Sininen valo
ja näkö

Sininen valo pakottaa silmät tarkentamaan näköä voimaikkaimmin, sillä se on valotyypeistä kaikkein häikäisevin. Sinistä valoa on auringonvalossa ja erilaisten lamppujen valoissa. Tarvitsemme sinistä valoa edistääksemme luonnollista hyvinvointia ja ylläpitääksemme luontaista päivärytmiä. Sininen valo ei siis itsessään ole vaarallista eikä siitä ole tutkitusti haittaa, mutta silmien pitkäkestoinen altistaminen sinisen valon sinivioletille aallonpituudelle saattaa rasittaa silmiä ja aiheuttaa epämiellyttäviä silmien väsymiseen liittyviä oireita.  

Miten siniviolettivalo vaikuttaa näköön?

Sinisessä valossa, kuten muussakin valossa on monia eri aallonpituuksia. Siniturkoosi aallonpituus on meille tarpeellista, sillä se ylläpitää hormonitasoja, jotka auttavat meitä esimerkiksi pysymään hereillä. Mutta sinivioletti aallonpituus (laskennallisesti 400–455 nm) on silmille kuormittavaa. Sinivioletti valo ei ole vaarallista, mutta se tekee näköinformaation tuottamisesta raskasta silmille.

Sinivioletti aallonpituus on sinisen valon osa, joka aiheuttaa näköinformaatioon häikäistymistä ja kontrastien tarkan erottelun hankaluutta. Varsinkin silmille jo raskaassa lähityöskentelyssä sinivalo-olosuhteisiin on hyvä kiinnittää huomiota, jotta silmien väsymisen oireilta voisi välttyä. Kun silmät kuormittuvat ja väsyvät voivat oireena olla silmien kutina, kirvely, punoitus ja jopa päänsärky.

Mitä hyötyä sinivalosuojasta on?

Kun silmälaseissa on sinivioletin valon suodatus, näköinformaation muodostaminen on silmälle helpompaa ja miellyttävämpää. Kun sinivioletti aallonpituus suodattuu pois, verkkokalvolle tuleva valo ei siroudu, jolloin sininenvalo ei aiheuta häikäistymisen tunnetta. Kontrastit ovat myös helpompi erottaa niin kirkkaissa kuin hämärissäkin valo-olosuhteissa. Silmät saavat siis työskennellä huomattavasti rennommin, jolloin silmien väsymisen oireet helpottavat. Jos silmäsi tuntuvat valonaroilta ja sisätiloissakin häikäistyt helposti, kannattaa silmälaseihin harkita sinivioletin valon suodatusta!

Varaa aika

Voit tehdä varauksen myös soittamalla

09 4241 7000

ma–pe 9–20, la 9–17, su suljettu.
Puhelun hinta on paikallisverkkomaksu tai matkapuhelinmaksu