Karsastus

Karsastus voi aiheuttaa näköhäiriöitä ja päänsärkyä, usein sen hoitoon riittävät silmälasit tai erityiset karsastuksen hoitoon sopivat prismalasit. Lue lisää oireista lapsilla ja aikuisilla, sekä karsastuksen tyypeistä ja hoidosta!

Jos silmäsi ovat toisiinsa nähden poikkeavassa asennossa eivätkä pysty kohdistamaan yhteen kohteeseen samanaikaisesti, on kyseessä karsastus. Karsastuksesta kärsii noin 5% ihmisistä. Erityisen yleistä se on lapsilla, mutta yllättävän suuri osa aikuisista kärsii piilokarsastuksesta. Ongelma on hoidettavissa esimerkiksi erityisesti sinulle suunnitelluilla laseilla.

diginäködiginäkö

Mikä on karsastus?

Kuvittele katsovasi kameraan, mutta toinen silmä suuntaa linssiin ja toinen hieman sivuun. Karsastuksessa silmät eivät tee yhteistyötä normaalisti. 

Karsastus on silmien asentovirhe, jossa silmät eivät kohdistu samaan pisteeseen samanaikaisesti. Se voi olla jatkuvaa tai ajoittaista ja sitä esiintyy niin lapsilla kuin aikuisillakin. Karsastuksen taustalla voi olla perinnöllisiä tekijöitä, silmän liikuttajalihasten epätasapaino, taittovirhe tai neurologinen syy. 

Karsastus voi olla jatkuvaa, ajoittaista, puolta vaihtavaa ja se voi johtaa myös muihin oireisiin.

Karsastuksen oireet

Karsastus voi vaikuttaa näkökykyyn ja hyvinvointiin monin tavoin. Tyypillisiä oireita ovat:

  • Kaksoiskuvat tai epäselvä näkö
  • Päänsärky ja silmien rasittuminen
  • Keskittymisvaikeudet ja silmien siristely
  • Häiriöt syvyysnäössä
  • Pään kallistaminen näkön tarkentamiseksi

Jos huomaat itselläsi tai lapsellasi näitä oireita, kannattaa hakeutua optikon näöntutkimukseen.

Karsastuksen eri tyypit

Karsastus voi ilmetä monella eri tavalla. Yleisimmät muodot ovat: 

  • Sisäänkarsastus (esotropia) – silmä kääntyy sisäänpäin.
  • Uloskarsastus (eksotropia) – silmä kääntyy ulospäin.
  • Piilokarsastus – karsastus ei näy päällepäin muulloin kuin rasituksessa ja väsyneenä. Silloin silmän karkailun voi huomata.
  • Ilmeinen karsastus – helposti havaittavissa oleva näkyvä silmien asentovirhe. 

Piilokarsastus – näkymätön mutta merkittävä ongelma

Piilokarsastus ei näy päällepäin, sillä silmälihakset ponnistelevat pitääkseen katsesuunnan suorassa. Mutta kun silmät rasittuvat ja väsyvät esimerkiksi pitkäkestoisessa näyttöpäätetyössä piilokarsastus aiheuttaa usein oireita. Yleisimmät oireet ovat väsymisen lisäksi päänsärky, keskittymisvaikeus sekä kirjainten ja rivien hyppely. Lisäksi silmät myös kuivuvat helposti. Piilokarsastusta pystytään korjaamaan yksilöllisillä silmälasilinssiratkaisuilla sekä ohjatuilla näköharjoituksilla. Nämä molemmat tavat auttavat silmien yhteistoiminnan hallinnassa.

Karsastus vauvalla, lapsella tai äkillinen karsastus aikuisella

Vauvoilla silmien liikkeet voivat olla ajoittain epätarkkoja, mutta ne normalisoituvat muutaman kuukauden kuluessa. Jos karsastus jatkuu yli 4 kk iässä, asiasta pitää keskustella neuvolassa, josta vauva ohjataan tarvittaessa silmälääkärin tutkimuksiin.

Lapsen karsastukseen pitää kiinnittää huomiota mahdollisimman varhain, sillä hoitamattomana se voi johtaa pysyvään näön heikkenemiseen. Ajoissa hoidettuna karsastus voidaan saada erittäin hyvin kuriin ja näön kehittyminen normaaliksi.

