Väsyneet silmät? - Miten etätyö vaikuttaa silmiin?

Tutkimusten mukaan 20 minuutin yhtäjaksoinen ruudun tuijottaminen on silmille kuormittavaa, puhumattakaan kokonaisesta työpäivästä.

etätyöetätyö

Silmien kirvely, kuivuuden tunne ja tarkennuksen hidastuminen ovat tuttuja monille näyttöpäätetyötä tekeville. Oireet alkavat nopeasti, sillä jo yli 20 minuutin yhtäjaksoinen ruudun tuijottaminen rasittaa silmiä.

- Jo 20 minuutin jälkeen olisi hyvä pitää paussia, suosittelee Instru Optiikan optometristi Lotta Werlander.

Tauoksi riittää, että katseen kääntää edes minuutiksi pois ruudusta ja tuijottaa kaukaisuuteen samalla, kun miettii tai vaikkapa puhuu puhelimessa. Se antaa silmän tarkennuslihaksille mahdollisuuden levätä.

- Silmät on luotu katsomaan kauas, ja näkeminen on ollut alun perin aivan erilaista kuin nykyisin teknologian aikakaudella. 20 minuuttia on silmille aikamoinen rypistys, saati se, että töitä tehdään 7,5 tuntia näyttöpäätteen äärellä.

EtätyöEtätyö

Etätyön tuoma pitkä keskittyminen vähentää räpyttelyä

Pitkittynyt ruudun tuijottaminen ei aiheuta pysyviä vaurioita, mutta seurauksena on monia epämukavia vaivoja.

- Myös silmät voivat ylikuormittua, samoin kuin mikä tahansa muu lihas kehossa. Silmät voivat olla ärtyneet, tikkuisen tuntuiset, kirvelevät ja punoittavat. Kun keskitytään lähityöhön, unohdetaan usein räpytellä. Kun räpyttelytiheys harvenee, meidän luontainen silmän kosteustasapaino järkkyy, sillä räpyttäminen levittää silmän pintaan kyynelnestettä, missä on kaikki voitelevat aineet, Werlander kertoo.

Kun unohdetaan räpytellä, kyynelnestettä haihtuu tavallista enemmän, jolloin silmän pinta kuivuu, mikä voi aiheuttaa sumenevaa näköä. Jos tähän yhdistyy vielä vähäinen veden juominen, keho alkaa kuivua ja kyynelnesteen suolapitoisuus nousee, mikä lisää kirvelyn tunnetta.

Näyttöpäätetyö kuormittaa silmiä yleisesti, mutta etätyö tuo kuormitukseen oman lisänsä.

- Kotona keskitytään työntekoon yleensä paremmin kun työpaikalla, ja silloin tehdään putkeen jotain isompaa, eikä tule luontaisia taukoja. Myös palaverit vietetään nykyisin koneen äärellä, joten silloinkin tuijotetaan ruutua, vaikka normaalisti silloin oltaisiin neuvottelutilassa, missä katsotaan eri etäisyyksiin ja silmä saa joustoa.

Helpota etätyön lisäämää silmien kuormitusta näiden vinkkien avulla

1. Kiinnitä huomiota etätyöpisteen sijoitteluun

Silmien kannalta etätyöpisteen sijoittelulla on suuri merkitys. Paras vaihtoehto on sijoittaa työpiste niin, ettei se ole suoraan ikkunan edessä tai takana, vaan valo tulee tasaisesti ilman taustavalon ja näytön suuria kontrasteja tai heijastuksia.

– Jos läppäri on ikkunaan päin, se kuormittaa näköä, kun pupilli yrittää rajoittaa liiallisen valon pääsyä samalla, kun pitäisi nähdä tarkasti, Werlander kertoo. 

2. Anna silmillesi taukoja

Hyvän työpisteen sijainnin lisäksi työpäivän aikana kannattaa kiinnittää huomiota tauottamiseen, ja muistaa pitää minuutin tauko 20 minuutin välein. Tauon aikana voi tuijottaa kaukaisuuteen tai tehdä silmäjumppaliikkeitä. 

– Myös silmälasit kannattaa päivittää mahdollisimman ajantasaiseksi, ja käyttää sinivalosuojalla varustettuja laseja, vaikka ei muuten tarvitsisikaan silmälaseja. Niitä suositellaan aivan kaikille, sillä ne tekevät näkemisestä helpompaa leikkaamalla digilaitteista heijastuvan ylimääräisen sinivalon säteilyn pois. 

3. Muista räpytellä ja juoda vettä

Kolmanneksi työpäivän aikana kannattaa kiinnittää erityistä huomiota räpyttelyyn ja nesteytykseen, minkä avulla voi ehkäistä silmien kuivumista.

4. Varaa aika optikolle, jos

Edellä mainituista toimenpiteistä huolimatta näkeminen tuntuu hankalalta, silmäsi punoittavat ja tuntuvat kuivilta tai päätä särkee useasti.

Miten sini-violetti valo liittyy silmien hyvinvointiin?

  • Sininen valo vaikuttaa ihmisen vireystilaan ja vuorokausirytmiin.
  • Sinistä valoa on kaikkialla, mutta erityisesti digitaaliset laitteet heijastavat sitä voimakkaimmin.
  • Sinisen valon seurauksia voivat olla näön epätarkkuus, silmien väsyminen ja päänsärky. Se myös aiheuttaa ylimääräistä rasitusta silmille.
  • Rajoittamalla sinisen valon määrää näön tarkkuus ja terävyys paranevat, näkeminen on aiempaa vaivattomampaa sekä valojen, varjojen ja värien erottelukyky paranee.
  • Silmälasien sinivalosuojaukset päästävät läpi sopivan määrän sinivaloa.
  • Sinivalolaseista ei ole mitään haittaa, ja niitä suositellaankin kaikille näyttöpäätetyötä tekeville.
  • Eniten sinivalolaseista hyötyvät ihmiset, jotka käyttävät digitaalisia laitteita yli viisi tuntia päivässä, mutta jo parin tunnin käytöllä on silmiä rasittava vaikutus.