Silmänpohjan ikärappeuma

Luomireunan tulehdus

Mikä on silmänpohjan ikärappeuma?

Silmänpohjan ikärappeuma on yksi johtavista syistä näkövammaisuuteen läntisessä maailmassa. Yleisimmin ikärappeumaa esiintyy yli 65–vuotiailla, mutta on olemassa myös harvinaisempia silmänpohjarappeuman muotoja, joita voi esiintyä kaikenikäisillä.

Silmänpohjan ikärappeuma jaetaan kahteen muotoon: kosteaan ja kuivaan. Kostea silmänpohjan ikärappeuma etenee nopeammin kun taas kuiva silmänpohjan ikärappeuma etenee hitaammin ja on vahvemmin ikään liittyvä. Silmänpohjarappeumista 10 % on kosteaa ja 90 % on kuivaa.

Molemmissa sairauden muodoissa silmänpohjien tarkan näkemisen alueet rappeutuvat ja aiheuttavat silmänpohjan keskeisen alueen, eli tarkan näkemisen heikentymistä.

Riskitekijät

Silmänpohjan ikärappeumassa verkkokalvon keskeisen osan solut vanhenevat sekä niiden rakenteet vaurioituvat. Ikärappeuma on osittain perinnöllistä ja sitä esiintyy enemmän naisilla.

Taudin syitä ei tiedetä, mutta riskitekijöitä ovat:

 • Ikä (ikärappeumaa esiintyy eniten yli 65 vuotiailla)
 • Perintötekijät
 • Tupakointi
 • Korkea kolesteroli sekä verenpaine ja ylipaino
 • Liiallinen altistuminen UV-säteilylle

Oireet

Tarkan näkemisen alue eli makula sijaitsee verkkokalvon keskellä ja sen avulla yksityiskohdat nähdään tarkasti. Ikärappeuma on varhaisessa vaiheessa oireeton ja näkö heikkenee useimmiten toisessa silmässä aiemmin ja toisessa myöhemmin. Tästä syystä näön heikentymisen saattaa huomata vasta paremman silmän sairastuessa, jolloin huonomman silmän näkökyky voi olla jo merkittävästi alentunut.

Silmänpohjarappeuman edetessä voi olla:

 • Suorien viivojen - kuten paperiruudukon tai ovenkarmien - näkyminen vinoina tai vääristyneinä
 • näöntarkkuuden heikentyminen sekä puutoksia näkökentässä
 • Kasvojen tunnistamisen vaikeutuminen
 • Kirjainten koon ja muodon muuttuminen ja niiden häviäminen lukiessa
 • Häikäistyminen kirkkaassa valossa ja vaikeus sopeutua hämärästä valoisaan
 • Värinäön muutokset; erityisesti sinisen ja keltaisen värin näkemisessä voi olla ongelmia

Oireiden äkillisestä puhkeamisesta kannattaa hakeutua silmälääkärin vastaanotolle.

Hoito

Kuivaan ikärappeumaan ei ole vielä olemassa tehokasta hoitoa, mutta terveellisillä elämäntavoilla kuten lopettamalla tupakoimisen ja välttämällä haitallisten rasvojen käyttöä voidaan mahdollisesti pienentää sairastumisen riskiä sekä hidastaa sairauden etenemistä.

Kosteaan rappeumaan sen sijaan on olemassa lääkepistoshoitoja, jotka hidastavat sairauden etenemistä.

Taudin toteaminen

Mikäli optikko havaitsee viitteitä ikärappeumasta, hän ohjaa asiakkaan silmälääkärin tutkimuksiin.

Seuraava ruudukko on nimeltään Amslerin taulukko, jota käytetään tarkan näkemisen alueen muutosten havainnoimiseen.

Pidä Amslerin taulukkoa silmien tasolla, noin 30 senttimetrin päässä. Käytä mieluummin lukemiseen tarkoitettuja lasejasi kuin monitehoja, joiden linssirakenteesta johtuen voi itsessään aiheutua ruudukon sivualueelle vääristymiä.

Peitä yksi silmä kerrallaan ja katso keskellä olevaa pistettä.

Amslerin taulukko

Jos joku viivoista näyttää aaltoilevalta, vääntyneeltä, sumuiselta tai siinä on aukkoja, ota yhteyttä optikkoosi tai silmälääkäriisi välittömästi.

Suosittelemme näöntutkimusta vähintään kerran kahdessa vuodessa, vaikka mitään muutoksia tai oireita ei olisi ilmennytkään.

Silmälääkärin palvelut käytössäsi

Laajennettu näöntarkastus
Silmälääkärin palvelut

Jos sinulla on ollut silmäsairauksia, epäilet sairastavasi sellaista tai sinulle on tehty silmäleikkaus, varaa näöntarkastusaika varmuuden vuoksi silmälääkärille. Myös alle 8-vuotiaiden lasten näöntarkastuksen tekee aina silmälääkäri. Ammattitaitoiset optikkomme auttavat sinua myös silmälääkäriasioissa. Aina tarvittaessa he pyytävät konsulttiapua tai ohjaavat sinut jatkotutkimuksiin silmälääkärillemme.

Silmänpohjakuvaus
VALO-silmäsairaala palveluksessasi

Silmiesi hyvinvoinnista huolehtiminen on meille kunnia-asia. Sinua palvelee yli 200 asiantuntevaa optikkoa ympäri Suomen, minkä lisäksi pidämme huolta silmistäsi tarjoamalla silmälääkäreiden palveluja kaikissa myymälöissämme. Nyt voimme tarjota sinulle pääkaupunkiseudulla ja Kouvolassa myös ensiluokkaisia silmäsairaalapalveluita, jotka tuotamme yhteistyössä Silmäsairaala Valon kanssa.

Varaa aika

Tai soita numeroon

09 4241 7000

ma–pe 9–20, la 9–17, su suljettu.
Puhelun hinta on paikallisverkkomaksu tai matkapuhelinmaksu