Aikuisilla karsastus voi kehittyä ja oireilla esimerkiksi väsymyksen, stressin tai joidenkin neurologisten sairauksien seurauksena. Jos karsastus alkaa äkillisesti tai ilmestyy kaksoiskuvia, niin tilanne vaatii aina kiireellisen silmälääkärin tutkimuksen.

Lasit karsastuksen hoidossa

Karsastuksen hoitoon voidaan käyttää erilaisia silmälaseja, jotka auttavat silmien kohdistamisessa ja vähentävät rasitusta:

Tavalliset silmälasit

Tavalliset silmälasit eli taittovirheen kuten likitaitteisuuden tai kaukotaitteisuuden korjaus voi auttaa karsastukseen. Oikein määrätyt linssit tukevat silmien yhteistoimintaa, jolloin väsymys sekä näkemiseen liittyvät päänsäryt vähenevät. 

Prismalasit

Prismalasit ovat lasit erityisesti suunnitelluilla linsseillä, jotka ohjaavat valoa niin, että silmien kohdistaminen helpottuu. Ne ovat erityisen hyödyllisiä, jos karsastus aiheuttaa kaksoiskuvia tai muita näköhäiriöitä. Optikko tai silmälääkäri määrittävät räätälöidysti tarvittavan prismakorjauksen. Prismat pystytään valmistamaan kaikkiin linsseihin, niin yksitehoisiin kuin monitehoisiinkin linsseihin.

Muut karsastuksen hoitokeinot

Lasien lisäksi karsastusta voidaan hoitaa myös muilla tavoin:

Silmäjumppa

Ohjeistetulla silmäjumpalla pyritään parantamaan silmien lihasten yhteistyötä ja vahvistamaan heikkoja silmälihaksia. Tämä voi olla tehokasta lievissä karsastustapauksissa sekä piilokarsastuksessa.

Peittohoito

Peittohoidossa paremmin näkevä silmä peitetään, jotta heikommin näkevän silmän näöntarkkuus paranisi. Peittohoitoa käytetään usein lapsella yhdessä prismalasien kanssa.

Leikkaus

Karsastusleikkausta tarvitaan harvoin, mutta se voi olla vaihtoehto, jos muut keinot eivät auta. Leikkauksessa silmän lihaksia säädetään jotta silmät kohdistuisivat paremmin samaan pisteeseen.

Karsastuksen tutkiminen

Optikon tekemä näöntarkastus on helppo ja nopea toimenpide ja sen yhteydessä kartoitetaan myös silmien yhteistoiminta.

Lapsen kanssa näöntutkimukseen meneminen voi tuntua jännittävältä, mutta tutkimus on kivuton ja optikko ottaa huomioon lapsen tarpeet ja huolet näöntarkastuksen aikana. Huomioithan että alle 8-vuotiaan näöntarkastuksen tekee silmälääkäri, paitsi jos silmälääkäri on ohjannut lapsen näöntutkimukseen optikolle kirjallisesti. Optikko tai silmälääkäri tutkivat lapsen näön ja silmien yhteistoiminnan lapselle suunnitelluin menetelmin

Lue myös

näöntarkastusnäöntarkastus

Silmälääkärin palvelut

Jos sinulla on ollut silmäsairauksia, epäilet sairastavasi sellaista tai sinulle on tehty silmäleikkaus, varaa näöntarkastusaika varmuuden vuoksi silmälääkärille. Myös alle 8-vuotiaiden lasten näöntarkastuksen tekee aina silmälääkäri. Ammattitaitoiset optikkomme auttavat sinua myös silmälääkäriasioissa ja ohjaavat sinut tarvittaessa jatkotutkimuksiin silmälääkärillemme.

näkeminen liikenteessänäkeminen liikenteessä

Silmäsairaudet

Lue lisää yleisimmistä silmäsairauksista ja niiden oireista, hoidosta ja toteamisesta. Yleisimpiin silmäsairauksiin lukeutuu mm. glaukooma, kaihi, silmänpohjan ikärappeuma, lasiaisen irtauma ja diabeettinen retinopatia. Haluamme tarjota sinulle informatiivista ja hyödyllistä tietoa eri silmäsairauksista, sekä auttaa sinua silmän terveyteen liittyvissä kysymyksissä.