SILMÄN ANATOMIA

Silmämme on uskomattoman monimutkainen elin, joka koostuu useista kerroksista ja osista, jotka toimivat yhdessä antaakseen meille mahdollisuuden nähdä ja kokea ympäröivän maailman. Tällä sivulla tutustumme tarkemmin silmän anatomiaan, ja siihen kuinka silmän eri osat vaikuttavat näkemiseen.

Silmän rakenne

Sidekalvo: Sidekalvo on ohut kelmumainen limakalvo silmän valkoisen osan eli kovakalvon päällä. Sidekalvo jatkuu pussimaisesti ylä- ja alaluomien sisäpinnoille luomien reunoille asti.

Iiris: Iiris, eli värikalvo, säätelee silmään pääsevää valon määrää, kontrolloiden sen keskellä olevan pupilliaukon kokoa. Iiriksen rakenne on ainutlaatuinen ja lisäksi se määrittää silmiemme värin.

silmän anatomiasilmän anatomia

Mykiö: Mykiö on värikalvon ja lasiaisen välissä oleva läpinäkyvä, joustava kaksoiskupera linssi. Sen tehtävänä on taittaa silmään tulevaa valoa ja kohdistaa se verkkokalvolle. Mykiö pystyy mukauttamaan valon taittumisen eri etäisyyksille muuttamalla muotoaan. Tämä mahdollistaa, että näemme tarkasti sekä kauas että lähelle.

Pupilli: Pupilli, eli mustuainen, on silmän keskellä oleva musta aukko. Pupilli säätelee valon pääsyä silmään; pimeässä se laajenee, jolloin valoa pääsee enemmän sisään ja kirkkaassa se supistuu rajoittaen valon pääsyä silmään.

Sarveiskalvo: Sarveiskalvo on läpinäkyvä, verisuoneton silmän etuosan uloin kerros. Se taittaa suurimman osan - yli 60 % silmään tulevasta valosta verkkokalvolle. Sarveiskalvo rakentuu viidestä eri kerroksesta ja se on kehon tuntoherkin osa.

Kovakalvo: Kovakalvo on silmän uloin kerros, joka antaa silmälle sen tunnistettavan valkoisen värin. Se on tiivis, vahva ja kuitumainen rakenne, joka suojaa silmää ulkoisilta vaurioilta. Kovakalvo antaa silmälle sen muodon ja siihen kiinnittyy silmää liikuttavat silmälihakset. 

Suonikalvo: Suonikalvo sijaitsee kovakalvon ja verkkokalvon välissä. Suonikalvossa on nimensä mukaisesti runsaasti verisuonia ja se toimittaa happea ja ravinteita silmän kudoksille mm. verkkokalvolle. 

Verkkokalvo: Verkkokalvo, eli Retina, on silmän sisin kerros. Se on monikerroksinen ja sisältää valoreseptoreita jotka tunnetaan paremmin nimeltä sauva- ja tappisolut. Nämä reseptorisolut muuttavat valon hermoimpulsseiksi, jotka etenevät näköhermon kautta aivojen näkökeskukseen, jossa varsinainen näköhavainto tapahtuu. 

Lasiainen: Lasiainen on läpinäkyvä, hyytelömäinen rakenne, joka täyttää silmämunan sisäosan. Se ulottuu mykiön takapinnasta verkkokalvoon asti. 

Näköhermo: Näköhermo on kuin silmän tietoliikennekaapeli. Se koostuu monista hermosyistä, jotka kuljettavat sähköisiä signaaleja verkkokalvolta aivoihin. Aivot muodostavat signaaleista näköaistimuksen. 

Kyynelkanava: Silmän sisänurkassa on kaksi kyynelkanavaa, joiden kautta kyynelneste ohjautuu kyynelpussin kautta nenäonteloon. 

Silmäluomet: Silmäluomet suojaavat silmää roskilta ja pölyltä sulkeutuen tarvittaessa refleksinomaisesti. Toinen luomien tärkeä tehtävä on kostuttaa silmän etupintaa levittämällä kyynelnestettä joka räpäytyksellä.

