Mittarinlukijanlinssit ja muut erikoislinssit

Instrumentariumin kautta löytyy myös erilaisia erikoislinssejä tarpeen mukaan. Mm. mittarinlukijanlinssit, CPF-suodatin lasit ja monet muut erikoisemmat ratkaisut onnistuvat myös kauttamme. Kysy rohkeasti lähimmästä Instrumentariumista tarvitsemaasi linssiratkaisua.

Miksi optikko suosittelee aina kalliimpia linssejä?

Kalliimmat linssit ovat optisesti ja näöllesi paremmat. Hinnaltaan kalliimmissa linsseissä materiaali on kestävämpi ja usein kevyempi, joten linssit ovat miellyttävämmät käyttää ja kestävät kauemmin. Kovapinnoite ja heijastamaton pinta parantavat näköäsi, koska linssit eivät naarmuunnu helposti ja valo läpäisee linssin paremmin. Edullisemmillakin linsseillä näet hyvin, mutta niistä puuttuu joitain näkemistä parantavia ominaisuuksia.

Miksi linssien hinnoissa on eroja?

Linssit voivat olla yksi- tai monitehoiset, ja monitehoiset ovat huomattavasti kalliimpia valmistaa. Linsseissä on myös erilaisia materiaaleja ja pintakäsittelyjä, jotka vaikuttavat niiden keveyteen ja kestävyyteen ja siksi hinnoissakin on eroja.

Miten auringonvalo vaikuttaa silmiin?

Auringon valosta tulee suuri määrä UV-säteilyä, jolloin varsinkin hangilla ja vesillä silmät on suojattava aurinkolaseilla. Kirkas valo myös häikäisee ja häiritsee näkemistä. Runsas UV-säteilylle altistuminen voi nopeuttaa harmaakaihin syntyä.

Millainen on hyvä linssi?

Hyvä linssi on optiselta rakenteeltaan tarkka, eli se ei aiheuta vääristymiä linssin läpi katsottaessa. Hyvä linssi on voimakkuuden mukaan optisesti hiottu linssi.

Myös linssimateriaalin valinta eri voimakkuuksille on tärkeää: voimakkuudeltaan vahvemmat linssit kannattaa teettää ohennetusta materiaalista, jottei painoa tule nenälle liikaa. Linssin voimakkuus määritetään sen mukaan, mikä käyttötarkoitus silmälaseilla on.

Mikä on paras vaihtoehto lähinäkemiseen?

Lähinäkemisessä yksitehoinen linssi antaa laajimman alueen näkemiseen. Yksiteholinssi on hyvä valinta, kun työskentelet tai luet paljon ja yleensä suunnilleen samalla etäisyydellä – silmälasivoimakkuutesi määritetään aina yksilöllisesti silmiesi ja työskentelyetäisyytesi perusteella.

Mitä eroa on eri pinnoitteilla?

Pinnoitteet linssissä on tehty parantamaan näkemistä ja linssien kestävyyttä.

  1. Kovapinnoite tekee muovilinssin pinnasta kestävämmän naarmuja vastaan.
  2. Heijastamaton pinta vähentää kiusallista pinnan kiiltoa ja valon heijastumista silmään häikäisevästi. Heijastamaton pinta linssissä lisää linssin valonläpäisykykyä eli silmä saa paremman kuvan katsottavasta kohteesta.
  3. Likaa hylkivä pinnoite helpottaa linssien puhtaanapitoa, kun siihen ei niin helposti jää lika- ja rasvatahroja ja linsseillä näkee paremmin.

Mitä eroa on erilaisilla moniteholinsseillä?

Erilaisissa moniteholinsseissä on voimakkuus kauas ja lähelle (eli linssin ylä- ja alaosa) hiottu erilaisiin näön käytön tarpeisiin. Moniteholinsseissä on reuna-alueella vääristymiä, jotka liittyvät linssin rakenteeseen. Tarkalla optisella hionnalla vääristymien sijaintia voidaan siirtää, ja siten tehdä kauko- tai lähialueesta isompi. Laaja lähialue on hyvä, jos lähityöskentelet paljon. Kun kauas näkeminen on tärkeämpää, on hyvä valita laaja kaukoalue.

Moniteholinsseissä voimakkuus muuttuu vähitellen yläosasta alaosan vahvimpaan lähivoimakkuuteen. Tätä välialuetta voi hyödyntää näkemiseen niin sanotuilla välialueilla (esimerkiksi 1–2 metrin etäisyydellä): moniteholinsseissä on eroja, kuinka leveä tai pitkä välialue on ja kuinka hyvin välialueen voimakkuuksia voi hyödyntää näkemisessä.

Mataliin ja pieniin silmälasikehyksiin tarvitaan niitä varten suunnitellut moniteholinssit: linssit on hiottu niin, että lukualuetta jää tarpeeksi linssin alaosaan, vaikka linssi on matala.

