Näöntarkastus viimeistään 3-vuotiaana

Silmälääkärin tulisi tutkia lapsen näkö viimeistään kolmevuotiaana. Tällöin voidaan vielä havaita ja hoitaa mahdollisia poikkeamia näköaistin kehittymisessä. Ennen koulun aloittamista ja myöhemmin kouluiässä lapsen näkö on syytä tutkia vuosittain.

Hyvä näkö auttaa keskittymään

Hyvä näkö auttaa keskittymään tehtäviin. Jos koululainen ei näe taululle tarkasti, hän voi lakata seuraamasta opetusta. Lähinäön ongelmien oireita voivat taas olla silmien hierominen, päänsärky, kirjainten sekoittuminen, lukukohdan seuraaminen sormella sekä haluttomuus lukemiseen.

Jos lapsellasi on silmälasit, kesän jälkeen on hyvä tarkistaa, ettei kehys ole jäänyt pieneksi ja että linssien pinta on ehjä ja naarmuton. Käytössä olevat lasit ovat myös voineet jäädä voimakkuudeltaan heikoiksi. Optikko voi tehdä näöntutkimuksen ja tarvittaessa määrätä silmälasit yli 8-vuotiaille lapsille.

Näkö ja ensimmäiset vuodet

Vastasyntyneillä on heikko lähinäkö, mutta ensimmäisenä vuotena näkö kehittyy normaaliksi. Näkemisen lisäksi kiinnostavaa on, miten lapsi ymmärtää näkemänsä. Aluksi lapsi näkee hahmoja, ja vasta myöhemmin hän alkaa tunnistamaan niitä. Seuraavaksi lapsi alkaa tunnistaa myös värejä. Lapsi opettelee kaiken aivan alusta, myös liikkeidensä suhteuttamisen näkemäänsä.

Pitääkö lasten näköä tutkia?

Lasten näkö ja näön oikea kehittyminen on tarkastettava jo pienenä (tehdään yleensä neuvolassa). Silmien tarkastus silmälääkärissä on tarpeellinen, jos huomaat silmien asennossa poikkeavuutta (karsastusta) tai lapsi ei ehkä erota pieniä esineitä tai yksityiskohtia.

Korjaamaton taittovirhe voi johtaa pysyvästi lapsen silmien heikkoon näöntarkkuuteen eli näkökyky ei pääse kehittymään normaaliksi, eikä sitä enää myöhemmällä iällä voida parantaa edes silmälaseilla!

Näkeekö lapseni hyvin?

Lasten silmälasit

Voit tarkkailla lapsen näkemistä. Jos lapsi ei kiinnostu lähellä olevasta esineistä, se voi tarkoittaa sitä, ettei hän näe niitä. Näköaisti kehittyy osana silmä-käsi-keho-koordinaatiota. Kömpelyys voi kieliä heikosta silmien yhteistoiminnasta. Tällöin syvyyksien hahmottaminen on hankalampaa.

Vanhempien on hyvä tarkkailla seuraavia asioita:

 • Lukiessa teksti karkaa ja lapsi hakee lukukohtaa uudelleen
 • Lapsi ei halua tehdä lähityöskentelyä, piirtämistä, lukemista tai askartelua
 • Silmien hierominen (lapsella voi olla päänsärkyä, joka voi puolestaan olla merkki näkemisen ongelmista)
 • Vain toisella silmällä lukeminen (tällöin lapsi kääntää tai taivuttaa päätään)
 • Lapsi tekee peilikuvavirheitä tai sekoittaa kirjaimia kuten ilo - oli
 • Pikkusanat menevät väärin tai jäävät kokonaan lukematta

Lue viisi vinkkiä lasten aurinkolasien valintaan.

Optikko on myös erityislasten silmälasien asiantuntija

 • Lapsilla, joilla on Downin syndrooma, on tyypillistä, että ensimmäiset silmälasit tulevat hankittavaksi jo 1–2 vuoden iässä. Kaksi- ja moniteholinssejä käytetään erityislapsilla tavanomaista enemmän. Erityislapsilla on usein ikätovereihin verrattuna enemmän näköongelmia.
 • Silmälasien istuvuus on ensiarvoisen tärkeää, jotta silmälasit tuntuvat luonnollisilta ja pysyvät mukana vauhdikkaassakin menossa. Myös silmälasien säädettävyys on tärkeää.
 • Silmälasien tulee istua oikealla kohdalla, vaikka lapsella olisi matalampi nenäsilta
 • Erityislasten kehyksen muotoon ja kokoon tulee kiinnittää huomiota, jotta vältytään liian painavilta ja paksuilta linsseiltä.
 • Yleensä +-voimakkuutta +4 – +6 ja hajataitteisuutta yli +1,00. Miinusvoimakkuutta sen sijaan esiintyy vähemmän.
 • Metallikehyksen etuna on sen keveys, kun muovikehys taas piilottaa paremmin linssin paksuutta. Muovikehyksisissä silmälaseissa ongelmaksi voi kuitenkin muodostua nenäkappaleen asettuminen ja säätömahdollisuuden puuttuminen. Muovikehyksen asettuminen saattaa olla haastavampaa, sillä lapsilla, joilla on Downin syndrooma, voi olla matala nenänselkä.
 • Erityislapsen silmälasien linsseihin on hyvä ottaa kovapinta, joka pidentää silmälasien käyttöikää.

Tilaa Instrumentariumin uutiskirje

Saat ajankohtaista tietoa kehystrendeistä,
näkemiseen liittyvistä asioista ja eduistamme