Jos koululainen ei näe taululle tarkasti, hän voi lakata seuraamasta opetusta

 

Lähinäön ongelmien oireita voivat olla silmien hierominen, päänsärky, kirjainten sekoittuminen, tekstin hyppiminen ja lukukohdan seuraaminen sormella sekä ylipäänsä haluttomuus lukemiseen. Näköongelmat voivat ilmetä myös häiritsevänä käyttäytymisenä oppitunneilla. Kun ei lapsi pysty keskittymään lukemiseen, voi hän reagoida asiaan häiritsemällä muiden keskittymistä.

Instrumentariumin johtava optikko Matti Tyynilä toteaa, että lasten näkemisestä huolehtiminen on tärkeää, sillä korjaamaton taittovirhe voi johtaa siihen, ettei näkökyky pääse kehittymään normaaliksi. Tyynilä antaa vanhemmille kuusi vinkkiä, joilla lapsen näkemistä voi tarkkailla:

  • Karkaako teksti lukiessa eli hakeeko lapsi lukukohtaa jatkuvasti uudelleen
  • Onko lapsi haluton lähityöskentelyyn esimerkiksi piirtämään, lukemaan tai askartelemaan
  • Hierooko lapsi silmiä (lapsella voi olla päänsärkyä, joka voi puolestaan olla merkki näkemisen ongelmista)
  • Lukeeko lapsi vain toisella silmällä (tällöin lapsi kääntää tai taivuttaa päätään)
  • Tekeekö lapsi peilikuvavirheitä tai sekoittaa kirjaimia (kuten ilo – oli)
  • Menevätkö lyhyet sanat väärin tai jäävät kokonaan lukematta

Tyynilän mukaan kesän jälkeen on aina hyvä tarkistaa, ettei lapsella jo olemassa oleva kehys ole jäänyt pieneksi ja että linssien pinta on ehjä ja voimakkuus linssissä on edelleen riittävä. Optikko voi tehdä näöntutkimuksen ja tarvittaessa määrätä silmälasit yli 8-vuotiaille lapsille. Nuorempien lasten näöntutkimuksen suorittaa aina silmälääkäri.

 

Katso lasten silmälasit

 

Tänä päivänä Instrumentarium-myymälöitä on Suomessa 147 ja Virossa 20. Asiakkaitamme palvelee yli 200 asiantuntevaa optikkoa ja jokaisessa myymälässämme on myös silmälääkärin vastaanotto sekä koulutettujen kehysasiantuntijoiden palvelu. Panostamme vahvasti myös optikkojen ja optisten myyjien kehysasiantuntijuuteen muun optisen tietämyksen lisäksi.