Yksiteho, kaksiteho, moniteho?

Yksitehoiset linssit ovat samaa voimakkuutta koko linssin alueelta ja ne voivat olla niin sanotut yleislasit, joilla näkee kauas ja/tai lähelle. Näkemisen alueeseen eli kuinka kauas tai lähelle laseilla voi nähdä, vaikuttaa sekä linssin voimakkuus että käyttäjän oma silmän mukautumiskyky ja mykiön (silmän linssin) joustavuus – tätä sanotaan akkommodaatiokyvyksi.

Kaksiteholaseissa on kaksi erilaista voimakkuutta, joista linssin yläosan alueella näkee kauemmas ja alhaalla oleva pienempi, erikseen erottuva ”luukku” on lukemiseen – siihen on laitettu juuri sinun tarvitsemasi lähilisä eli sopiva voimakkuus lukemiseen.

Monitehoisissa silmälaseissa lähilisä on rakennettu huomaamattomasti, eli linssissä on erilainen voimakkuus lukemiseen, mutta se ei erotu pinnasta luukkumaisena.

Mikä on 100-prosenttinen UV-suoja?

UV-suoja tarkoittaa, että linssi ei päästä lävitseen ultraviolettivaloa. Ultraviolettivalo on niin sanottua sinistä valoa, jonka aallonpituus on alle 400 nm. UV-suoja tarvitaan, koska UV-valo on haitaksi silmän terveydelle varsinkin pitkäaikaisessa altistuksessa. UV-säteilyä on erityisen paljon aurinkoisilla lumihangilla ja vesillä.

Yleissilmälasit (kaksitehot tai monitehot) sopivat lukemiseen, mutta niiden lähialue on pienempi kuin yksitehosilmälaseissa.

Erityiset työlasit, toimistolasit ja syväterävät silmälasit antavat silmillesi mahdollisuuden nähdä tarkasti useammalle etäisyydelle lähellä. Niissä on huomioitu tarvitsemasi työskentelyetäisyydet, ja linssit on hiottu yksilöllisesti juuri sinun tarvitsemallasi voimakkuudella.

Tiesitkö, että niskakivut ja päänsäryt johtuvat usein puutteellisesti korjatusta näöstä tai väärän tyyppisistä linsseistä? Varmista, että työlasisi ovat itsellesi parhaat mahdolliset!

Onko minulla kaukonäkö vai likinäkö vai molemmat?

Olet kaukonäköinen, kun näet hyvin kauas. Nuori kaukonäköinen näkee hyvin myös lähelle. Jos lukeminen on hankalaa ja teksti epäselvää, se voi johtua paljosta lähityöskentelystä (nuorillakin) ja silmän linssin väsymisestä tai iän myötä tulleesta heikommasta silmän joustokyvystä. Tarvitset silmälasit plusvoimakkuudella.

Olet likinäköinen, jos et näe tarkasti kauas, esimerkiksi et näe kunnolla liikennemerkkejä tai bussin numeroa. Tarvitset silmälasit miinusvoimakkuudella.

Tarvitset monitehot, jos silmäsi vaativat erisuuruisen optisen korjauksen kauas ja lähelle. Monitehoiset silmälasit ovat näppärät käyttää, kun lukiessa tarvitset lasikorjauksen ja haluat nähdä työskentelysi ohessa myös kauas, ottamatta laseja pois kasvoiltasi.

Silmän mukautumiskyky heikentyy jokaisella ikävuosien myötä. Huomaat sen omassa näössään lukemisen tai muun tarkan lähityön kanssa: ei näe tarkasti. Jos kirjan vie vähän kauemmaksi, teksti on selkeämpää. Lähityöhön tarvitaan tällöin silmälasit erilaisella voimakkuudella, ja tätä varten näöntutkimuksessa määritetään lähivoimakkuus eli lähilisä.

Lue lisää linsseistä

Näe hyvin liikenteessä

Liikenteessä oman ja muiden turvallisuuden vuoksi silmälasikorjaus on oltava paras mahdollinen, jotta näet liikennemerkit ja muut tiellä kulkijat ajoissa. Varmista ajolasiesi voimakkuus säännöllisesti. Paljon yöaikaan ajavat saattavat tarvita eri voimakkuuden yöajoon. Huolehdi myös, että kehys on tukeva ja sovitettu hyvin kasvoillesi. Varmista turvallisuutesi ja pidä varalasit aina mukana autoillessasi.

Häikäistymistä vältät suojaavilla aurinkolaseilla. Itsestään tummuvissa linsseissä väri muuttuu UV-säteilyn vaikutuksesta – autossa ne eivät kuitenkaan tummu, koska tuulilasi suodattaa UV-säteilyn ulkopuolelle. Polarisoivat linssit poistavat heijastusta veden tai tien pinnasta.