö tai hiukan vanhahtavalta nimeltään ikänäkö tarkoittaa lähelle näkemisen hankaloitumista. On varsin yksilöllistä, missä iässä aikuisnäkö eli ikänäkö alkaa vaivata, mutta usein yli 40-vuotiaat alkavat tarvita apua lähinäkemiseen. Mitä aikuisnäöstä pitäisi tietää? Tiivistimme perusasiat, jotka aikuisnäöstä ja sen korjaamisesta on hyvä tietää.

  1. Aikuisnäön ilmaantuminen ei ole silmän sairaus vaan ikääntymiseen liittyvä luonnollinen ilmiö, joka johtuu silmän mykiön asteittaisesta jäykistymisestä. Aikuisnäön ensimerkki on se, että lähelle katsominen käy työlääksi ja tekstiä lukiessaan joutuu liikuttamaan tekstiä kauemmas itsestään.
  2. Lähelle näkeminen ei heikkene kertarysäyksellä vaan vähitellen. Käsiä kauemmas siirtelemällä lukeminen sujuu entiseen tapaan, mutta tulee hetki, jolloin kädet eivät enää riitä. Fiksu hakeutuu optikolle näöntutkimukseen. Yleisimmin aikuisnäkö korjaantuu lähilaseilla. Lähilasit voivat olla esimerkiksi lukulasit tai näyttöpäätetyöskentelyyn tarkoitetut näyttöpäätelasit.
  3. Monitehoihin liittyy myytti tottumisen hankaluudesta, ja aikanaan se saattoi ollakin vaikeaa. Nykyinen monitehotekniikka on kuitenkin niin kehittynyttä, että tottuminen on varsin mutkatonta. Jos tottuminen kuitenkin tuntuu vievän aikaa, kannattaa käväistä optikon juttusilla. Usein jo kehyksen istuvuuden säätäminen korjaa tilannetta, ja uudet moniteholasit alkavat tuntua omilta.

 

Huoletta voi myös unohtaa myytin epämuodikkaista moniteholaseista! Malleja ja värejä on tarjolla vaikka kuinka paljon, ja jokaiselle löytyy taatusti sopivat ja tyylikkäät kehykset.

 

 

Varaa aika näöntarkastukseen


Puhelinnumero ma–pe 9-20, la 9–17, su suljettu.
Puhelun hinta on paikallisverkkomaksu tai matkapuhelinmaksu