Laajennettu näöntutkimus

Kärsitkö tietämättäsi puutteellisesta näkökentästä? Liikenteessä tärkein turvallisuuden takaava ominaisuus on sinun näkösi. Instrumentariumin laajennettu näöntutkimus mittaa ensimmäisenä Suomessa myös näkökentän laajuuden.

LAAJENNETTU NÄÖNTUTKIMUS EI TOISTAISEKSI SAATAVILLA.

Instrumentariumin optikon laajennetussa näöntutkimuksessa pystymme selvittämään entistä tarkemmin myös toiminnallista näkemistä sekä silmänpohjan terveydentilaa. Tähän asti näöntutkimukset ovat keskittyneet selvittämään pääosin näön tarkkuutta, mutta nyt on mahdollista tutkia myös, kuinka hyvin näköä pystyy käyttämään. Tätä kutsutaan toiminnalliseksi näöntutkimukseksi.

Uudenlaisilla tutkimuslaitteilla pystymme tutkimaan:

  • reaktioajan eli kuinka nopeasti reagoit näköhavainnon jälkeen
  • näkökentän eli kuinka laajasti ja tarkasti pystyt havainnoimaan ympäröivää maailmaa
  • kontrastinäön eli kuinka hyvin pystyt erottamaan eri sävyjä toisistaan
  • silmänpohjat; yhdellä kuvalla pystymme näkemään lähes koko silmänpohjan kerralla
  • silmänpaineen
  • näöntarkkuuden ja mahdollisen korjaustarpeen

Laajennettu näöntutkimus sisältää:

  • Optikon näöntarkastus
  • Silmänpohjakuvaus
  • Toiminnallisen näkemisen tutkimukset
  • Varaa aikaa noin 30-40 minuuttia

Miksi laajennettu näöntutkimus?

Instrumentariumin optikon laajennetussa näöntutkimuksessa pystymme selvittämään entistä tarkemmin myös toiminnallista näkemistä sekä silmänpohjan terveydentilaa. “Hyvällä näöllä” on tavallisesti tarkoitettu, että näemme terävästi niin sanotulla tarkan näön alueella. Ihminen pystyy kuitenkin havaitsemaan tarkasti vain noin viiden asteen levyisen alueen näkökentästään kerralla. Tähän asti näöntutkimukset ovat keskittyneet selvittämään pääosin näön tarkkuutta, mutta nyt on mahdollista tutkia myös, kuinka hyvin näköä pystyy käyttämään. Tätä kutsutaan toiminnalliseksi näöntutkimukseksi.

Toiminnallisessa näöntutkimuksessa tutkitaan reaktionopeutta, näkökentän laajuutta sekä kontrastinäköä eli valoisuuserojen erotuskykyä. Nämä kaikki voivat vaikuttaa olennaisesti reagointikykyyn liikenteessä. Häikäistyminen vastaantulevien valoista sekä heijastukset tuulilasissa ja silmälasien linsseissä pidentävät reaktioaikoja, ja hyvää kontrastinäköä tarvitaan puolestaan ympäristön havainnointiin vaikeissa valaistusolosuhteissa, esimerkiksi sateella, hämärässä tai sumussa. Toiminnallisen näön testeissä käytetään suomalaisen silmälääkäri Markku Leinosen kehittämää Ocusweep -nimistä mittauslaitetta.

Muutokset näkemisessä tapahtuvat usein hiljattain, eikä ihminen usein pysty itse edes huomaamaan niitä, ennen kuin ne vaikuttavat merkittävästi näkemiseen. Myös olosuhteilla on merkitystä, sillä esimerkiksi hämärässä joidenkin näkö saattaa muuttua likitaitteisempaan suuntaan. Tällöin voidaan määrätä erilliset ajolasit hämärällä ajamiseen. Kontrastien erottelukykyyn voidaan puolestaan tarvittaessa vaikuttaa linsseillä. Tärkeintä on kuitenkin tutkia näkö säännöllisesti ja huolehtia, että yleiskäytössä olevat silmälasit ja piilolinssit ovat ajan tasalla.

Instrumentariumin optikko ohjaa tutkittavan aina silmälääkärille, mikäli tutkimuksissa havaitaan mitään epäilyjä.

Aiheeseen liittyy

Näkemisen asiantuntijan vinkki nro 56

Anneli 56 v "Miten laajennettu näöntutkimus eroaa tavallisesta näöntarkastuksesta?"

Someoptikko

5 faktaa laajennetusta näöntutkimuksesta. Mikä on laajennettu näöntutkimus? Miten se eroaa tavallisesta optikon näöntutkimuksesta?

Suosittelemme

Mitä kuiville silmille voi tehdä?Mitä kuiville silmille voi tehdä?
Mitä kuiville silmille voi tehdä?

Nykyään jo joka toinen ihminen kärsii kuivista silmistä. Onneksi vaivan taltuttamiseksi on myös keinoja. Erilaisista silmätipoista ja -geeleistä voi saada väliaikaisen avun. Etenkin kroonikko hyötyy kuitenkin usein eniten kehon normaalien toimintojen tukemisesta.

Optikolle vai silmälääkärille?Optikolle vai silmälääkärille?
Optikolle vai silmälääkärille?

Kun näössä ilmenee ongelmia, on syytä hakea vaivaan pikimmiten apua. Tiedätkö, missä asioissa kannattaa hakeutua optikolle ja milloin taas silmälääkärille?

Väsyvätkö silmäsi töissä?Väsyvätkö silmäsi töissä?
Väsyvätkö silmäsi töissä?

Kumarrutko näppäimistön ylle, jotta näkisit paremmin? Onko niskanseutu jumissa? Asiantuntija kertoo, miten vältät yleisimmät työperäiset näköongelmat.

Varaa aika

Voit tehdä varauksen myös soittamalla

09 4241 7000

ma–pe 9–20, la 9–17, su suljettu.
Puhelun hinta on paikallisverkkomaksu tai matkapuhelinmaksu