Silmän monimuotoinen rakenne ja näkemisen haasteet 

Silmän monimuotoinen rakenne on kuin hieno taideteos, jonka eri osat yhdistyvät luomaan ainutlaatuisen elimen, joka auttaa näkemään ja tulkitsemaan ympäröivää maailmaa. Jokainen osa silmän rakenteesta tekee tehtävänsä, jotta voimme havaita valon, muuttaa sen signaaleiksi ja lopulta kokea kirkkaat värit, terävät ääriviivat ja liikkuvan kuvan.

Silmä on rakenteeltaan hämmästyttävän toimiva, mutta toisaalta se on altis erilaisille haasteille. Silmän rakenteellisista virheistä eli muodon epäsäännöllisyyksistä johtuvat mm. taittovirheet kuten likitaitteisuus ja kaukotaitteisuus. Nämä puolestaan heikentävät näkemistämme.

Myös muutokset tai vauriot silmän eri osissa voivat vaikuttaa näkökykyymme merkittävästi. Esimerkiksi verkkokalvon irtoaminen tai sen vaurioituminen aiheuttaa näkökenttäpuutoksia ja kaihi eli mykiön samentuminen alentaa näöntarkkuutta ja heikentää toiminnallista näkemistämme.

Näkökyvystä ja silmien terveydestä huolehtiminen 

Suosittelemme optikon näöntarkastuksessa käyntiä vähintään kahden vuoden välein, jotta mahdolliset muutokset näkemisessä ja silmien terveydessä voidaan havaita. Tarvittaessa optikko ohjaa silmälääkärille tapaukset, jotka vaativat silmälääkärin tutkimusta. Asiantuntevat optikon ja silmälääkärin palvelut ovat saatavilla jokaisessa Instrumentarium myymälässä. Myymälähenkilökuntamme auttaa myös sopivien näönkorjausratkaisujen, kuten silmälasien tai piilolinssien valinnassa. 

Lue myös

oct valokerroskuvausoct valokerroskuvaus

OCT - Silmän valokerroskuvaus

Tiesitkö, että silmän rakenteista voidaan jo varhaisessa vaiheessa nähdä merkkejä alkavista silmäsairauksista ja yleisen terveydentilan muutoksista? Nyt voimme Instrumentariumissa tutkia silmiesi terveyttä entistä tarkemmin OCT-valokerroskuvauslaitteella.

SilmänpohjakuvausSilmänpohjakuvaus

Silmänpohjakuvaus

Silmänpohjakuvaus kertoo paljon silmiesi terveydentilasta. Nopealla ja helpolla toimenpiteellä voimme kartoittaa mahdollisia muutoksia, jotka ovat usein normaaleja ja vaarattomia, esimerkiksi iän myötä tapahtuvia. Instrumentarium käyttää silmänpohjakuvauksessa alan uusinta teknologiaa.

silmäsairaudetsilmäsairaudet

Silmäsairaudet

Täältä löydät hyödyllistä tietoa silmäsairauksista, riskiryhmistä, oireista, syistä ja luonnollisesti sairauksien hoidosta. Ammattitaitoiset silmälääkärimme pitävät huolta silmiesi hyvinvoinnista. Silmälääkäripalvelut löydät jokaisesta myymälästämme.

SilmäoireetSilmäoireet

Silmäoireet

Silmät voivat oireilla eri tavoilla. Esimerkiksi kuivat silmät, punaiset silmät, väsyneet silmät ja allergiset silmäoireet ovat yleisiä silmien oireita, jotka voivat tuntua epämukavilta. Lue täältä lisää erilaisista silmäoireista, niiden toteamisesta sekä hoidosta.

Varaa aika

Voit tehdä varauksen myös soittamalla

09 4241 7000

ma–pe 9–20, la 9–17, su suljettu.
Puhelun hinta on paikallisverkkomaksu tai matkapuhelinmaksu